„Festivalul Lalelelor” de la Istanbul, organizat de Primăria Municipiului Istanbul, va avea loc în perioada 1-30 aprilie.

Dacă vrei să experimentezi explozia de culori în sezonul lalelelor, atunci trebuie să ajungi la „Festivalul Lalelelor” de la Istanbul, unul dintre cele mai colorate și magnifice evenimente ale metropolei din Turcia.

Din anul 2006, Primăria Metropolitană Istanbul a început să planteze în parcurile din tot orașul milioane de lalele viu colorate. De atunci, în fiecare primăvară, parcurile, piețele, străzile și chiar intersecțiile din Istanbul încep să înflorească spre bucuria locuitorilor, dar mai ales a turiștilor.

În luna aprilie începe sărbătoarea lalelelor

În fiecare an, pe parcursul lunii aprilie, Istanbulul găzduiește „Festivalul Lalelelor”.

Lalelele, unul dintre cele mai importante simboluri ale culturii turcești, înfloresc cam de pe la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, în funcție de condițiile meteo. Acesta este unul dintre motivele pentru care orașul Istanbul este cel mai frumos primăvara.

Festivalul se derulează pe parcursul întregii luni aprilie, perioadă în care atmosfera orașului este complet schimbată de florile vibrante care atrag privirile tuturor. Organizatorii „Festivalului Lalelelor” aleg în fiecare an o temă, astfel că în funcție de asta sunt organizate diverse evenimente în parcuri și grădini.

Data oficială a Festivalului Lalelelor este între 1-30 aprilie, dar, în funcție de vreme, uneori puteți vedea lalele înflorind de la sfârșitul lunii martie și până în primele săptămâni ale lunii mai.

Nu sunt expuse doar lalele, ci și alte flori de primăvară

Deși denumirea este „Festivalul Internațional al Lalelelor de la Istanbul”, trebuie să știți că nu doar lalelele sunt florile pe care le puteți admira, ci veți putea vedea plantate printre lalele și narcise, zambile și panseluțe, care laolaltă crează expoziții vibrante.

Care sunt parcurile alese pentru Festivalul Lalelelor?

1. Parcul Emirgan (Emirgan Parkı)

Locul principal pentru Festivalului Lalelelor de la Istanbul este Parcul Emirgan, aflat în partea europeană și care este considerat a fi centrul evenimentelor. Conacele situate în parc găzduiesc obiecte de artizanat tradiționale, iar spectacolele muzicale au loc în aer liber.

Au fost plantate peste 120 de tipuri diferite de lalele, inclusiv în forma unui steag turcesc și a unui râu care curge sub un pod. Numărul total de lalele cultivate în Emirgan în fiecare an este de aproximativ 3,5 milioane de fire.

Intrarea în parcul Emirgan este gratuită pentru pietoni, dar dacă mergeți cu automobilul atunci va trebui plătită taxa de parcare.

Lalele, parcul Emirgan
Lalele, parcul Emirgan

Adresa: Reşitpaşa, Emirgan Sk., 34467 Sarıyer/İstanbul

2. Piața Sultanahmet

Situată lângă Moscheea Albastră, piața Sultanahmet este locul în care cândva a fost Hipodromul Constantinopolului, cunoscut sub numele de Atmeydan (trad. arena pentru cai). După ce sultanul Ahmet I (1609-1616) a construit moscheea în numele său, acest teren a fost numit după el, Sultanahmet.

În 2018, aici a fost expus un covor uriaș de lalele, care a fost un punct de atracție mai ales pentru turiștii străini. Pentru covorul care a intrat în Cartea Recordurilor au fost folosite 563.000 de lalele, pe o suprafață de 1.728 de metri pătrați.

Piața Sultanahmet, covor de lalele, Cartea Recordurilor
Piața Sultanahmet, covor de lalele, Cartea Recordurilor
Lalele, Cartea Recordurilor, foto: Yakup Cabuk, Anadolu Agency
Piața Sultanahmet, covor de lalele, Cartea Recordurilor, foto: Yakup Cabuk, Anadolu Agency

Adresa: Binbirdirek, Sultan Ahmet Parkı No:2, 34122 Fatih/İstanbul

3. Parcul Gülhane

La fel ca parcul Emirgan, parcul Gülhane din Istanbul (în traducere „grădina de trandafiri”) este un alt loc de vizitat pe parcursul lunii aprilie, la Festivalul Lalelelor.

De altfel, acesta e o destinație pentru tot timpul anului, cu grădinile sale magnifice, promenadele relaxante, cafenelele în aer liber și priveliștile uimitoare către Bosfor.

Acesta este considerat cel mai relaxant parc al peninsulei istorice din Istanbul, situat în jurul vechilor ziduri inferioare ale Palatului Topkapı din Sultanahmet.

Grădina de lalele din parcul Gülhane a crescut de-a lungul anilor (aproximativ 2,5 milioane de lalele în fiecare an în total) și este cu adevărat magnifică – lalele plantate alături de narcise și panseluțe într-o gamă amețitoare de modele.

Adresa: Cankurtaran, Kennedy Cad., 34122 Fatih/İstanbul

lalele, Parcul Gülhane
Lalele, Parcul Gülhane

4. Pavilionul Khedive

Un alt loc care găzduiește Festivalul lalelelor din Istanbul este Pavilionul Khedive situat în partea anatoliană a Istanbulului, pe malul Bosforului, între districtele Çubuklu și Kanlıca.

Anul trecut, Primăria Metropolitană Istanbul a plantat 294.200 de lalele din 8 specii diferite în Pavilionul Khedive și 92.720 de lalele din 8 specii diferite în parcul Beykoz, aflat în apropiere.

Palatul Khedive își întâmpină vizitatorii cu un ambient format din sute de specii de plante și copaci, grădini frumoase, zone verzi, piscine, trasee de plimbare și de vizitare a obiectivelor turistice. De asemenea, are una dintre cele mai mari grădini de trandafiri din Istanbul. Intrarea este gratuită.

Adresa: Çubuklu, Beykoz/İstanbul

Lalele, Pavilionul Khedive
Lalele, Pavilionul Khedive

5. Parcul Göztepe

Parcul Göztepe este situat în partea anatoliană a Istanbulului, între strada Bağdat și drumul de coastă din Kadıköy. Acesta este ușor accesibil atât pe uscat, cât și pe mare și se numără printre parcurile în care puteți intra gratuit.

Cu frumusețea sa unică, parcul este unul dintre cele mai populare locuri din partea anatoliană, cu poteci de plimbare în jurul lacului, locuri de joacă pentru copii și câmpuri de flori.

Anul trecut aici au fost desfășurate foarte multe evenimente, iar autoritățile au plantat peste 1.657.500 de lalele din 100 de specii diferite.

Adresa: Caddebostan Mah, Bağdat Cd., 34728 Kadıköy/İstanbul

Lalele, parcul Goztepe

6. Parcul Yıldız

Situat în partea europeană a Istanbulului, Parcul Yıldız din Beşiktaş oferă un fundal magnific pentru expoziţiile impresionante de lalele. Anul trecut, aici au fost plantate 32 de tipuri diferite și peste 700.000 de bulbi de lalele. Parcul este foarte popular în rândul localnicilor, întrucât oferă unele dintre cele mai frumoase zone de picnic.

Parcul Yıldız are două porți separate, una pe strada Palanga și cealaltă pe strada Çırağan. Aici există două conace sub numele de Malta Mansion și Çadır Mansion, care sunt administrate de municipalitate drept cafenele.

Adresa: Yıldız, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Lalele, parc Yildiz
Lalele, parc Yildiz

7. Dealul Çamlıca

În parcul de pe Dealul Çamlıca, situat în districtul Üsküdar din Istanbul, în cadrul Festivalului Lalelelor anul trecut au fost plantați aici 500.000 de bulbi din 18 specii diferite. Pe Dealul Çamlıca există facilități sociale aparținând municipalității, înconjurate de pini, platani, tei, brazi etc. De asemenea, în crâng există 3 clădiri istorice.

Adresa: Kısıklı, 34692 Üsküdar/İstanbul

Lalele, Dealul Çamlıca
Lalele, Dealul Çamlıca

8. Beykoz Korusu

Situat în districtul Beykoz din Istanbul, Beykoz Korusu se află între districtele Beykoz și Paşabahçe, integrând-se cu pădurile naturale din est.

Astăzi, crângul aparține municipalității metropolitane din Istanbul și este deschis publicului. Are două parcări, două cafenele, un restaurant, două sere, terenuri de sport în aer liber, un loc de joacă, terase de relaxare și zone de picnic. Copacii din crâng includ specii rare, precum sequoia, ulmul cu frunze roșii și șofranul japonez, dar și numeroase specii de castan, platani, tei, stejar și salcâm. Aici sunt plantate 16 tipuri diferite de lalele, cu peste 250.000 de fire.

Adresa: Merkez, 34820 Beykoz/İstanbul

Beykoz Korusu
Beykoz Korusu

Istoria „Lalelei Istanbul”

Izvoarele istorice arată că selgiucizii au adus lalelele în Anatolia. Nu numai că au plantat bulbi de lalele pe meleagurile Turciei, dar apoi cu motivul lalelei au început să decoreze moschei, pietre funerare, opere de artă și palate.

Intrată în Anatolia secolului al XI-lea, după doar două secole laleaua a intrat și în versurile lui Mevlana.

Dupa cucerirea Istanbulului, lalelele au ajuns pe meleagurile europene. Veșmintele sultanului și mobilierul palatului erau, de asemenea, decorate cu motivul lalelei. Mai mult, Mehmet Cuceritorul și Suleiman Magnificul erau numiți și „sultanii lalelelor”.

Printre nenumăratele soiuri de lalele pe care le veți putea admira la „Festivalul lalelelor” din Istanbul, există una absolut specială: „Laleaua Istanbul”.

Despre aceasta, se spune că este o varietate din 1588, iar ca formă este diferită de lalelele obișnuite, având frunzele ascuțite și florile în formă de migdale.

Laleaua Istanbul a apărut din secolul al XVI-lea. Apoi, la începutul secolului al XVIII-lea, laleaua era deja subiectul unor festivaluri speciale organizate în fiecare an la Istanbul. Multe dintre aceste aspecte pot fi văzute în frumoasele lucrări ale lui Levni.

În aceeași epocă a lalelelor, în Imperiul Otoman au apărut multe inovații: prima tipografie, țesături, fabrici de hârtie, stil arhitectural european, modernizarea Cornului de Aur. Tot acum, lalelele luau denumiri diferite, în funcție de culoare și formă: fevarei nur (trad. stropi de lumină), necmi çemen (stea de iarbă), dameni dür (fustă de perle).

„Laleaua Istanbul”, care a împodobit metropola ani de zile, a dispărut însă în secolul al XIX-lea. După mai multe studii genetice, „Laleaua Istanbul” este readusă la viață cu eforturile Primăriei Metropolitane Istanbul. Pentru că „cea mai frumoasă lalea crește în Istanbul…”

Laleaua din Istanbul, foto: Anadolu Agency
Laleaua din Istanbul, foto: Anadolu Agency

CITEȘTEB ȘI: Frica de cutremur alungă turiștii din Istanbul