NATO

La solicitarea Ankarei, întâlnirea mecanismului tripartit dintre Turcia, Suedia și Finlanda a fost anulată pe termen nelimitat. Este vorba de întâlnirea care era programată pentru luna februarie, la Bruxelles.

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a anunțat că va suspenda discuțiile cu Turcia din cauza crizei, anunță TRT World. Haavisto spusese că ar fi mai bine ca timp de câteva săptămâni toată lumea să ia o pauză de la discuțiile trilaterale dintre Turcia, Suedia și Finlanda, până când tensiunile se vor diminua. Ministrul finlandez a mai declarat că s-a întâlnit cu omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, și a remarcat că agenda din Turcia este intensă din cauza alegerilor, dar speră că discuțiile referitoare la NATO vor continua.

Într-o declarație după reuniunea Cabinetului de ieri, președintele Erdoğan a reacționat dur la acțiunea de ardere a Coranului care a avut loc sâmbătă în Suedia. „Dacă administrația suedeză respectă atât de mult drepturile și libertățile, mai întâi veți respecta convingerile religioase ale Republicii Turcia și ale musulmanilor. Îmi pare rău, dacă nu arătați acest respect, nu veți primi niciun sprijin din partea noastră pentru NATO”, a spus președintele Turciei.

Declarația președintelui Erdoğan vine după ce sâmbătă, politicianul suedez Rasmus Paludan, cunoscut pentru opiniile sale de extremă dreapta, a ars Coranul lângă Ambasada Turciei din Stockholm.

Reacția fermă a Turciei

Turcia a răspuns dur la acțiunea liderului partidului rasist Tight Direction Party din Suedia (Stram Kurs). Ambasadorul Suediei în Turcia, Staffan Herrström, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe, iar vizita ministrului suedez al Apărării, Pal Jonson programată pentru vineri a fost, de asemenea, anulată.

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a descris incidentul ca fiind „nerespectuos” și a spus că a fost alături de musulmanii care au fost deranjați de incident. „Libertatea de exprimare este o parte fundamentală a democrației. Dar doar pentru că ceva este legal nu înseamnă neapărat că este adecvat. Arderea unei cărți care este sacră pentru mulți este extrem de lipsită de respect”, a spus Kristersson pe Twitter.

Ministrul Apărării Naționale din Turcia, Hulusi Akar, a declarat pe această temă că „așa cum suedezii vor să coopereze cu NATO pentru a-și apăra propria țară, dorim cooperare și sprijin cu noi în lupta împotriva terorismului. Ei vor sprijinul nostru pentru apărarea și securitatea propriei țări, dar ei resping cererile noastre privind lupta împotriva terorismului”.

CITEȘTE ȘI: Turcia nu va lăsa Suedia și Finlanda să intre în NATO, dacă acestea nu își vor respecta promisiunile