plaja blue flag

Ministerul Culturii și Turismului a anunțat că numărul de plaje premiate cu „blue flag” din Turcia a crescut de la 486 la 519, fiind a treia țară cu cel mai mare număr de steaguri albastre din lume, după Spania și Grecia. Mai exact, în acest an au fost distinse cu „blue flag” (steag albastru) 519 plaje, 22 porturi pentru agrement, 6 pentru iahturi individuale și 10 pentru bărci.

Lista plajelor „Blue Flag” din Muğla – Bodrum, Antalya, Aydın (Didim, Kuşadası), Izmir, Istanbul etc., în hartă activă, poate fi accesată pe acest link – http://www.mavibayrak.org.tr/tr/.

Turismul afectat de pandemie

Președintele Fundației pentru Educație și Mediu din Turcia (TÜRÇEV), Rıza Epikmen, spune că vestea este îmbucurătoare, deoarece turismul este unul dintre sectoarele care au fost afectate negativ în perioada pandemiei. Acesta spune că distincțiile internaționale anunțate chiar în timpul procesului de pregătire pentru normalizare, vor avea un real impact pozitiv asupra deciziei celor interesați să își facă vacanța în Turcia.

Ce este standardul „blue flag”

Standardul „blue flag” presupune respectarea unor criterii pentru protecția mediului și a sănătății publice, controlul microbiologic al apei de mare, curățarea plajelor și un nivel ridicat de igienă.

Plajele din Turcia care au primit steagul albastru confirmă îndeplinirea a 33 de criterii importante, printre care: efectuarea analizelor de apă de mare la fiecare 15 zile în timpul sezonului, adecvarea instalațiilor de tratare a apelor uzate, protecția zonelor naturale sensibile, disponibilitatea salvamarilor și a materialelor de prim ajutor, planul de urgență, facilitățile pentru persoane cu dizabilități, sortarea deșeurilor, educația și informațiile de mediu.

Programul „Blue Flag” a început în anul 1987, odată cu declararea Uniunii Europene ca fiind anul mediului, este implementat în 49 de țări din întreaga lume, iar punctul de plecare a fost protejarea sănătății publice și creșterea gradului de conștientizare a acestui lucru prin educația de mediu.

Turcia a început să aplice acest program sub coordonarea Fundației pentru Educație și Mediu din Turcia (TÜRÇEV) din 1993, iar acum sunt 213 plaje „blue flag” în Antalya, 106 în Muğla / Bodrum, 66 în İzmir, 39 în Aydın, 36 în Balıkesir, 9 în Mersin și 7 în Kocaeli. Totodată, Bartın a primit în acest an steaguri albastre pentru 3 plaje. De asemenea, au fost păstrate standardele și în provinciile Samsun, Tekirdağ, Istanbul, Ordu, Kırklareli și Van.

harta plaje „blue flag”
harta plaje „blue flag”

Turcia în pandemie

În acest moment, Turcia se află într-un proces de normalizare a situației pandemice, după lockdownul încheiat în data de 17 mai, iar principalele trei măsuri se referă la faptul că până la data de 1 iunie se păstrează restricția de circulație între orele 21 și 5 dimineața, în timpul weekend-urilor se aplică din nou lockdown, iar restaurantele și cafenelele vând doar la pachet sau delivery.

Scutirea pentru restricțiile din această perioadă se referă doar la turiștii care se află temporar în Turcia, iar străinii care se află în Turia în afara scopului turistic, inclusiv deținătorii de permise de ședere, persoanele aflate sub statut de protecție temporară sau solicitanții de protecție internațională sunt supuși restricțiilor.

Centrele de divertisment din spațiile de cazare sunt închise și nu sunt acceptați clienți în aceste perimetre. În zonele deschise ale facilităților de cazare, activitățile sub formă de divertisment colectiv nu sunt permise și se acordă o atenție maximă regulilor de distanțare fizică.

Până pe data de 21 mai, Turcia a folosit 25.522.268 de doze de vaccin, 15.735.573 de persoane cu o doză și 11.786.695 cu ambele doze, angajații din turism având prioritate la vaccinare.

harta infectari
harta infectari

În ultimele 24 de ore, numărul de cazuri a scăzut sub 10.000 de cazuri, mai exact în data de 20 mai au fost 9.385 de cazuri, din 219.192 de teste PCR, iar ținta fixată de autorități pentru relaxarea majoră a măsurilor este de sub 5.000 de cazuri pe zi.