lockdown Bodrum

Turcia a înregistrat, pe 20 mai, mai puțin de 10.000 de noi cazuri zilnice de Covid-19, pentru prima dată de la 1 martie, a anunțat ministrul sănătății Fahrettin Koca, după o ședință a Comitetului Științific.

Ministrul Koca a subliniat că Turcia are potențialul de a vaccina peste 1,5 milioane de oameni pe zi și a adăugat că ar putea începe la începutul lunii iunie studiile de fază 3 ale vaccinului național anti-Covid. Dacă studiile se vor încheia cu succes, vaccinurile naționale pot fi utilizate cu aprobare de urgență până în luna septembrie. Până atunci, Turcia va continua să vaccineze cetățenii, estimând că segmentul celor cu vârsta de 20 de ani va primi vaccin în luna iunie, dacă nu va mai exista vreo problemă cu aprovizionarea.

„Rata de vaccinare pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a ajuns la 84%”, a spus ministrul sănătății Fahrettin Koca.

Turcia își va continua lupta împotriva pandemiei, cu vaccinare pe scară largă și cu păstrarea unor precauții, cum ar fi purtarea măștilor și menținerea distanței sociale, a spus el.

30 de milioane de doze de vaccin Pfizer Biontech

Uğur Șahin, CEO și cofondator al BioNTech, s-a alăturat oficialului turc în conferința de presă, prilej cu care a declarat că va trimite 30 de milioane de doze de vaccin în Turcia până la sfârșitul lunii iunie, iar dozele până la completarea comenzii de 120 de milioane vor ajunge în iulie, august și septembrie.

Șahin, care provine dintr-o familie turcă care a imigrat în Germania, a declarat: „Vom lucra zi și noapte pentru a trimite vaccinuri la timp, în Turcia”.

Cofondatorul BioNTech a specificat pentru presa turcă și care este eficiența vaccinului Pfizer – BioNtech pentru tulpinile coronavirusului: „Am testat și mutația indiană săptămâna aceasta. Vaccinul nostru are o eficiență de 25-30% față de varianta indiană. Ne așteptăm la o protecție de 70-75% împotriva infecției”, a spus el.

Subliniind că doza mare de anticorpi este constatată după prima doză de vaccin BioNTech la cei care au trecut prin boală, Șahin a precizat că după ambele doze de vaccin nivelul de anticorpi este același și la persoanele care nu au fost infectate. De asemenea, el a sugerat că a treia doză trebuie administrată după 6-9 luni de la a doua doză de vaccin.

Turcia a început în data de 17 mai un proces treptat de normalizare, după un lockdown de 17 zile, iar până la 1 iunie, sunt păstrate restricțiile de circulație de la ora 21 până la 5 dimineața, în timp ce weekend-urile sunt din nou în lockdown.