Xanadu hotel turism bodrum turcia

Institutul Național de Statistică din Turcia (TUIK) a anunțat că inflația de consum în luna mai a scăzut la 39,59%, după ce în luna aprilie a fost de 43,68%.

TUIK precizează că „metoda prețului zero” pentru gazele naturale s-a dovedit a fi eficientă în scăderea inflației. Reamintim că înainte de alegeri, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că gazele naturale vor fi distribuite gratuit în luna mai și că nu va exista nicio taxă pentru 25 de metri cubi de gaze naturale consumați de fiecare gospodărie până în luna mai a anului viitor.

Camera de Comerț (ITO) din Istanbul anunță că în metropola Turciei inflația în luna aprilie a fost de  56,05%.

Turcia, inflație luna mai 2023
Turcia, inflație luna mai 2023

Prețuri la hoteluri și restaurante mai mari cu 68,98%

Potrivit datelor oficiale, inflația anuală a alimentelor a fost de 52,52%, iar principala grupă de produse cu cea mai mare creștere comparativ cu aceeași lună a anului precedent a fost cea a restaurantelor și hotelurilor cu 68,98%. Grupa de produse care a înregistrat cea mai mică creștere față de aceeași lună a anului precedent a fost cea pentru articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte cu 19,49%.

Potrivit datelor TUIK, campionul creșterii de preț în luna mai a fost cartoful. Prețurile la cartofi au crescut cu 37,1% pe o bază lunară. Prețurile la îmbrăcămintea pentru copii au crescut cu 18,87%, iar cele pentru bărbați au crescut cu 15,51%. În luna mai, prețurile la îmbrăcămintea pentru femei au crescut cu 10,5 %. Tot de la o lună la alta au crescut prețurile la cazare în hoteluri cu 10,5%, iar prețurile la fructele proaspete au crescut cu 10%.