Turcia, celebră în întreaga lume pentru delicioasele preparate culinare, încurajează competițiile culinare și festivalurile în domeniul gastronomiei. Astfel, în multe provincii ale Turciei mii de turiști se bucură la evenimente de delicioasele preparate culinare.

Kebabul, celebrul preparat turcesc cu carne de miel și diverse legume, creează o rivalitate culinară între două orașe ale Turciei: Tokat și Sivas. Cert este că dacă veți călători în zonă, veți fi invitați fie la „Tokat kebab”, fie la „Sivas kebab”.

Kebab Tokat sau Kebab Sivas

Greu de ales, între cele două tipuri de kebab. Ce știm, este că ambele preparate sunt din carne de miel și au legume: vinete, cartofi, ardei, usturoi și roșii cultivate în regiunile respective.

Ingredientele pentru „Tokat kebab” se pun pe frigărui și se gătesc aproximativ o jumătate de oră în cuptoare speciale. Intervievat de Anadolu Agency maestrul de kebab Mücahit Yılmaz spune că preparatul este deja înregistrat ca Tokat, așa cum există și preparatul Adana, specific regiunii cu același nume.

„Dacă respectăm baklavaua Antep și lahmacunul Urfa, vrem să fie respectat și kebabul Tokat”, spune maestrul bucătar, care admite că oriunde poate fi vândut kebab, dar „Tokat kebab” este unic prin felul de preparare termică și prin specificul cuptorului.

Care e diferența între două tipuri de kebab?

De partea cealaltă, cei din Sivas susțin că preparatul lor are o aromă unică, deoarece acolo mieii sunt hrăniți cu cimbru din munți.

Un maestru bucătar din Sivas, Abdulsamet Ağca, spune că ei folosesc în special pulpa, coasta și porțiunea de cotlet de miel, așadar părțile moi ale cărnii. În plus, în afară de cartofi, cum e kebabul Tokat, cei din Sivas folosesc vinete, roșii, usturoi și ardei. Și aici cuptorul e specific, e făcut din cărămizi de foc, iar grăsimea care curge din carnea de miel se acumulează și apoi e folosită la final, dând o aromă diferită kebab-ului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.