Göbeklitepe Facebook

Cunoscut drept cel mai vechi templu din lume și numit „punctul zero al istoriei”, situl arheologic Göbeklitepe a atins anul trecut o cifră record de vizitatori: 850.000.

Potrivit oficialilor, acesta este cel mai mare număr de vizitatori de la inaugurarea faimosului sit antic din sud-estul Turciei.

Directorul Muzeului de Arheologie Șanliurfa, Celal Uludağ, a declarat Anadolu Agency că cel mai important aspect care distinge Göbeklitepe de alte monumente este istoria sa de 12.000 de ani. „Săpăturile în Göbeklitepe sunt în desfășurare. Interesul este în creștere pe măsură ce multe zone sunt excavate”, a adăugat acesta.

Göbeklitepe a fost deschis oficial pentru vizite turistice în 2019, an numit de Turcia ca fiind „Anul Göbeklitepe”.

Ministerul Culturii și Turismului a făcut pași semnificativi pentru a promova Göbeklitepe în întreaga lume, tocmai de aceea este de așteptat ca numărul vizitatorilor să crească în continuare. Un aflux de vizitatori pe situl antic a fost observat și după ce UNESCO l-a numit sit al Patrimoniului Mondial.

Situl Göbeklitepe este situat în provincia Şanliurfa

Renumitul sit a fost descoperit în 1963 de cercetători de la universitățile din Istanbul și Chicago. În 1995, într-o lucrare comună pe amplasament, specialiștii Institutului de Arheologie German și cei ai Muzeului Şanliurfa au găsit obeliscuri în formă de T din epoca neolitică, cu o înălțime de 3 până la 6 metri și cântărind 40-60 de tone.

De asemenea, în timpul săpăturilor au fost dezgropate diverse artefacte vechi de 12.000 de ani, cum ar fi statuete umane cu o înălțime de 65 de centimetri.

Un tur virtual al sitului arheologic Göbeklitepe poate fi făcut AICI.

CITEȘTE ȘI: Apar noi date în cazul săpăturilor de la situl arheologic Göbeklitepe