pandemie Bodrum

Turcia nu ar trebui să grăbească relaxarea măsurilor după perioada de lockdown, au avertizat experții, în contextul în care guvernul intenționează să anunțe în zilele următoare un nou calendar pentru normalizare.

Din 29 aprilie până în data de 17 mai, Turcia se află în lockdown total, fiind suspendată activitatea tuturor companiilor, cu excepția celor care au activitate specifică de producție, de alimentație, curățenie și sănătate, specificate în circularele anterioare ale Ministerului de Interne. Toate călătoriile interurbane sunt restricționate, exceptate fiind cele pentru care există un permis special emis anumitor categorii profesionale. De asemenea, transportul public interurban funcționează la o capacitate de 50%.

„Vom anunța noul nostru calendar pentru normalizarea [măsurilor pandemice] în zilele următoare”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan în data de 8 mai. „Este una dintre prioritățile principale ale următoarei ședințe a cabinetului”, a adăugat președintele turc. Cabinetul se întrunește la fiecare 15 zile, iar ultima ședință a avut loc pe 26 aprilie.

Ce recomandă experții

Profesorul Zafer Kurugöl, de la Universitatea Ege, spune că ținta nu ar trebui să fie o dată specifică pentru a trecere la normalizare, ci mai degrabă ar trebui ca numărul zilnic de infectări să ajungă la un anumit nivel.

„Blocarea completă dă rezultate și impactul său se observă în numărul de cazuri zilnice”, a spus profesorul Kurugöl, care amintește că guvernul turc își propune să reducă numărul cazurilor la 5.000. „Aceasta este o țintă corectă. Cu toate acestea, nu cred că infecțiile zilnice vor scădea la acest nivel până pe 17 mai”, a mai spus profesorul Kurugöl. Numărul cazurilor zilnice va scădea cu siguranță, dar măsurile și restricțiile ar trebui să rămână în vigoare pentru încă ceva timp pentru a reduce cazurile la 5.000 și chiar mai puțin de atât.

De asemenea, profesorul Mehmet Ceyhan, unul dintre cei mai importanți experți în boli infecțioase din Turcia, consideră că ridicarea treptată a blocării ar fi o mișcare mult mai adecvată, deoarece „oamenii ar începe călătoriile interurbane, răspândind astfel virusul”. Acesta mai spune că dacă Turcia revine rapid la obișnuințele din perioada de dinainte de 29 aprilie, cazurile vor urca din nou în doar câteva săptămâni.

Numărul infecțiilor zilnice a atins maxime record la mijlocul lunii aprilie (62.797 de cazuri din 310.420 teste PCR), Turcia ocupând un nedorit loc fruntaș la numărul de cazuri de infecție cu coronavirus în Europa și Orientul Mijlociu, perioadă care a coincis de altfel și cu o altă premieră de la începutul pandemiei, aceea că lucrătorii din domeniul sănătății s-au răzvrătit și au ieșit în stradă, alarmați de numărul zilnic de infectări.

Între timp, în acest weekend Turcia a deschis piețele de legume-fructe, în timp ce în hypermarketuri vânzarea articolelor neesențiale, cum ar fi produsele cosmetice, electrocasnicele, jucăriile, îmbrăcămintea a fost interzisă. În piețele agro-alimentare, vânzătorii au fost obligați să-și așeze tarabele la trei metri distanță unul de celălalt, iar oficialii au verificat dacă cumpărătorii au un cod HES valid (printr-o aplicație pentru urmărirea contactelor COVID-19, Hayat Eve Sigar).

Noi măsuri la granițe, din data de 15 mai

Începând cu 15 mai, testul PCR care era obligatoriu pentru pasagerii din străinătate, nu va mai fi solicitat pasagerilor din: Marea Britanie, China, Hong Kong, Taiwan, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud, Israel, Japonia, Letonia, Luxemburg, Ucraina, Estonia.

În perioada următoare, acestor țări probabil li se vor adăuga Ungaria și Serbia, deoarece ministrul turc de externe Mevlut Çavuşoğlu a purtat discuții cu omologii săi din cele două state, pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare și ridicarea restricțiilor de călătorie.

Până atunci, pasagerii care vin din străinătate în Turcia sunt obligați să prezinte testul PCR pe care l-au primit cu 72 de ore înainte de intrarea în țară și să completeze, tot cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr (detalii AICI)

Până la sfârșitul lunii mai, în Turcia vor fi vaccinate toate persoanele care vin în contact cu turiștii (angajații din turism – hoteluri, restaurante, șoferii, angajații aeroporturilor, ghizii), după cum a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu.

Datele la zi

Vestea bună este că numărul zilnic de infectări a început să scadă, în data de 9 mai au fost doar 15.191 de noi cazuri, din 197.468 teste PCR și s-au înregistrat 283 de decese.

În data de 9 mai, Turcia folosise aproape 25 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, astfel 10.343.201 de persoane sunt vaccinate cu ambele doze, iar alte aproape 14.602.000 persoane cu o doză. De la începutul campaniei de vaccinare, în 14 ianuarie, în Turcia se folosește vaccinul chinezesc Sinovac, iar din luna aprilie și vaccinul Pfizer / BioNTech. Pe parcursul lunii mai, autoritățile au anunțat că va începe administrarea celui de-al treilea vaccin, Sputnik V. Acestea 3 vor fi folosite până în momentul lansării oficiale a vaccinurilor anti-Covid de producție autohtonă, care se află deja în faze avansate de cercetare.

Ca o măsură de siguranță în plus, Turcia oferă turiștilor posibilitatea obținerii unei asigurări de sănătate și de călătorie, special pentru Covid, un proiect aflat sub atentă supraveghere guvernamentală.

Agenții economici, sub presiunea pandemiei

Unii agenți economici din turism nu sunt foarte încrezători pentru perioada următoare și spun că cel puțin până în luna august situația se va remedia mai greu, deoarece decizia de a bloca prin lockdown toată activitatea a fost luată prea târziu și că va fi nevoie de timp pentru ca țările să elimine avertismentele de călătorie.

Pentru sezonul estival 2021, agenții economici din turism sperau ca turiștii din Marea Britanie, Rusia și Ucraina să vină în număr mare în vacanțe, pentru a dubla numărul de vizitatori de anul trecut (în 2020 au fost 15.963.997 turiști, mai puțin cu 69%, față de anul 2019).

În sezonul estival trecut cei mai mulți turiști străini au fost din Rusia (2.128.758 persoane), Bulgaria (1.242.961 persoane) și Germania (1.118.932 persoane), după care au urmat Ucraina, Marea Britanie, Georgia, Irak, Iran, Franța și Țările de Jos.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024