cazuri în pandemie turism

În urma ședinței de cabinet de astăzi, condusă de președintele Recep Tayyip Erdoğan, au fost stabilite etapele de relaxare a măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.

„Cafenelele, restaurantele și magazinele de deserturi vor fi deschise cu o capacitate de 50% între orele 7 și 19, excluzând provinciile cu risc foarte mare„, este informația așteptată azi de populația Turciei.

Etapele de normalizare sunt evaluate în provincii în funcție de nivelul de infectare, catalogate cu albastru-galben-portocaliu și roșu.
În timp ce restricția de weekend (lockdown) este complet ridicată în provinciile cu risc mic și mediu (albastru și galben), aceasta va fi păstrată duminica în provinciile cu risc mare și foarte mare (portocaliu și roșu).
Restricțiile de noapte, între orele 21:00 și 5:00, se vor păstra la nivelul întregii țări. Situația va fi actualizată la fiecare două săptămâni de către consiliile provinciale, care vor face după caz noi reglementări.
Rata de infectare Turcia
Rata de infectare Turcia
Culorile includ următoarele informații:
🔵 Albastru – Risc mic: Provincii cu mai puțin de 10 cazuri la 100.000
🟡 Galben – Risc mediu: Provincii cu 11-35 de cazuri la 100.00
🟠 Portocaliu – Risc mare: Provincii cu 36-100 de cazuri la 100.000
🔴 Roșu – Risc foarte mare: Provincii cu mai mult de 100 de cazuri la suta de mii de infectări.

Potrivit hărții, Istanbulul și Izmirul prezintă un risc ridicat, iar Ankara are un risc mediu.

PROVINCII CU RISC FOARTE MARE

Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüșhane, Trabzon, Rize, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman.

PROVINCII CU RISC

İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan

PROVINCII CU RISC MEDIU

Bursa, Manisa, Aydin, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskisehir, Bursa, Ankara, Cankiri, Karabuk, Bartin, Kastamonu, Corum, Yozgat, Kirsehir, Nevsehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Malatya, Sivasi, Elazig, Tun Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.

PROVINCII CU RISC SCĂZUT

Ușak, Șanlıurfa, Mardin, Șırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muș, Ağrı, Iğdır.

Care vor fi pașii spre normalizare

Elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor merge la școală, iar elevii din clasele primare și gimnaziale vor face educație față în față doar în regiunile cu risc mediu și scăzut. În plus față de provinciile cu risc mic și mediu, educația va începe la alte niveluri, inclusiv școli secundare și licee. În consecință, educația față în față va fi introdusă treptat în școli.

În timp ce lockdown-ul de weekend va fi complet ridicat în provinciile cu risc mic și mediu, acesta va continua în ziua de duminică  în provinciile cu risc mare și foarte mare.

Piscinele și alte facilități similare vor putea funcționa între orele 09:00 dimineața și 19:00 seara, în orașele cu risc mic și mediu.

Reglementarea referitoare la cetățenii cu vârsta peste 65 de ani și cei cu vârsta sub de 20 de ani va fi anulată în orașele cu risc mic și mediu.

Nunțile și ceremoniile specifice pot fi ținute cu condiția să nu depășească 100 de persoane în provinciile cu risc mic și mediu și 50 de persoane în zonele cu risc ridicat și foarte ridicat și să nu depășească durata de o oră.

În continuare accesul în mijloacele de transport comun, în spatiile de cazare sau în centrele comerciale se va face pe baza Codului HES. Vezi AICI cum se poate obține acest cod.

Adunările generale ale organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor profesionale, cooperativelor și organizațiilor similare pot avea loc în provincii cu risc scăzut, mediu și ridicat, cu o participare de cel mult 300 de persoane.

Ce așteptări au proprietarii de cafenele și restaurante

Vestea deschiderii cafenelelor și restaurantelor i-a bucurat pe proprietarii unităților de alimentație publică, deoarece în ultima perioadă aceștia au protestat vehement pentru închiderea unităților pe o perioadă atât de lungă de timp.
De altfel, tot astăzi, agenții economici din alimentația publică au cerut amânări pentru plata taxelor și impozitelor, a facturilor și a împrumuturilor bancare. Potrivit reprezentanților sectorului, doar 10-20% din cifra de afaceri de dinainte de pandemie a putut fi realizată prin serviciul de delivery, astfel că foarte puține companii pot supraviețui acestei situații. Mai mult, proprietarii spun că ar putea dura câțiva ani până când afacerile își vor reveni de pe urma datoriilor acumulate.
Președintele asociației TÜRES (formă asociativă din domeniul turismului și alimentației publice), Ramazan Bingöl, spune că există multe companii care nu au reușit să supraviețuiască din motive financiare în perioada pandemiei, deși un număr exact nu este disponibil în prezent.
De la începutul pandemiei, unii dintre comercianți au beneficiat de un sprijin pentru creditare, care să le mențină afacerile în viață, însă plățile ratelor la aceste împrumuturi au venit în această perioadă, tocmai de aceea fiind importantă amânarea atât a rambursărilor împrumuturilor, cât și a plăților de tip fiscal. Din păcate, companiile nu își pot rambursa împrumuturile și nici băncile nu oferă oportunități pentru un nou împrumut.
În anul 2019, piața de profil era de 135 miliarde TL, iar în 2020, din cauza pandemiei a scăzut la 47 miliarde TL.

Pandemia de coronavirus în Turcia

Reamintim că la intrarea în Turcia este necesară prezentarea unui test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. Companiile aeriene pot solicita testul la îmbarcarea în avion. Conform reglementărilor făcute de autoritățile turce până în prezent, nu sunt derogări de niciun fel de la această regulă.
Până azi, Turcia a aplicat aproximativ 9 milioane de doze de vaccin, pentru aproximativ 10% din populație, fiind după cum a declarat președintele turc printre primele cinci țări din lume.
grafic măsuri anti-Covid
grafic măsuri anti-Covid
masuri anti-Covid categorii de risc

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia