
Ministerul Sănătății din Turcia a anunțat că o medie de 7 milioane de persoane sunt anual testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de sân, de col uterin și colorectal, în centrele specializate (KETEM). Potrivit declarației date publicității de Ministerul Sănătății, programul național de prevenție are ca scop depistarea cancerului înainte de apariția primelor simptome.
Testare gratuită prin cabinetele medicilor de familie
Testările sunt oferite gratuit în instituțiile de asistență medicală primară, inclusiv în centrele comunitare de sănătate, în centrele de wellness, centrele de sănătate a familiei, precum și în unitățile mobile de depistare a cancerului. Serviciile de scanare mobilă sunt furnizate mai ales persoanelor care locuiesc în zonele rurale, precum și grupurilor dezavantajate.
Cei care în urma scanărilor primesc rezultate îngrijorătoare, sunt direcționați către centrele de diagnostic post-scanare din 81 de provincii, unde li se fac alte examinări suplimentare. Studiile de screening, care au început în anul 2004 cu 11 unități de testare, se derulează acum în 331 de centre, dintre care 42 sunt unități mobile de screening.
Femeile cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani sunt testate anual pentru depistarea cancerului mamar cu un examen clinic al sânilor și o mamografie la fiecare 2 ani. Mamografiile efectuate sunt evaluate de sistemul central de raportare și rezultatele sunt oferite în cel mult 10 zile.
Femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani sunt testate pentru cancer de col uterin cu HPV-ADN și test de frotiu la fiecare 5 ani.
Bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani sunt testați pentru cancer colorectal fiecare 2 ani și li se recomandă o colonoscopie la fiecare 10 ani.
Testarea s-a efectuat și în timpul pandemiei
În perioada de pandemie, Ministerul Sănătății din Turcia a continuat procedurile de depistare a cancerului, cu măsurile de precauție necesare în conformitate cu ghidul întocmit de Comitetul științific.
Anunțurile pentru testare sunt primite de către cetățeni din partea autorităților medicale inclusiv prin SMS, pentru a alege testarea la medicul de familie, în centrele KETEM sau în unitățile medicale.
