Situație infectări Hes Code

Numărul mare de infectări cu noul coronavirus a determinat autoritățile de la Ankara să anunțe noi măsuri de prevenire a infectărilor. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a decis în cadrul ședinței Cabinetului Prezidențial, ca începând cu data de vineri, 20 noiembrie, să fie instituite noi măsuri de semi-carantinare.

Situație infectări Hes Cod
Situație infectări Hes Cod

Noi măsuri anti-Covid

Principala restricție din noul set de măsuri se referă la faptul că în zilele de weekend, cetățenii au voie să iasă afară, pe străzi, doar între orele 10 și 20 (ora locală). 

Potrivit circularei emise de Ministerul de Interne în cursul acestei nopți, este interzisă în weekend deplasarea interurbană cu autoturismele personale în intervalul orar limitat circulației. Sunt specificate în mod clar excepțiile de la această regulă: ambulanțele, persoanele externate din spital, cei care au o programare la medic făcută anterior acestor decizii, cei care vor participa la înmormântarea unor membri de familie foarte apropiați (maxim 4 persoane pot participa la funeralii), cei care se află în deplasare în interes de serviciu și vor să se întoarcă la locul de reședință etc.

Tot din acest weekend, restaurantele și cafenelele vor trece la servicii de tip delivery, așadar vor fi onorate doar comenzile la pachet. Cafenelele și ceainăriile, spațiile în care nu se servea mâncare, vor avea activitatea suspendată.

Educația va continua în regim online până la sfârșitul anului, astfel toate activitățile de educație formală, privată, formală și non-formală vor continua prin educație la distanță până la data de 31 decembrie 2020.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot merge în aer liber în intervalul orar local 10 – 13, iar tinerii de până în 20 de ani doar între orele 13 – 16, excepție cei care lucrează.

Programul de lucru al centrelor comerciale, mall-uri, piețe, unități tip frizerii și coafor va fi limitat de acum între orele 10 -20.

Cinematografele vor rămâne închise până la sfârșitul anului.

Toate competițiile sportive vor continua să se desfășoare fără public. 

Dacă evoluția epidemiei își continuă acest curs galopant, devine inevitabil ca să fie aplicate măsuri mult mai dure” a mai precizat președintele Erdoğan.

Trebuie spus că unul dintre cei mai optimiști medici turci de până acum în problematica pandemiei, prof.univ.dr. Osman Müftüoğlu, atrăgea zilele trecurte atenția asupra gravității situației și spunea că „un posibil tsunami Covid-19 este pe cale să explodeze”. „Turcia are în ultima lună o creștere cu 50% a numărului de pacienți grav bolnavi și cu 55% a ratei mortalității,” declara acesta.

Măsurile anunțate ieri de autoritățile turce le completează pe cele luate până acum pentru combaterea pandemiei, printre care interzicerea fumatului pe străzile din marile orașe, în stațiile de transport în comun, în piețe, ori modificarea programului de lucru al firmelor. Este obligatorie purtarea măștii atât în spațiile închise, cât și exterioare.

Măsuri anti-Covid luate în marile orașe

Înaintea măsurilor anunțate de președintele Recep Tayyip Erdoğan, tot ieri, primarii din Istanbul, Izmir si Ankara anunțaseră de asemenea câteva noi decizii în lupta anti-Covid. 

Ekrem İmamoğlu, primarul Istanbulului, spunea recent că numărul de infectări e de nestăvilit și că doar un lockdown de 2-3 săptămâni ar putea redresa situația din marea metropolă.

În acest context, ieri, primăria Istanbul anunța că în acest moment 1.322 de angajați ai săi se află în izolare. Astfel, pe baza sugestiilor consiliului consultativ științific de la nivelul instituției, au fost suspendate mai multe cursuri de formare profesională. De asemenea, au fost închise centrele de fitness și piscinele administrate de municipalitate. Tot ieri, autoritățile din Istanbul au anunțat că toate muzeele interioare, centrele culturale și teatrele vor fi închise.

O mișcare similară a avut loc și în Izmir, unde primarul Tunç Soyer a suspendat toate evenimentele culturale, artistice și sportive deschise publicului, precum și functionarea telecabinei Balçova, a Parcului natural Izmir. Restaurantele și cafenelele operate de municipalitate vor rămâne închise în perioada urmatoare.

În capitala Ankara, primarul Mansur Yavaș a declarat că a fost modificat programul transportului în comun, în conformitate cu orarul de lucru al angajaților din zonele industriale. Persoanelor infectate cu Covid-19, care se află în izolare la domiciliu și care întâmpină dificultăți de aprovizionare, le va fi livrat la domiciliu micul dejun și cina, timp de 15 zile, din partea primăriei Ankara.

 

Aplicația guvernamentală Hayat Eve Sığar prezintă în roșu hărțile tuturor marilor orașe ale Turciei, ceea ce indică încă o dată gravitatea situației.

Număr mare de infectări în marile orașe
infectări Hes Code

De la începutul pandemiei și până la această dată, în Turcia au fost aplicate aproximativ 16.464.678 teste, din care doar în cursul zilei de ieri au fost aplicate 156.692 teste COVID-19. În acest moment, 3.657 pacienți sunt în stare critică. Rata săptămânală de ocupare a paturilor de spital este de 54,7%, conform cifrelor Ministerului Sănătății.