nave Bosfor

Cel puțin 20 de petroliere care doreau să meargă în Marea Mediterană din porturile de pe coasta Rusiei a Mării Negre au trebuit să aștepte în apele teritoriale turcești.

Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce Occidentul a introdus plafonul de preț pentru țițeiul rusesc și Turcia a cerut dovada unei polițe de asigurări complete pentru toate navele care navighează prin strâmtorile sale. În aceeași situație s-au aflat și cel puțin 10 petroliere aparținând Kazahstanului.

Nave de transport petrolier fără polițe de asigurare

Potrivit informațiilor oferite de autoritățile turce, companiile internaționale de asigurări, în mare parte din Anglia, se așteaptă ca Turcia să permită trecerea petrolierelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele fără nicio garanție, dar acest lucru nu se va întâmpla, informează Daily News.

Companiile internaționale de asigurări au anulat polițele de asigurare ale mai multor petroliere rusești din cauza sancțiunilor impuse Rusiei și nu își mai asumă astfel obligațiile de despăgubire. Prin anularea polițelor de asigurare, companiile nu vor oferi despăgubiri pentru eventualele accidente în care ar putea fi implicate aceste nave, cum ar fi curățarea locului poluării, daunele cauzate terților sau ranfluarea navei.

Acesta este motivul pentru care Turcia a decis să ceară confirmarea faptului că asigurările navelor care transportă țiței și care au o probabilitate foarte mare de a provoca dezastre în eventuale accidente sunt încă valabile în timpul trecerii lor prin strâmtorile Turciei.

Problema este cu atât mai serioasă, cu cât recent au apărut multe companii de transport petrolier care au achiziționat petroliere vechi, care în mod normal ar fi trebuit casate. În ultimele luni, nave de acest gen au fost vândute la prețuri record și de aceea este de asteptat ca atât costul navelor, cât și tarifele de transport să crească în perioada următoare.

Prețul unor Aframaxuri, care pot transporta până la 600.000 de barili, vechi 20 de ani, a crescut cu 86%. În primele 11 luni ale anului 2022 au fost vândute mai multe nave de tip petrolier decât în ​​orice an întreg anterior, în conditiile în care construcțiile navale au stagnat, iar anul viitor livrările de noi petroliere vor fi foarte scăzute.

CITEȘTE ȘI: Centrala nucleară de la Akkuyu, cel mai mare proiect implementat de Turcia și Rusia