De astăzi și până pe 26 ianuarie 2023, musulmanii din Turcia se pot înscrie pentru pelerinajul sfânt de la Mecca.

Pentru pelerinajul din acest an sunt foarte multe solicitări, autoritățile din Turcia luând decizia de a acorda prioritate credincioșilor care merg pentru prima dată. Pentru aceasta, cei care se vor înregistra pentru prima dată trebuie să plătească o taxă de preînregistrare. După achitarea cotizaţiei vor trebui să aleagă cazarea la categorii superioare sau inferioare, în funcţie de situaţia economică.

Prețurile pentru pelerinaj sunt stabilite în rial, moneda oficială a Arabiei Saudite și variază între 20.000 și 40.000 de riali de persoană în fiecare an (echivalentul a 5.319 dolari și 10.639 dolari).

Cererile pot fi făcute prin aplicația e-Devlet

Cetățenii turci se pot înscrie pentru pelerinajul sfânt de la Mecca prin aplicația guvernamentală e-Devlet, între 5 și 26 ianuarie 2023.

În anii pandemiei mulți dintre cei care s-au înscris la pelerinaj nu au putut merge din cauza limitei de vârstă de 65 de ani și a lipsei vaccinărilor. „Sunt aproape 2,5 milioane de oameni care s-au preînregistrat în ultimii ani. În sistemul nostru de tragere la sorți, cei care așteaptă în avans au mai multe șanse” a declarat pentru TRT Haber, Remzi Bircan, director general al serviciilor Hajj și Umrah.

Cota de pelerinaj care va fi alocată Turciei de către Ministerul Arabiei Saudite pentru Hajj și Umrah va fi stabilită în data de 9 ianuarie.

Reamintim că unul dintre cei 5 piloni ai islamului este pelerinajul la Mecca (Hajj), pe care fiecare musulman trebuie să-l facă cel puțin o dată în viață, dacă poate .

Orașul Mecca (Makka) se află în Peninsula Arabiei și, conform Coranului, este locul în care s-a născut în anul 570 e.n. profetul Mahomed (în arabă Muhammad). După alte surse, acesta s-ar fi născut în anul 569 sau anul 571.

La Mecca, pelerinii musulmani se supun mai multor ritualuri, iar la finalul procesiunii îşi rad părul din cap şi sacrifică un animal (oaie sau capră), după care celebrează sărbătoarea Eid al-Adha.