
Până în toamna acestui an, Turcia intenționează să vaccineze 50 de milioane de persoane împotriva Covid-19, pentru a combate răspândirea coronavirusului, a declarat ministrul sănătății din Turcia, Fahrettin Koca. Acesta spune că până la sfârșitul lunii mai, Turcia va primi 105 milioane de doze din acest vaccinul chinezesc, Sinovac Biotech, suficient pentru a vaccina cu ambele doze persoanele peste 20 de ani.
Încep vaccinările pentru grupa de vârstă 60-65 ani
Fahrettin Koca, ministrul sănătății din Turcia, anunță că de săptămâna viitoare încep vaccinările pentru grupa de vârstă 60-65 ani, iar programările pot fi făcute prin sistemul MHRS (Sistemul central de programări medicale): aplicația digitală E-Pulse, pe site-ul https://www.mhrs.gov.tr/ sau la telefon 182. De altfel, orice cetățean turc sau rezident poate afla prin aplicația e-Pulse, dacă se încadrează la vaccinarea anti-Covid.
Astfel, Turcia trece în cea de-a doua etapă a vaccinării anti-Covid, în care vor fi vaccinate persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani, cei din sistemul de apărare al țării, cei din ministerul de interne (inclusiv pompierii, jandarmii etc.), cei din serviciile corpurilor de control de pe lângă primării, angajații firmelor de pază, cei din ministerul de justiție, din penitenciare, angajații din educație, cei din sectorul alimentar, transportatorii și cel mai probabil tot aici vor intra și cei care lucrează în domeniul turismului.
Campania de vaccinare a început cu cei care lucrează în domeniul medical (public, privat, universități cu profil medical, fundații medicale, farmaciști), precum și cu persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu handicap, precum și personalul din azilele de bătrâni.
Erdoğan: Turcia va continua să folosească vaccinuri din străinătate până când va fi gata vaccinul intern
La finalul ședinței de cabinet de la începutul săptămânii, președintele Recep Tayyip Erdoğan a evidențiat faptul că Turcia a gestionat cu succes pandemia de coronavirus folosindu-se de puterea infrastructurii de sănătate și a sistemelor de securitate socială. Acesta mai spune că Turcia va continua să folosească vaccinuri din străinătate până când va fi gata vaccinul intern.
Președintele turc e mulțumit de faptul că în țara sa nu a existat vreo situație în care medicii să fi fost nevoiți să aleagă pacienții pentru terapie intensivă. Mai mult, numărul laboratoarelor de depistare a cazurilor de Covid a crescut într-un an de zile de la 73 la 461, adică de peste șase ori. Totodată, a punctat faptul că Turcia se află pe locul 5 în lume în clasamentul de vaccinare.
Reamintim că pe 2 martie, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat o relaxare a măsurilor de combatere a Covid-19, cu o redeschidere parțială a școlilor, cafenelelor și restaurantelor. Turcia a ameliorat, de asemenea, lockdown-ul de weekend.
Vaccinul chinezesc Sinovac Biotech reduce spitalizările și decesele
De la începutul perioadei de vaccinare, 14 ianuarie, în Turcia 852 de persoane vaccinate au fost diagnosticate cu boala, iar dintre acestea 53 au fost spitalizate și doar 5 persoane la terapie intensivă. Ulterior, 3 din cele 5 persoane au fost externate. Nu a fost semnalat niciun deces la persoanele vaccinate anti-Covid care s-au infectat ulterior vaccinării.
Medicii turci mai spun că vaccinul chinezesc Sinovac Biotech este cu adevărat eficient, iar scopul vaccinării este acela de a preveni îmbolnăvirea persoanelor care suferă de boli grave. Chiar dacă se vor infecta cu noul coronavirus, oamenii nu vor face forme grave ale bolii, nu merg la terapie intensivă, nu sunt intubați și nu își pierd viața.
Totodată, specialiștii atrag atenția că timpul scurs de la a doua doză de vaccin este foarte scurt pentru a avea concluzii finale, iar rezultatele pe termen lung ar trebui comparate cu ale celor care nu au primit vaccinul. Cu toate acestea, ca observație, se poate spune că vaccinul chinezesc reduce spitalizările și decesele.
De altfel, așa cum am mai arătat, rezultatele celei de-a treia faze de testare a eficienței vaccinului Sinovac din China indică o eficiență de 83,5%, cu o rată de prevenire a spitalizării de 100%.
Crește numărul de îmbolnăviri
În data de 17 martie, numărul de îmbolnăviri s-a ridicat la 18.912 cazuri, din 167.526 teste PCR, potrivit datelor ministerului sănătății, iar numărul pacienților care se află în stare gravă este de 1484. În ultimele 24 de ore, 73 de oameni au murit, iar de la începutul pandemiei, peste 29.696 au decedat din cauza Covid-19.
Autoritățile spun că recenta creștere a infectărilor reflectă o răspândire mai rapidă a tulpinilor de Covid-19, cu peste 40.000 de persoane infectate până acum cu tulpina din Marea Britanie și cu un număr mult mai mic cu tulpinile din Africa de Sud și Brazilia.