În urma avertismentului de vreme rea emis de meteorologii turci, autoritățile din Istanbul au impus noi măsuri de urgență.

Astfel, de joi până luni sunt suspendate cursurile elevilor și studenților, angajații din sectorul public sunt trecuți în concediu administrativ, precum și luarea tuturor măsurilor de precauție pentru a preveni întreruperea transportului public. De asemenea, linia Metrobus va funcționa non-stop, iar metroul va funcționa până la ora 2 a.m.

Meteorologii spun că ninsorile vor începe de la primele ore ale dimineții de joi, vor continua până marți, 15 martie, iar grosimea zăpezii va atinge valorile semnalate în ianuarie (70-80 cm).

Primăria Istanbul e pregătită de vreme rea

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a precizat că toate echipele primăriei sunt pregătite pentru intervențiile de deszăpezire, deoarece din această seară, Istanbulul se va afla sub influența valului de aer rece originar din Siberia.

Astfel, pentru a menține circulația deschisă pe rețeaua de drumuri lungă de 4.023 km și pentru a preveni întreruperea transportului public, operațiunile de deszăpezire se vor desfășura în regim 24 din 24, cu 9.500 de angajați și 2.000 de autovehicule – utilaje de construcții (650 de pluguri de zăpadă și mașini pentru sărat).

Pentru a menține deschisă linia Metrobus, au fost dislocate 26 de pluguri de zăpadă și sărărițe, precum și 5 cisterne cu soluții.

City Lines – serviciile pe liniile principale precum Kadıköy-Karaköy, Beşiktaş-Üsküdar vor continua miercuri şi joi până la miezul nopţii.

Sea Taxi (25 de unități) va servi 24 de ore pe zi. 

İSPARK (Compania de parcare a Primăriei Istanbul) va servi 24 de ore pe zi, cu o capacitate de peste 70.000 de vehicule. Toate parcările cu mai multe etaje vor fi deschise 24 de ore, iar locuitorii Istanbulului vor putea accesa parcările convenabile, cu mai multe etaje și deschise din apropierea lor, din aplicația İSPARK Mobile.

Noutățile, anunțate instantaneu pe rețelele de socializare

De asemenea, pentru intervenție sunt pregătite 220.000 de tone de sare și 64 de rezervoare (1.290 de tone) de soluție anti-îngheț. Se va interveni cu prioritate pentru spitale, locuri publice, stații de autobuz și pasajele supraterane și piețele, echipele își vor desfășura activitatea în conformitate cu mesajele primite de la „Sistemul de avertizare timpurie a gheții” stabilit în 60 de puncte din Istanbul, iar urmărirea și îndrumarea echipelor va fi asigurată prin sistemul GPS.

Chioșcuri mobile cu băuturi calde

Vor exista chioșcuri mobile, cu băuturi calde și supă care vor fi servite celor blocați din cauza condițiilor meteo și vor fi 4 WC-uri mobile la cabinele de taxare Mahmutbey, cabinele de taxare Hadımköy și la ieșirile de pe poduri.

Protecția cetățenilor fără adăpost

Cetăţenii fără adăpost vor fi găzduiţi în unităţi specifice sub coordonarea autorităților locale și ale Poliției. În adăposturile din Esenyurt și Kayışdağı, se vor asigura servicii de adăpost, condiții de spălat, îmbrăcăminte, mâncare caldă, control de sănătate și suport cu medicamente, precum și posibilitatea, după caz, de transport către familie sau în orașul natal.

Serviciile Direcției Servicii Veterinare pentru hrănirea și tratarea animalelor fără stăpân vor fi sporite în condiții de iarnă. Zilnic 2 tone de hrană uscată cu valoare nutritivă mare vor fi distribuite pe străzile din zonele îndepărtate ale orașului.

Au fost luate măsuri pentru a continua furnizarea de gaze naturale în Istanbul 24 de ore din 24 și au fost date asigurări că nu va fi nicio problemă cu colectarea gunoiului. Unitățile de producție a pâinii ale Primăriei Istanbul, Halk Ekmek, vor continua să producă și să distribuie pâine în fiecare punct de vânzare, cafenelele spitalelor vor funcționa cu program prelungiut, iar toate serviciile de wi-fi ale primăriei vor fi active neîntrerupt.

Avertizare de lapoviță și ninsoare pentru mai multe provincii

Reamintim că Direcția Generală de Meteorologie a emis o avertizare de lapoviță și ninsoare pentru 21 de provincii, inclusiv Istanbul, Bursa, Antalya și Adana. Precipitațiile se preconizează a fi sub formă de ploaie și averse ocazionale pe coastele Mediteranei de Vest, Estul Mediteranei, Sud-Estul Anatoliei și în jurul Malatya și Elazig în această seară, iar lapoviță și ninsoare în alte locuri; Istanbul, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli, Yalova, Bursa, la est de Tekirdağ, la nord de Balıkesir, Konya, la est de Antalya, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Muş, Bitlis, Şırnak.

După cum anunța Turcia News, compania aeriană Turkish Airlines (THY) a anunțat că unele zboruri au fost anulate din cauza furtunii de zăpadă așteptate de joi. Directorul general al THY, Bilal Ekşi, spune că „pentru a evita aglomerația, puteți face tranzacțiile cu ușurință mai întâi din aplicația web sau cea mobilă. Dacă din orice motiv nu puteți face acest lucru, puteți apela la centrul nostru de apeluri.”

Zborurile pe Aeroportul Istanbul au fost reduse cu 30% și s-au finalizat pregătirile pentru a rezolva eventualele probleme cauzate de ninsorile abundente, în special platforma, pista și căile de rulare, fiind totul planificat ca aeronavele să aterizeze și să decoleze fără probleme, cu excepția cazului în care vizibilitatea este aproape de zero.

Un comentariu la „Istanbul: Măsuri de urgență, pentru ninsori abundente

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.