Istanbul lockdown

Reper al turismului mondial, Istanbulul a găzduit în primele 8 luni ale anului 10,2 milioane de turiști străini. Acest fapt a însemnat un grad de ocupare în hoteluri de 90%. Doar în luna august, au vizitat metropola Turciei 1,7 milioane de turiști străini, a declarat guvernatorul provinciei Istanbul, Ali Yerlikaya, citat de Hurriyet Daily News.

În fruntea listei turiștilor străini se află rușii, urmați de germani, iranieni, saudiți și cetățenii americani.

Aydın Karacabay, șeful departament în Camera de Comerț din Istanbul (ITO), spune că în luna septembrie gradul de ocupare în hotelurile din Istanbul a urcat la 90%.

Oficialii din turism se așteaptă ca acest grad de ocupare să fie păstrat și în luna octombrie, iar pentru noiembrie rata de rezervare este deja de 60% și de 45% în decembrie.

Hotelierii din Istanbul sunt optimiști în ceea ce privește anul turistic 2023, așteptându-se ca numărul de turiști străini să crească semnificativ în primul trimestru.

În 2023, prețuri la cazare mai mari cu 20%

După ce tarifele la cazare în Istanbul au scăzut în timpul pandemiei la 70 de euro, în acest moment în hotelurile din Istanbul prețul mediu de cazare este de 120 de euro, a declarat Aydın Karacabay, șeful departament în Camera de Comerț din Istanbul (ITO). „Prețurile încă nu sunt la nivelurile dorite, dar cele actuale sunt acceptabile pentru turiştii din ţările occidentale”, mai spune Karacabay. Acesta estimează ca anul viitor prețurile să fie majorate cu cel puțin 20%.

Rezervările online reprezintă 90% din vânzările hotelurilor din Istanbul, dar comisioanele ridicate percepute de aceste platforme, care sunt între 15% și 50%, reprezintă cele mai mari probleme cu care se confruntă hotelierii turci.