Văzut ca o perlă a Bosforului, Turnul Fecioarei (în limba turcă – Kız Kulesi) a fost redeschis vizitatorilor, după finalizarea lucrărilor de restaurare, desfășurate de de Ministerul Culturii și Turismului.

Cum poți vizita Turnul Fecioarei

  • Turnul Fecioarei este deschis vizitatorilor în fiecare zi a săptămânii, între orele 09:00 și 20:00.
  • Până pe data de 31 mai 2023, vizitele la Turnul Fecioarei sunt gratuite.
  • Puteți ajunge la Turnul Fecioarei cu bărci private care pleacă din Üsküdar-Saacak și Galataport, între orele 09:00 – 19:00 în fiecare zi a săptămânii.

Lucrările de restaurare au durat 2 ani

Lucrările de restaurare ale Turnului Fecioarei au durat 2 ani de zile și fost efectuate sub consultanța unei echipe de experți, în conformitate cu respectarea tuturor principiilor de conservare. Aceștia spun că datorită locației sale, condițiile meteorologice și marea provoacă daune și Turnul necesită o întreținere constantă. De altfel, în timpul ultimelor lucrări de renovare s-a constatat că turnul a fost avariat din cauza sărurilor și a altor substanțe chimice din betonul și cimentul folosit la reparații, iar stâlpii și grinzile purtătoare nu erau legate între ele.

Turnul a fost restaurat rămânând fidel stării sale inițiale din timpul domniei lui Mahmud al II-lea, și a fost eliberat de orice completări care au fost adăugate clădirii ulterior și care nu se potriveau cu proiectul inițial. De asemenea, s-au folosit datele de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care reprezintă cele mai multe informații și documente din sursele care au ajuns până în prezent. Trebuie spus că istoria Turnului Fecioarei datează din anul 410 î.Hr.

În urma recentelor lucrări, au fost create zone în care vizitatorii se pot plimba pe terasa de lemn din curte, sau pot urca scările spre turn și pot privi Istanbulul.

Insula a fost fortificată cu 201 grămezi la o adâncime medie de 25 de metri și a fost protejată împotriva efectelor valurilor, în special în direcțiile nord, vest și sud-vest, unde valul dominant este puternic. Platforma din jurul turnului a fost și ea complet renovată.

Istoricul Turnului Fecioarei

Turnul Fecioarei, cunoscut încă din perioada medievală bizantină și sub numele de Turnul lui Leandros, este situat pe o mică insuliță situată la intrarea de sud a strâmtorii Bosfor, la 200 m de coasta Üsküdar din Istanbul.

După victoria navală de la Cyzicus, vechiul general atenian Alcibiade a construit o stație pentru navele care veneau din Marea Neagră pe o mică stâncă din fața Chrysopolis (Üsküdarul de astăzi). În 1110, împăratul bizantin Alexius Comnenos a construit un turn de lemn protejat de un zid de piatră. De acolo se întindea un lanț de fier până la un alt turn ridicat pe malul european al Constantinopolului. Insulița a fost apoi legată de țărmul asiatic printr-un zid de apărare, ale cărui rămășițe subacvatice sunt încă vizibile. În 1453, în timpul cuceririi otomane a Constantinopolului (Istanbul), turnul a găzduit o garnizoană bizantină comandată de venețianul Gabriele Trevisano. Ulterior, în timpul domniei sultanului Mehmed Cuceritorul, structura a fost folosită de către turci ca turn de veghe.

Turnul a fost distrus în timpul cutremurului din 1509, apoi în 1721 a ars, De atunci a fost folosit ca far, iar zidurile din jur au fost reparate în 1731 și 1734, până în 1763, când a fost ridicată structura din piatră, iar în 1832 a fost restaurat de sultanul Mahmud al II-lea. În 1944 a fost restaurat din nou de autoritatea portuară, apoi s-a intervenit în 1998, iar ca măsură de precauție după cutremurul din 17 august 1999, au fost adăugate suporturi de oțel în jurul turnului.

Interiorul turnului a fost transformat într-o cafenea și un restaurant, cu o vedere excelentă asupra Istanbulului.

Fotografie de Ali Kargu pe Pexels.com

Legendele Turnului Fecioarei

Există foarte multe legende legate de construcția turnului și locația acestuia. Potrivit celei mai populare, un împărat avea o fiică foarte iubită și, într-o zi, un oracol a profețit că va fi ucisă de un șarpe veninos la vârsta de 18 ani. Împăratul, într-un efort de a împiedica moartea timpurie a fiicei sale, a decis să o țină departe de orice risc și a pus să fie construit un turn în mijlocul Bosforului pentru a-și proteja fiica până la vârsta de 18 ani. Prințesa a fost plasată în turn, unde ar fi fost vizitată doar de tatăl ei.

La împlinirea a 18 ani, împăratul i-a adus un coș cu fructe exotice somptuoase drept cadou, fericit că a reușit să împiedice profeția. Când a ajuns în coș, un șarpe care se ascunsese printre fructe a mușcat-o pe tânăra prințesă și a murit în brațele tatălui ei, așa cum a prezis oracolul. De aici și numele Turnul Fecioarei.

Numele mai vechi de Turnul lui Leander provine dintr-o altă poveste despre o fecioară: mitul grecesc antic al lui Hero și Leander. Hero a fost o preoteasă care locuia într-un turn, la marginea Helespontului (Dardanele). Leander (Leandros), un tânăr din Abydos, de cealaltă parte a strâmtorii, s-a îndrăgostit de ea și ar fi înotat în fiecare noapte peste strâmtoare pentru a fi împreună. Pentru a-i ghida drumul, Hero aprindea o lampă în fiecare noapte în vârful turnului.

Întregul istoric poate fi citit AICI.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.