covid bodrum revelion

La scurt timp de la apariția variantei Omicron în Turcia, numărul infectărilor a crescut rapid, ieri ajungând la 32.176, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele două luni și jumătate.

De la mijlocul lunii octombrie, când a fost atins pragul de peste 30.000 de infectări, a urmat o perioadă în care cazurile au scăzut la o medie zilnică de 20.000, însă la începutul săptămânii numărul infectărilor a crescut cu 30%, fiind cea mai puternică creștere a acestui an, iar ieri, din nou, cu 23%.

Un avertisment este publicat azi în presa turcă din partea prof. dr. Tufan Tükek, care spune că există o creștere rapidă a cazurilor în ultima săptămână la Istanbul. Din păcate, fiecare mutație a coronavirusului forțează efectele vaccinului, iar Omicron a apărut mult mai devreme decât estimau specialiștii.

Prof. dr. Tufan Tükek spune că deoarece nu se știe cu exactitate cât de eficient este vaccinul Pfizer Biontech față de varianta Omicron, se crede că un efect va fi atins doar dacă este menținut un nivel ridicat de anticorpi. Tocmai de aceea se recomandă doza „booster” cât mai curând posibil. Acesta spune că e de așteptat ca zilele următoare numărul infectărilor să crească și mai mult.

Apar prea târziu restricțiile?

Referindu-se la restricțiile care ar putea apărea în Turcia, dr. Tükek spune că acestea vor veni oricum prea târziu, însă Turcia are un atu, acela că sistemul de sănătate este la un nivel mult peste al unor țări europene, și poate gestiona situația mult timp.

Criteriul care ar determina restricții în Turcia ar putea fi o rată foarte mare a mortalității.

Cetățenilor li se recomandă să folosească în spațiile aglomerate măști duble sau cele din categoria N-95, precum și respectarea măsurilor de distanțare. „Trebuie să strângem din dinți o vreme. Toată lumea este foarte plictisită, foarte deprimată, dar ne pierdem rudele. Totul a mers pe dos, suntem în turbulențe chiar acum, trebuie să mai avem puțină răbdare pentru a trece peste asta”, spune dr. Tükek  pentru publicația Sozcu.

De ce se tem cetățenii turci?

Numărul crescut al infectărilor la nivel național, dar mai ales în provinciile în care până acum numărul infectărilor a fost ținut sub control, este determinat de nerespectarea măsurilor de prevenție. Oamenii se tem că în acest context există riscul impunerii unor restricții începând cu luna ianuarie, la fel ca în restul Europei. Din păcate, astfel s-ar pune o nouă presiune pe situația economică și așa intens încercată în ultima perioadă.

Bodrum: evenimente fără distanțare socială

De altfel, în în social-media mai mulți locuitori din Bodrum și-au exprimat nemulțumirea la adresa primarului Ahmet Aras, care a decis organizarea unor concerte în aer liber pe parcursul a două săptămâni, inclusiv în noaptea de Revelion. Administrația locală motivează inițiativa spunând că vine astfel în sprijinul proprietarilor de hoteluri și restaurante, grav afectați financiar de restricțiile impuse în timpul pandemiei.

Sursa foto: Facebook – Bodrum Belediyesi (Primăria Bodrum)

La multe dintre evenimentele derulate până acum, în fotografiile postate chiar pe paginile rețelelor sociale de autoritățile locale, se poate constata că participanții nu respectă niciuna dintre măsurile de prevenție obligatorii în Turcia încă de la începutul pandemiei, cum ar fi portul măștii la interior și exterior, precum și distanțarea socială. Oamenii sunt revoltați că autorităților locale nu le pasă de pandemie, că sunt irosiți banii publici și se întreabă ironic dacă e cumva interzisă masca la Bodrum.

Bodrum Turcia
Bodrum Turcia

Turcia se alătură statelor în care varianta Omicron ia amploare

Simptome varianta Omicron

Varianta Omicron s-a dovedit a fi mult mai contagioasă decât varianta Delta, iar simptomele includ transpirații nocturne, dureri în gât, voce răgușită și stare de rău. Contagiozitatea bolii provoacă teamă În special în țările europene și SUA, deoarece a fost doborât record după record în cazurile zilnice de coronavirus.

S.U.A.

De exemplu, în SUA, țară cunoscută drept epicentrul epidemiei de coronavirus Corona, a fost depășit pragul istoric al numărului zilnic de infectări, ultimele date indicând 512.553 de persoane infectate în 24 de ore. Potrivit datelor Universității Johns Hopkins, această creștere a fost cea mai mare a numărului de cazuri de la începutul epidemiei, recordul anterior în SUA fiind de 294.015 cazuri, pe 8 ianuarie 2021.

Marea Britanie

Numărul de cazuri zilnice de virus corona din Marea Britanie, care acum două zile a fost de 98.515, a crescut ieri la 129.471, doborând un record. Pe de altă parte, Franța a raportat cel mai mare număr de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei, 179.807 de persoane.

Grecia

Și în Grecia numărul cazurilor a crescut de peste două ori de la o zi la alta, fiind raportate 21.657 infectări, astfel că autoritățile au impus noi restricții pentru a preveni creșterea numărului de cazuri și pentru a preveni presiunea asupra sistemului de sănătate. Astfel, începând cu 3 ianuarie, autoritățile elene au decis să închidă pe timpul nopții barurile, cluburile de noapte și restaurantele și au restrâns și numărul de clienți din zonele interioare.

Polonia

Polonia este, de asemenea, afectată de cel de-al patrulea val de coronavirus, raportând un număr mare de decse: 794 de persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza Covid-19. Acest nivel a fost înregistrat ca fiind cel mai ridicatr de la începutul pandemiei. Ministrul adjunct al Sănătății din Polonia, Waldemar Kraska, a declarat că într-o singură zi au fost detectate 15.571 de noi infectări.

Vaccinarea în Turcia

Turcia are un procent de vaccinare cu ambele doze de 82,95% la populația cu vârsta peste 18 ani (51.487.225 persoane), iar 17.983.099 persoane au primit doza 3 de vaccin.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia