
Numărul de turiști găzduiți de Cappadocia în prima jumătate a anului este deja considerat un record, iar așteptările pentru perioada de vară sunt și mai mari.
Sit al patrimoniului mondial UNESCO, Cappadocia este situată în provincia Nevşehir, devenind o destinație populară datorită conurilor sale vulcanice distinctive cunoscute sub numele de coșurile zânelor, dar și călătoriilor cu balonul cu aer cald, caselor sculptate în stânci și bisericilor folosite în primii ani ai creștinătății.
Anul trecut, peste 4,1 milioane de turiști au vizitat Cappadocia, Göreme, Zelve și orașul subteran Kaymaklı. În primele patru luni ale acestui an, 229.337 de turiști au vizitat Muzeul în aer liber Göreme, 211.772 de turiști au vizitat Ruinele Zelve și 114.779 de turiști au vizitat orașul subteran Kaymaklı.
„Este o regiune care nu are alternativă în lume”, a declarat Agenției Anadolu primarul districtului Ürgüp, Mehmet Aktürk. Un alt reprezentat al turismului din zonă, Abdullah Inal, declara presei turce că în ultima perioadă au apărut mulți turiști din Asia (Coreea de Sud, China, Japonia), dar și din Brazilia, Columbia și Mexic.
Noi amenajări la „poarta către Cappadocia”
În Soğanlı, o vale cunoscută și ca „poarta către Cappadocia”, cu mănăstiri și biserici rupestre din secolele al X-lea și al XI-lea, autoritățile lucrează intens la amenajarea unor noi repere turistice.
Valea se află la 40 de kilometri sud-est de provincia centrală a Turciei Kayseri, iar în proiect sunt prevăzute lucrări de infrastructură, suprastructură și restaurare generală. Acum autoritățile turce construiesc trasee de plimbare, precum și zone de relaxare și de odihnă. Peisajul oferă o priveliște magică turiștilor care zboară cu baloanele cu aer cald, care pot vedea regiunea modelată de eroziunea activității vulcanice în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani și care a creat minunile geologice pentru care Cappadocia este cunoscută astăzi.
Directorul pentru Cultură și Turism, Şükrü Dursun, a declarat presei din Turcia că au fost deja efectuate lucrările de restaurare și curățare a picturilor în Biserica Sf. Barbara, cunoscută și sub numele de „Biserica Tahtalı”, dar și la mormântul Sfântului Gheorghe.
În zonă este un sat străvechi tăiat în stâncă, cu peste 20 de biserici, iar stâncile văii, care includ morminte din epoca romană, sunt destinația ideală pentru drumeții liniștite. Natura și istoria bogată fac din Valea Soğanlı o destinație spectaculoasă.
CITEȘTE ȘI: Film de promovare turistică a Turciei, realizat de italieni