Muzeul Civilizatiilor islamice istanbul

Recent a fost inaugurat la Istanbul unul dintre cele mai de preț muzee nu numai din Turcia, ci și din lumea islamică: Muzeul Civilizațiilor Islamice. Acesta prezintă artefacte unice care urmăresc 1.200 de ani de istorie islamică, dintre care multe nu au mai fost expuse până acum.

Muzeul Civilizațiilor Islamice, în complexul Çamlıca

Muzeul Civilizațiilor Islamice este situat în complexul celei mai mari moschei din Turcia, Çamlıca, pe dealul cu cea mai frumoasă priveliște asupra Istanbulului, și se află în subordinea Direcției Palatelor Naționale a Marii Adunări a Poporului Turc (TBMM).

Noul reper pe harta turistică a Istanbulului este construit pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați și expune și lucrări selectate din colecțiile Palatului Topkapi și Muzeul Colecțiilor Palatului, Muzeului de Artă Turcă și Islamică, Muzeele de Arheologie, Muzeul Mormintelor din Istanbul și Muzeul Fundațiilor.

Cu aproape 800 de piese care reflectă dezvoltarea artei islamice din secolele al VII-lea până în secolele al XIX-lea, muzeul include 15 secțiuni tematice, cum ar fi arta țesăturii turcești, lucrări atribuite profetului Mahomed și elemente arhitecturale și decorative din arta islamică.

Colecția muzeului

Muzeul are o colecție rafinată de lucrări selectate din colecțiile Muzeului Palatului Topkapı, Muzeului de Artă Turcă și Islamică, Muzeele de Arheologie din Istanbul, Muzeul Mormintelor din Istanbul și Muzeul Fundațiilor, care sunt afiliate Palatelor Naționale.

Vizitatorii au acum ocazia să vadă multe artefacte precum amprenta reprezentativă a profetului Mahomed, perdeaua ușii Kaaba, cămăși talismanice, caftanele sultanului, caietul din copilărie al lui Fatih Sultan Mehmet, monede din perioada otomană, rozariile dervișilor și săbiile sultanului.

Unele dintre cele mai fragile expoziții ale muzeului sunt protejate de o sticlă specială care blochează UV, cu reflexie scăzută și transparență ridicată. Vitrinele sunt special concepute și izolate, iar aerul condiționat este folosit pentru a menține o temperatură adecvată.

Corpurile de iluminat au fost concepute pentru a focaliza la distanța dorită și pentru a evidenția anumite lucrări. Senzorii speciali generează o alarmă la orice semn de impact, deschidere neautorizată sau spargere. De asemenea, muzeul este protejat de 130 de camere de securitate și două camere de recunoaștere facială.

Prezent la inaugurare, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că fiecare civilizație conferă o identitate orașului și o proprie înțelegere a moralității, artei, filosofiei și religiei: „Identitățile orașelor au fost modelate de acumulările lor istorice, literare, culturale și artistice”. Turcia se află într-o geografie foarte specială, care a jucat un rol principal în istorie, fiind leagănul multor civilizații, a adăugat acesta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.