Turcia sezon estival

Industria turismului din Turcia are mari așteptări de la sezonul estival 2022, a declarat ministrul Culturii și Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy. Acesta a participat recent la o întâlnire a profesioniștilor din turism, unde a prezentat principalele direcții de dezvoltare.

 „Anul trecut, am avut 30 de milioane de turişti şi încasări de 24,5 milioane de dolari. Am văzut și că prețurile noastre au crescut în comparație cu concurenții noștri”, a spus el. În opinia acestuia, pentru ca Turcia să devină o destinație turistică foarte dorită e necesar să fie îndeplinite toate criteriile de sustenabilitate.

Ținta industriei de turism pentru anul 2022

”Pentru 2022, aveam o țintă de 42 de milioane de turiști și 34 de miliarde de dolari, dar a început criza din Ucraina. Speranța noastră este să se ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil”, a declarat ministrul Mehmet Nuri Ersoy.

Campanie de promovare în 140 de țări

Turcia a început o campanie de promovare intensă în 140 de țări, precum și campanii promoționale cu tour-operatori din 26 de țări, cu intenția de a depăși cifrele sezonului anterior. „Trebuie să învățăm să fim imuni la criză. Diversitatea pieței este foarte importantă în acest sens”, a precizat ministrul Ersoy, care reamintește că are deja un plan pe 5 ani cu Grupul Costa, care va face din Turcia prima destinație.

Ce se va întâmpla cu turiștii ruși și ucraineni?

În urmă cu câteva zile, președintele Recep Tayyip Erdoğan declara că invazia Rusiei în Ucraina a mai redus din așteptările pentru un sezon estival de excepție. „Într-o astfel de perioadă, ar fi prea ambițios să spunem că va fi o creștere serioasă a turismului. Ministrul turismului continuă discuțiile cu alte țări. De asemenea, ne continuăm negocierile cu toate regiunile, inclusiv cu Rusia, Ucraina și Polonia”, a spus președintele turc.

Rușii și ucrainenii, prima și treia sursă de turiști ai Turciei

Trebuie spus că rușii și ucrainenii sunt prima și, respectiv, a treia cea mai mare sursă de turiști ai Turciei. Rușii au reprezentat 19% dintre vizitatorii străini în 2021, cu 4,7 milioane de turiști, în timp ce Ucraina a fost a treia ca mărime, cu 8,3%, respectiv 2,1 milioane de turiști. Aceștia au reprezentat aproximativ 27,3% din totalul de vizitatori care au sosit în 2021. Oficialii turci au sperat că, odată cu relaxarea restricțiilor pandemiei, turismul ar putea depăși cifrele din 2019, când aproximativ 52 de milioane de vizitatori – din care 7 milioane de ruși și 1,6 milioane de ucraineni – au adus venituri de 34 de miliarde de dolari (514,8 miliarde de TL).

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu va pune niciun obstacol și că va încuraja călătoria cetățenilor săi în Turcia, reamintind și faptul că președintele turc a agreat ideea ca afacerile să se deruleze în monedele naționale ale celor două țări. „Am spus să facem asta cu banii noștri, naționali, să funcționeze în ruble și lire turcești”, a spus președintele Erdoğan.

Președintele turc spune că e de așteptat să crească în perioada următoare numărul turiștilor britanici, de asemenea o importantă sursă turistică pentru Turcia.

Primii turiști ai sezonului au sosit deja la Bodrum

Primii turiști ai sezonului turistic 2022 au sosit deja la Bodrum, venind din Bristol, Anglia. E vorba de 180 de turiști care au sosit pe aeroportul Milas-Bodrum. Conducerea aeroportului i-a întâmpinat pe turiști cu flori și bomboane, iar la ieșirea din aeroport a fost derulat un scurt program artistic, după care turiștii britanici au plecat spre hotelurile unde urmau să se cazeze.

„Suntem încântați să primim primul zbor internațional al sezonului. Cooperăm cu toate părțile interesate pentru a oferi o experiență de călătorie sigură și confortabilă pasagerilor noștri. Anticipăm că traficul nostru de pasageri va crește în acest sezon comparativ cu anul trecut. Sperăm că zborurile noastre internaționale vor continua să crească în perioada următoare și că vom primi oaspeți din întreaga lume”, a declarat un oficial la aeroportului Milas-Bodrum.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.