Turcia, Erdogan, Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

La redeschiderea unei noi sesiuni parlamentare a Marii Adunări Naționale a Turciei, președintele Recep Tayyip Erdoğan a reafirmat că „teroriștii nu vor reuși niciodată să realizeze ce vor ei”. Declarația a venit după ce ieri doi polițiști au fost răniți în urma unui atac terorist în fața Direcției Generale de Securitate din Ankara.

Președintele Erdoğan a spus că acest act terorist a fost „ultima lor încercare” de a amenința pacea și securitatea turcilor. „ Ei nu și-au atins obiectivele și nu le vor atinge niciodată”, le-a spus el membrilor Parlamentului, adăugând că Turcia va continua să se asigure că granițele sale sudice sunt protejate de teroriști.

Erdoğan a precizat că terorismul separatist a costat foarte mult Turcia în ultimii 40 de ani, dar a fost rezolvat în mare parte în interiorul granițelor Turciei. El se referea la PKK, care a ucis mii de oameni, în special în sud-estul Turciei.

Reamintim că Turcia depune eforturi susținute de combatere a terorismului și adesea vizează prin operațiuni transfrontaliere membrii PKK din Irak și Siria. „Ne vom continua lupta cu siguranță până când ultimul terorist, fie în Turcia, fie în străinătate, va fi eliminat”, a declarat el, specificând că este încă în vigoare strategia de securitate totală „la cel puțin 30 de kilometri în interiorul graniței noastre de sud și dincolo”.

Erdoğan: „Într-o noapte putem da brusc peste voi”

„Este doar o chestiune de timp și de pregătire pentru a face noi pași. Așa că amintiți-vă întotdeauna că într-o noapte putem da brusc peste voi”, a declarat azi președintele Erdoğan.

De la începutul acestui an, Turcia a neutralizat peste 1.200 de teroriști PKK/YPG, inclusiv pe cei care se ascund peste granița din Irak și nordul Siriei, a declarat joi Ministerul Apărării Naționale. Din ianuarie, gruparea teroristă PKK și aripa sa siriană, YPG, au comis 317 incidente și atacuri în zonele operațiunilor de combatere a terorismului, iar 926 de teroriști au fost „neutralizați” cu răspuns imediat al soldaților turci, potrivit unui oficial al ministerului.

Reamintim că din 2016, Ankara a lansat un trio de operațiuni antiteroriste de succes peste granița sa din nordul Siriei pentru a preveni formarea unui coridor terorist și pentru a permite așezarea pașnică a rezidenților: Euphrates Shield (2016), Olive Branch (2018) și Peace Spring (2019).

În campania sa teroristă de peste 35 de ani împotriva Turciei, gruparea PKK – listată ca organizație teroristă de Turcia, SUA, și UE – este responsabilă pentru moartea a peste 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și sugari. Gruparea teroristă menține o prezență considerabilă în terenul accidentat din nordul Irakului, precum și în nordul Siriei, aproape de granița cu Turcia, unde filiala exploatează instabilitatea care decurge din războiul civil sirian în curs.

Autoritățile turce spun că mai puțin de 200 de teroriști PKK au rămas pe teritoriile turcești, în timp ce alții sunt limitați în Irak și Siria. Regiunea de sud-est a Turciei, afectată de zeci de ani de terorism, și-a recăpătat un sentiment de normalitate, care este evident în turismul înfloritor și alte activități din munți, folosite cândva ca ascunzătoare de teroriști.

Legăturile cu Uniunea Europeană

În același discurs, Erdoğan a vorbit și despre relațiile cu Uniunea Europeană. El a spus că țara sa „nu mai așteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne-a ținut să așteptăm la ușa ei”, referindu-se la procesul de aderare.

„Ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, dar ei nu și-au respectat aproape nici una din ale lor”, a spus el. Președintele a adăugat că nu va „tolera nicio cerere sau condiție nouă privind procesul de aderare” pentru ca Turcia să adere la blocul european.

Președintele Erdoğan a criticat, de asemenea, o hotărâre recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului în favoarea unui membru al Grupului Terorist Gülenist (FETÖ), precizând că decizia a fost „paharul care a rupt spatele cămilei” și că Turcia nu se va întoarce din lupta împotriva acestui grup de trădători.

Necesitatea unei noi Constituții

Așa cum era de așteptat, președintele Turciei a adus în discuție și necesitatea unei noi Constituții.

Turcia merită o Constituție care să nu rămână în urmă țării și a societății, ci să deschide calea, să lumineze și să extindă orizonturile. (…) Să încununăm aniversarea a 100 de ani ai Republicii noastre cu o nouă Constituție”, a declarat azi președintele Turciei. Acesta spune că nevoia unei îmbunătățiri a Constituției a apărut în urma experiențelor primei perioade a sistemului de guvernare prezidențial.

„Societățile devin națiuni și state nu numai cu victorii comune, ci și cu dureri comune”

Făcând referire la seismele dezastruoase din 6 februarie, președintele Erdoğan a declarat că societățile devin națiuni și state nu numai cu victorii comune, ci și cu dureri comune.

Cele două cutremure cu magnitudine peste 7 pe scara Richter au provocat moartea a peste 50.000 de morți, iar  850.000 de locuințe au devenit inutilizabile, afectând astfel 14 milioane de oameni în 11 orașe.

„Nu există niciun alt exemplu de stat în lume care să fi putut să se recupereze atât de repede și să ofere mai întâi servicii de căutare și salvare, apoi ajutor de urgență și servicii de adăpost, în fața unui dezastru care a afectat atât de mulți oameni, într-un perimetru atât de mare. În ciuda acestui fapt, desigur, au existat unele întreruperi, deficiențe și întârzieri”, susține președintele turc.

De la cutremurele din 6 februarie, aproximativ 600.000 de cetățeni au fost cazați în 186.000 de containere, la care se adaugă asistența pentru închirierea unei locuințe și a altor metode de sprijin, de care au beneficiat 1,3 milioane de cetățeni din aproximativ 327.000 de gospodării. De asemenea, numărul de case a căror construcție a început efectiv a depășit 200.000, iar numărul solicitanților pentru repararea caselor a depășit 212.000.

„Am alocat regiunii 762 de miliarde TL cu bugetul suplimentar de anul acesta, iar această cifră va depăși 1 trilion TL în 2024”, susține președintele turc, care mai spune că a fost estimat un cost total al cutremurului de 105 miliarde de dolari. „O astfel de sumă este o povară uriașă pentru toate economiile, inclusiv pentru țările dezvoltate”, consideră Erdoğan, conform Anadolu Agency.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.