moschee Istanbul infectări

După evaluarea procesului epidemic la nivel național, specialiștii turci spun că la Istanbul numărul de infectări cu noul coronavirus a crescut de aproximativ 10 ori, de la începutul lunii martie. Concret, în Istanbul sunt aproximativ 40% din cazurile de Covid-19 din Turcia, confirmă și ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

tablou infectari HES
tablou infectari HES

În ultimele 24 de ore în Turcia s-au înregistrat 55.791 de cazuri noi de Covid-19, din 305.103 teste, iar numărul morților este de 253. De la începutul pandemiei, în Turcia s-au îmbolnăvit 3.745.657 persoane și au murit 33.454 persoane.

În fața numărului crescut de cazuri și de decese, Turcia a anunțat recent revenirea la lockdown-ul de weekend în zonele cu risc ridicat, precum și alte restricții, pe lângă măsurile speciale pentru Ramadan.

Autoritățile precizează că în grupul cu risc foarte ridicat (roșu) sunt provinciile: Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Elazig, Erzincan, Erzurum, Eskișehir, Gaziantep, Giresun, Gümüșhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Muya, Kütah, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat, Zonguldak. În aceste provincii lockdown-ul de weekend a început de vineri de la ora 21 și vor dura până luni, la ora 5 dimineața.

În grupul cu risc ridicat (portocaliu), restricțiile au început de vineri de la ora 21, până sâmbătă la ora 5 dimineața, după care restricțiile vor reintra în vigoare sâmbătă la ora 21, până luni dimineața la ora 5, fiind afectate astfel provinciile Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Bingöl, Burdur, Denizli, Hatay, Kahramanmaraș, Kars, Kırșehir, Manisa, Tunceli .

Provinciile în care restricțiile sunt aplicate doar în intervalul orar 21-5 dimineața, în weekend la fel ca în timpul săptămânii, sunt: Șırnak (provincie încadrată în zona de risc minimă, albastră) și în cele aflate în grupul de risc mediu (galben), adică Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muș, Siirt, Șanlıurfa, Ușak, Van.

Micșorarea numărului de infectări în luna Ramadan

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că dorește o reducere semnificativă a numărului de cazuri de coronavirus până la sfârșitul lunii sfinte musulmane, Ramadan, care va începe săptămâna viitoare și va dura până la jumătatea lunii mai. De asemenea, dacă se va micșora numărul de infectări atunci se va redeschide din luna mai și sezonul estival.

De când a început campania sa de vaccinare, din 14 ianuarie, Turcia a administrat peste 18.428.133 doze de vaccin, din care 10.853.139 persoane cu o doză și 7.574.994 cu a doua doză de vaccin.