Provincia Isparta, cunoscută drept „grădina de trandafiri” a Turciei, se numără printre paradisurile care așteaptă să fie descoperite de turiști. Zona este faimoasă mai ales pentru parfumul unic al trandafirilor, care împânzesc străzile și grădinile.
Una dintre metodele de obținere a parfumului trandafirilor a fost macerarea cu uleiuri (cea mai cunoscută fiind cea de păstrare a florilor de trandafiri în uleiuri potrivite pentru o anumită perioada de timp), folosite de civilizațiile din Egipt, Mesopotamia, India si China. Apoi s-a aplicat metoda de extracție a apei (înmuierea florilor de trandafir în apă, filtrarea și utilizarea acestei ape), descoperită în anul 3500 î.Hr. Mai târziu, în anii 50 după Hristos, se aplica metoda prin distilare. Ultima etapă a fost obținerea esenței de trandafir.
E foarte interesant că această cultură a trandafirilor Isparta nu e foarte veche, ci doar de aproximativ 150 de ani, când au fost aduși în Isparta de către İsmail Efendi. Pe scurt, în 1889, acesta a aflat de la un ofițer de carte funciară care a venit în districtul Çal din Denizli, din regiunea Kızanlık din Bulgaria, cum poate fi obținut uleiul din flori de trandafiri. Până atunci, orice fusese plantat în câmpia Isparta nu aducea prea multe venituri, iar toate eforturile locuitorilor fuseseră în zadar. Astfel că İsmail Efendi a plecat într-o excursie în provinciile vecine (Burdur, Denizli și Çal) și a ajuns la concluzia că dacă s-ar cultiva trandafiri pe scară largă, acest tip de cultură ar putea deveni profitabil. Astfel, a cumpărat puieți de trandafiri ornamentali și i-a plantat pe treizeci de acri de pământ.
İsmail Efendi știa că trandafirii nou plantați vor produce cea mai bună recoltă după 3-5 ani, așa că i-a udat cu răbdare și i-a îngrijit cu atenție. După câteva recolte pierdute din cauza condițiilor meteo, la cea de-a patra recoltă, în sfârșit, plantațiile de trandafiri de Isparta au uimit pe toată lumea. În câțiva ani, peste tot au fost plantați trandafiri, iar orașul Isparta a fost înconjurat astfel de grădini de trandafiri. De atunci, provincia a devenit cunoscută pentru producerea de trandafiri.
Trebuie precizat că trandafirul damascena a fost adus în Anatolia de imigranții din Bulgaria la începutul anilor 1870. În Isparta, producția de ulei de trandafiri a fost realizată în 1892, fiind produs la început în cazane simple.
Apoi, în 1935, în conformitate cu instrucțiunile date de Atatürk la sosirea sa în Isparta, a fost înființată o fabrică modernă de ulei de trandafiri de către Ministerul Economiei din Turcia. Evident că ulterior liniile de producție s-au înmulțit, iar provincia Isparta a devenit un centru important al Turciei, în special pentru uleiul de trandafiri și produse de trandafiri.
În literatura de specialitate sunt descrise aproximativ 1.350 de specii de Rosa (trandafiri), dar în flora Turciei sunt înregistrate 24 de specii de trandafiri, iar specia folosită pentru obținerea uleiului de trandafiri este Rosa Damascena Mill.
Uleiul de trandafir a rămas un ingredient indispensabil pentru femei, dar și pentru medici, întrucât trandafirul a fost folosit ca medicament în lumea medicinei tradiționale. În cărțile de medicină tradițională, trandafirul este descris ca fiind util în tratarea durerilor de cap, a febrei, a leșinului, pentru durerile de stomac, procesat ca apă de trandafiri, ca pastă de trandafiri, sau ca ulei de trandafiri.
Înființată în 1954, una dintre cele mai mari uniuni cooperatiste din Turcia, Gülbirlik, a devenit cel mai mare producător și exportator de produse din trandafiri.
Începând din 1998, Gülbirlik a început să producă și produse cosmetice.
Uleiul de trandafir, una dintre cele mai importante și scumpe materii prime din industria parfumurilor și cosmeticelor, este produs prin fierberea trandafirilor, prin metoda distilarii cu abur. Uleiul îndeplinește toate standardele internaționale și este obținut din trandafiri cultivați în Isparta și împrejurimile sale, la o altitudine de 1.050 m sau mai mult, deasupra nivelului mării.
Apa de trandafiri este obținută prin amestecarea apei uleioase obținută în timpul producerii uleiului de trandafiri cu apa distilată, într-un raport unu la unu. Apa de trandafiri produsă în mod natural este filtrată de mai multe ori, ambalată în sticle și oferită spre vânzare. Deoarece apa de trandafiri este naturală și nu conține substanțe nocive, este folosită ca aromă și în unele alimente și deserturi, precum și pentru curățarea corpului și a machiajului datorită proprietăților sale de hrănire a pielii și de strângere a țesuturilor.
La Gülbirlik, crema de mâini și față, loțiunea de mâini și de corp și șampoanele pentru diferite tipuri de păr sunt produse la cei mai înalți parametri de calitate și toate produsele sunt oferite pe piață doar după ce au fost supuse unor controale de calitate și de sănătate, în laboratoare moderne de control al calității.
CITEȘTE ȘI: Destinații de vacanță în Turcia: Districtul Lacurilor, din zona bazinului Mării Mediterane
Alege Turcia pentru vacanța ta de vară! Beneficiază de lux, gastronomie și servicii excelente la…
Şebnem Ferah revine în forță cu un concert de rock electrizant la KüçükÇiftlik Park, sărbătorind…
Descoperă Alanya, destinația turistică de top din Antalya, cunoscută pentru plajele sale, patrimoniul istoric și…
Aflați ultimele statistici despre inflația din Turcia pentru luna mai 2026 și impactul asupra prețurilor…
Puțini arhitecți au influențat istoria unei civilizații așa cum a făcut-o Mimar Sinan. Considerat cel…
Turcia te așteaptă în provincia Niğde, cu arhitectura sa selgiucidă și povești legate de civilizații…
View Comments