Au apărut și primele consecințe după ce suporterii clubului de fotbal Fenerbahçe au protestat împotriva autorităților cu sloganul „Demisia guvernului”. Suporterilor clubului Fenerbahçe li s-a interzis de către Consiliul Provincial de Securitate Kayseri să meargă la meciul pe care Fenerbahçe îl va disputa cu echipa Kayserispor.

Mai mult, conducerea clubului Fenerbahçe a adus la cunoștința presei din Turcia că după ce suporterii au criticat politicile guvernului, unora li s-ar fi interzis să urmărească competițiile sportive.

Consiliul Provincial de Securitate Kayseri interzice fanilor Fenerbahçe să intre la meci.

În meciul Fenerbahçe – Konyaspor, de săptămâna trecută, suporterii au criticat politicile guvernului, iar o mare parte dintre spectatori au scandat „Demisia guvernului”. Acțiuni similare au avut loc și în meciul Beşiktaş-Antalyaspor.

Această situație a atras reacția actualei puteri, astfel că înainte de meciul Kayserispor – Fenerbahçe, care se va disputa sâmbătă, 4 martie, în Super League, Consiliul Provincial de Securitate Kayseri a decis să nu permită fanilor Fenerbahçe să intre la meci.

În declarația clubului Fenerbahçe se arată: „Înainte de meciul pe care îl vom juca cu Yukatel Kayserispor din 4 martie 2023, Consiliul provincial de securitate sportivă a decis o interdicție arbitrară de deplasare, pe baza cererii echipei gazdă.

Odată cu această decizie, s-a adăugat o nouă verigă la lanțul de evenimente ciudate și de ilegalități care se desfășoară sistematic de ani de zile și care, dintr-un motiv oarecare, sunt luate împotriva Fenerbahçe.

Ca urmare a acestei cereri, Consiliul Provincial de Securitate Sportivă a anunțat că va impune o interdicție de deplasare suporterilor noștri prin decizia sa unilaterală.

De la cine și cum a obținut Yukatel Kayserispor aceste informații, care îi expun pe susținătorii Fenerbahce la un potențial tratament infracțional? Există o altă structură în care Yukatel Kayserispor acționează independent de unitățile de informații ale statului nostru?”

Clubul Fenerbahçe mai arată că „această decizie va provoca mai multe diviziuni între instituții și comunități în aceste zile, în care ne străduim să ne vindecăm rănile în unitate și solidaritate. Pașii făcuți în drumul către această decizie constituie o distrugere nu numai pentru clubul nostru, ci și pentru tot fotbalul din Turcia. 

Nu este locul și dreptul nimănui să trateze suporterii Fenerbahçe ca potențiali infractori. În timp ce fanii Yukatel Kayserispor au venit pe stadionul nostru în meciul pe care l-am jucat acasă în a 5-a săptămână a Spor Toto Super League, această decizie nu se potrivește în niciun fel cu principiul egalității competiției.”

Autoritățile au luat decizia la sugestia liderului MHP – Partidul Mișcării Naționaliste (aflat în alianța la guvernare), Devlet Bahçeli, ca „să se joace meciurile fără spectatori”.

Trebuie precizat, de asemenea, că mai multe cluburi au publicat mesaje de susținere a guvernului, iar așa cum e cazul pentru clubul din Kayseri, s-a decis să nu fie acceptați fanii Fenerbahçe la meciul cu Kayserispor.

Reprezentanții Clubului Sportiv Fenerbahçe spun că au solicitat suspendarea executării acestei decizii la Tribunalul Administrativ din Kayseri.

Contestația Clubului Fenerbahce
Contestația Clubului Fenerbahce

Poziția clubului de fotbal Fenerbahçe, Ali Koç

Președintele clubului de fotbal Fenerbahçe, Ali Koç, a declarat în acest context că e vorba de „o decizie ciudată, care nu are nicio legătură cu criteriile sportive și care va adânci segregarea socială. Nu are alt sens decât împiedicarea dorinței fanilor noștri de a susține echipa și pedepsirea clubului nostru.

Fenerbahçe este un club sportiv care are fani în toată Anatolia și își vor susține echipa peste tot, indiferent de oraș. Vrem să știm din ce motive susținătorii noștri au fost privați de acest drept în această perioadă sensibilă în care se așteaptă ca tonul să fie unificator, integrator și nu dezbinător,” a mai spus Ali Koç.

Avocatul lui Fenerbahçe a solicitat la Curtea Administrativă eliminarea deciziei de interdicție

Avocatul Ahmet Demirci a depus la Curtea Administrativă Kayseri o cerere de anulare a deciziei Comitetului Provincial de Securitate Sportiva Kayseri prin care se afirmă că suporterii Fenerbahçe nu vor avea voie la meciul dintre Kayserispor și Fenerbahçe.

În petiție, s-a susținut că mulți suporteri, la fel ca și clientul, au fost privați de libertatea de a viziona meciul, nerespectând principiul proporționalității în decizia luată de administrația pârâtă, precum și că administrația a depășit și autoritatea pe care o are.

Notificări pentru fanii Fenerbahçe care au scandat împotriva guvernului

Clubul Fenerbahçe a adus la cunoștința presei din Turcia că unor suporteri li s-a interzis să urmărească de acum competițiile sportive.

Jurnaliștii turci l-au consultat pe această temă pe avocatul Emin Özkurt, care reprezintă Turcia pe arena internațională în domeniul dreptului sportiv și este singurul arbitru turc al Curții Internaționale de Arbitraj pentru Sport (CAS).

Acesta spune că evaluarea situației trebuie făcută prin eliminarea preferințelor politice și doar în cadrul unor principii juridice obiective.

„Presupunând că știrile de pe social media și din presă reflectă realitatea că fanilor Fenerbahçe li s-a interzis să vizioneze competiții sportive în cadrul articolelor 14 și 18 din Legea nr. 6222, din cauza scandărilor „Demisia guvernului” la meciul Fenerbahçe – Konyaspor, desfășurat la data de 25 februarie 2023, în primul rând, este datoria mea principală ca avocat să spun că acesta este un scandal și un masacru legal.”

„Este clar că nu conține insulte și amenințări”

Avocatul Emin Özkurt consideră că scandările „Demisia Guvernului”, nu diferă ca structură și conținut de scandările „Demisia conducerii” care se aud frecvent pe stadioane.

„Este o manifestare clară a libertății de exprimare. Mai mult, este foarte clar că scandările făcute nu conţin în niciun fel insulte sau ameninţări. Prin urmare, este necesar să ne întoarcem imediat de la această greșeală și să prevenim nemulțumirile care posibil vor apărea foarte curând.”

Suporterii, cărora li s-a comunicat decizia de a li se interzice vizionarea competițiilor sportive, sunt obligați să se adreseze Parchetului de resort în perioada în care se află în faza de cercetare”, mai spune avocatul Emin Özkurt.

 

CITEȘTE ȘI: După cutremurele din 6 februarie, lumea fotbalului din Turcia a demarat campania de solidaritate „Umăr la umăr”

Fenerbahce ataturk

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.