dolar person holding banknote

Astăzi cursul dolarului a depășit pragul de 17 lire turcești, în condițiile în care la începutul anului era cotat la 13,35 TL. De asemenea, euro a ajuns la 18,32 TL.

După o perioadă mai stabilă, raportul dolar/TL a început să crească din nou, în jurul valorii de 16,5. Pentru prima dată din 20 decembrie, lira turcească a pierdut 12% din valoarea sa.

Astfel, în data de 8 iunie, la ora 12, dolarul era cotat la 17,13 TL, iar moneda euro 18,32 TL.


Captura cotație 8 iunie 2022, ora 12

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat recent că va susține în continuare politica de reducere a ratelor dobânzii. Președintele turc spune că se va asigura stabilitatea prețurilor prin creșterea excedentului de cont curent, laolaltă cu alte măsuri luate în calcul: „Acest guvern nu va crește rata dobânzii, dimpotrivă, vom continua să reducem rata dobânzii.”

În politica sa de redresare economică, Turcia urmărește un boom de producție orientat spre export cu dobândă scăzută și o structură economică cu excedent permanent de cont curent. Cu toate acestea, creșterile prețurilor globale ale petrolului, mărfurilor și alimentelor, induse de război, au atins un nivel care e posibil să nu permită Turciei să aibă un excedent de cont curent în acest an.

În ciuda acestor prognoze, ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nureddin Nebati, este optimist și prezice o inflație sub 50% la sfârșitul acestui an.

Așteptările pieței sunt ca după ce se apropie de 90%, inflația să scadă doar la 63,5% la sfârșitul anului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.