Istanbul lockdown

Turcia are cel mai înalt nivel zilnic de noi cazuri de infecție cu coronavirus în Europa și Orientul Mijlociu, astfel că recent a anunțat un lockdown parțial în primele două săptămâni ale lunii Ramadanului, însă după cum au anunțat autoritățile, ar putea fi impuse măsuri mai rigide dacă nu se fac progrese în acest interval de timp.

Un membru al Comitetului științific din Turcia, prof. dr. Mustafa Necmi İlhan, a spus că obiectivul principal este reducerea numărului de cazuri sub 50.000.

Dacă nu scad cazurile, următoarea etapă este închiderea mall-urilor, închiderea totală a școlilor, iar restricțiile privind munca în sectorul privat și sectorul public vor fi sporite„, a spus el.

Prof. dr. Mustafa Necmi İlhan spune că înainte de scăderea numărului de cazuri, nu sunt șanse să se poată controla situația.

„Așteptarea noastră actuală este ca să scadă cazurile sub 50.000 după 15 zile, iar apoi este posibil să ne așteptăm la mai puțin de 40.000. Atunci când există o restricție, efectul apare doar după 7-14 zile.”, a spus el.

Ieri, în Turcia au fost raportate cele mai multe cazuri de noi îmbolnăviri de la începutul pandemiei, adică 62.797 cazuri din 310.420 teste PCR.

La momentul deciziei noilor măsuri, numărul de infectări nu forța extrem de mult sistemul de sănătate, Turcia avea o rată de 56,3% de ocupare a paturilor în spitale și 71,3%, rata de ocupare în terapia intensivă (restul locurilor rămase libere ar însemna 10.000 de pacienți). Cu toate acestea, presa din Turcia a insistat pe declarația profesorului İsmail Balık, de la Universitatea din Ankara, referitoare la foarte multe rezultate fals negative ale testelor PCR, chiar dacă pacientul prezenta toate simptomele Covid-19. „Primul, al doilea și chiar al treilea test efectuat pe acei oameni rămâne negativ”, spune el.

Situația procesului de vaccinare

Până astăzi, Turcia a folosit 19.666.478 doze de vaccin, 11.910.883 persoane primind o primă doză de vaccin, iar 7.755.595 două doze. Pentru că Turcia a prioritizat la vaccinare persoanele peste 65 de ani, numărul infectărilor la această categorie de vârstă a scăzut de la 17,7% (la începutul lunii ianuarie), la 8,2%, adică aproape jumătate din numărul total de cazuri, după vaccinare. Inițial, vaccinările au început cu produsul companiei farmaceutice chineze Sinovac, dar recent Turcia a început să administreze și vaccinul Pfizer / BioNTech. Referitor la cei care lucrează în domeniul medical, rata de vaccinare este de 86%, iar dacă la începutul anului aceștia reprezentau 5,3% din totalul persoanelor infectate, după vaccinare procentul de persoane infectate din această categorie profesională este de doar 1,37%.

Crește numărul celor care refuză vaccinul

Și Turcia începe să se confrunte cu refuzul vaccinului anti-Covid din partea populației. Această ezitare a vaccinării ar putea deveni extrem de problematică, în contextul creșterii accelerate a numărului de infectări, au avertizat experții. Aproximativ 25% dintre persoanele care au dreptul să primească vaccinul anti-Covid evită inocularea, majoritatea fiind femei.

Ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, a declarat că 85% din noile infectări sunt cauzate de tulpina de coronavirus din Regatul Unit. Faptul că acum Covid-19 se răspândește mult mai repede decât în urmă cu câteva luni, este atribuit noilor tulpini ale virusului. Mai mult, în afară de contagiozitate, boala este acum și mai severă. Tulpina de coronavirus sud-africană a fost detectată la 285 de persoane din 11 provincii, iar cea braziliană la 166 de persoane din 9 provincii. Totodată, au fost identificate și câteva cazuri din tulpina de coronavirus din SUA.

Până acum, ministrul turc al sănătății spune că nu a existat o creștere dramatică a ratei de internare la terapie intensivă, dar evoluțiile îmbolnăvirilor provoacă îngrijorare.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia