Locuri de muncă în Turcia

Termenul pentru acordarea indemnizațiilor de muncă pe termen scurt, implementat la începutul pandemiei ca o formă de protecție a angajaților, se va încheia în luna martie.

Un parlamentar al opoziției din Turcia, Ünal Demirtaș (CHP), propune prelungirea acestui sistem de lucru. Acesta avertizează că dacă nu se va prelungi acest termen, joburile a cel puțin un milion de angajați din Turcia sunt în pericol, iar mii de companii vor fi închise.

Mii de persoane și-au pierdut locurile de muncă în pandemie

Forma actuală a acestor prevederi a fost îmbunătățită în actuala propunere a parlamentarului CHP, deoarece de la debutul pandemiei multe persoane au fost concediate din cauza unor articole care lăsau loc unor interpretări. Mulți angajați au fost demiși fără a beneficia de drepturile lor legale, cum ar fi preavizul, indemnizațiile de șomaj, ori propunerile de reintegrare.

Propunerea de lege pentru prelungirea indemnizației de muncă pe termen scurt a fost făcută în cadrul Marii Adunări Naționale a Turciei, solicitându-se pe lângă indemnizația de muncă de scurtă durată și continuarea interdicției de concediere a angajaților până la 31 decembrie 2021.

În noul proiect de lege se propune ca indemnizația de șomaj să fie de 2.130 lire turcești, iar indemnizația de muncă pe termen scurt de 1.420 lire turcești.