miting mersin

Principalul partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a organizat sâmbătă, la Mersin, un miting intitulat „Vocea Națiunii”, cu un număr impresionant de susținători. Este prima inițiativă de acest gen a CHP în ultimii ani.

Participanții la miting au cerut demisia președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, însă liderul CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, a răspuns că „Nu este nevoie ca el să demisioneze, îl vom îndepărta cu decență”. 

Toți participanții la miting au trecut prin mai multe verificări, iar organizatorii au permis accesul doar cu drapelul Turciei, steagurile CHP și afișe cu Mustafa Kemal Atatürk.

Turcia secolului XXI

În discursul său, Kemal Kılıçdaroğlu, principalul opozant al președintelui turc pe scena politică, a declarat că Turcia secolului XXI nu merită ceea ce i se întâmplă acum, că salariile și pensiile a milioane de oameni sunt stabilite doar în baza cifrelor mici susținute de Institutul Național de Statistică din Turcia (TÜİK), existând diferențe uriașe între cifrele autorităților și cele ale specialiștilor, economiștilor și academicienilor, susține Kılıçdaroğlu, făcând referire la diferențele mari între cifrele inflației comunicate de Institutul Național de Statistică (TÜİK) și de ENAGrup, un grup privat de cercetare a inflației din Turcia.

„TÜİK stabilește 3% profesorii 9%. TÜİK spune 21%, profesorii spun 58%. Care dintre ele e cifra corectă?”, se întreabă liderul opoziției din Turcia, Kemal Kılıçdaroğlu.

„Nu este doar datoria mea să apăr drepturile salariaților cu salariul minim, funcționarilor publici și pensionarilor, este o datorie a tuturor, o datorie comună”, mai spune acesta.

„Țara asta are pământuri. Are terenuri fertile. Avem vreme bună. Avem oportunități. Avem oameni harnici. De ce aducem din afară orz, grâu, năut, linte și carne, și nu de la proprii fermieri?” se întreabă liderul opoziției din Turcia, care spune că, în cazul în care va câștiga alegerile, va șterge datoriile acumulate de fermieri către bănci și cooperativele de credit agricol.

La Mersin, Kemal Kılıçdaroğlu și-a luat angajamentul că va aduce pacea, liniștea, democrația și dreptatea, dar și că va proteja drepturile tuturor celor care produc și lucrează în Turcia.

Polemică legată de numărul de participanți

În urma imaginilor filmate la mitingul de la Mersin, s-a creat o adevărată polemică în Turcia, legată de numărul de participanți la evenimentul organizat de Partidul Popular Republican (CHP). Potrivit declarației făcute de Biroul Guvernatorului Mersin către agenția de presă Anadolu Ajansi, s-a stabilit că aproximativ 18.500 de persoane ar fi participat la „Mitingul Vocea Națiunii”, persoane care ar fi trecut prin turnichetele unde au fost luate măsuri de securitate de către echipele de poliție, iar alte 3.000 de persoane ar fi urmărit mitingul din afara acestei zone.

Subiectul este analizat pe larg și de prestigioasa publicație Financial Times.

Video Miting CHP la Mersin, 4 decembrie 2021

Transmisia video – AICI

În ultimii ani, liderul opoziției turce, Kemal Kılıçdaroğlu, a fost ridiculizat pentru comportamentul său blând și pentru nenumăratele eșecuri la alegerile din ultimii 20 de ani. În ultima perioadă de timp, șeful Partidului Popular Republican (CHP) a devenit mai îndrăzneț, astfel că vineri a mers la sediul Institutului Național de Statistică din Turcia, acuzând că la ordinele președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, manipulează datele referitoare la inflație. Nefiind acceptat în sediul instituției, liderul opoziției din Turcia i-a avertizat ferm pe funcționarii publici să „facă ceea ce trebuie”.

Pentru că Turcia e cuprinsă de turbulențe economice, lira turcească fiind în scădere și având o inflație de peste 20%, Kemal Kılıçdaroğlu are rezultate tot mai bune în sondaje, care arată că voturile combinate ale alianței de opoziție sunt mai mari decât cele ale președintelui Erdoğan și ale aliaților săi.

Poate pierde alegerile președintele Erdogan?

Coaliția din opoziție este convinsă că l-ar putea răsturna pe actualul președinte turc la alegerile din anul 2023, dar și în cazul unor alegeri anticipate. Rămâne de văzut dacă sub cupola acestei coaliții vor sta laolaltă naționaliștii, kurzii, simpatizanții de stânga și de dreapta, seculariștii și conservatorii religioși.

Partidul Popular Republican (CHP) a fost mult timp văzut ca un purtător de standard al secularismului, ceea ce a produs un conflict cu conservatorii Turciei. De asemenea, prin mesajele naționaliste, CHP a înstrăinat milioanele de kurzi.

Când s-a format actuala coaliție a opoziției în Turcia

Actuala coaliție a opoziției s-a conturat în 2017, când partidele rivale și-au îngropat divergențele pentru a vota „Nu” la referendumul privind abolirea sistemului parlamentar și consolidarea controlului președintelui Erdoğan. Au pierdut la referendum la un scor foarte strâns, dar deja se stabilise baza unei colaborări ulterioare, ceea ce s-a și întâmplat în 2019, când candidații opoziției au câștigat alegerile pentru primari la Istanbul și Ankara, punând capăt celor 25 de ani de dominație AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării, condus de Recep Tayyip Erdoğan) asupra celor mai mari două orașe ale Turciei. De atunci, Kemal Kılıçdaroğlu a avut un rol intemediar. Președintele Erdoğan a încercat să rupă alianța exploatând la nivel declarativ punctele sale ideologice, însă opoziția rămâne unită, în intenția ca Turcia să revină la un sistem parlamentar.

Cine va fi candidatul opoziției la prezidențiale

Referitor la o posibilă candidatură la  președinție, există temerea că Kemal Kılıçdaroğlu va alege să facă din nou acest pas, în ciuda sondajelor care arată că nu ar fi foarte popular. Mult mai bine la acest capitol stau fie actualul primar al Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, fie primarul Ankarei, Mansur Yavaș, după cum arăta și Turcia News în luna mai.

Conform datelor publicate de Bloomberg, cei doi primari CHP se pare că sunt cu peste 10 puncte înaintea președintelui Erdoğan, ba chiar și Meral Akșener, președintele IYI Parti, s-ar afla în sondaje înaintea acestuia. Principalul avantaj al lui Mansur Yavaș la alegerile prezidențiale din Turcia ar fi că acesta ar putea aduna voturi atât de la partidul pe care îl reprezintă acum, CHP, cât și de la MHP, fosta sa formațiune politică. De altfel, această chestiune se pare că l-a avantajat și la obținerea mandatului de primar și tocmai de aceea este frecvent vehiculată ideea că e de așteptat ca liderul CHP, Kemal Kılıçdaroğlu și liderul IYI Parti, Meral Akșener, să cadă de acord asupra unui candidat comun la prezidențiale.

Context

CHP – Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia este primul partid politic legal al Republicii Turcia, întemeiat de primul președinte turc, Mustafa Kemal Atatürk, în data de 9 septembrie 1923, fiind cel mai longeviv partid politic din Turcia.

Logo-ul său este alcătuit din șase săgeți: republicanism, secularism, populism, reformism, naționalism și statism, care semnifică totodată și 6 principii de guvernare.

partid CHP
partid CHP

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia