Istanbul redeschidere restaurante

De la începutul lunii martie, Turcia va reveni treptat la o viață normală, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan, care a precizat că interdicția de a ieși pe străzi în weekend se va menține doar pe baza ratelor de infecție și vaccinare din provincii.

Acestea vor fi clasificate, după caz, cu un risc scăzut, mediu, ridicat și foarte ridicat. În zilele următoare va fi anunțat și planul de redeschidere a cafenelelor și restaurantelor, care au fost închise de luni de zile.

Ce noi măsuri va aduce redeschiderea restaurantelor

După cum declarațiile oficiale de până acum, e posibil ca după redeschiderea cafenelelor și restaurantelor în Turcia, să se impună cel puțin 3 măsuri:

1. accesul clienților să se facă în baza codului HES (un QR code care indică dacă ești sau nu infectat cu Covid-19), așa cum deja se întâmplă la intrarea în mall;

2. angajaților să li se solicite testul PCR la intervale stricte de timp;

3. restricții pentru timpul de ședere în cafenea / restaurant: 45 minute – 1 oră maxim.

Turcia a impus de la începutul lunii decembrie carantinarea în weekend, de vineri, ora 21, până luni dimineața la ora 5. Conform unei circulare emise de Ministerul de Interne din Turcia, restaurantele, patiseriile și cafenelele pot fi deschise numai între orele 10-20 pentru a oferi produse în sistem „pachet service” sau tip „delivery”. După ora 20:00, restaurantele pot onora doar comenzile prin telefon sau online.

Campania de vaccinare în Turcia

Campania de vaccinare a început în Turcia la jumătatea lunii februarie, cu cei care lucrează în domeniul medical (public, privat, universități cu profil medical, fundații medicale, farmaciști), precum și cu persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu handicap, precum și personalul din azilele de bătrâni.

În faza a doua, vor primi vaccin cei din sistemul de apărare al țării și din ministerul de interne (inclusiv pompierii, jandarmii etc.), cei din serviciile corpurilor de control de pe lângă primării, angajații firmelor de pază, cei din ministerul de justiție, din penitenciare, angajații din educație, cei din sectorul alimentar și transporatorii. Tot în această etapă vor fi vaccinate persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani.

În etapa a treia de vaccinare anti-Covid din Turcia se vor găsi persoanele cu boli cronice care au vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, după care urmează persoanele din aceeași categorie de vârstă, dar fără boli cronice.

Până la această dată, în Turcia au fost vaccinate peste 6.250.000 de persoane, cu vaccinul dezvoltat de Sinovac Biotech Ltd. din China. De la începutul pandemiei, Turcia a raportat până acum peste 2,6 milioane de cazuri, au fost aplicate 32.000.000 teste PCR și s-au înregistrat aproape 28.000 de decese cauzate de COVID-19. Ieri, 18 februarie 2021, au fost înregistrate 7241 de cazuri de COVID-19 din 115.406 teste PCR.

Autoritățile au anunțat că pe lângă cele 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid CoronaVac produse de laboratorul Sinovac din China, vor semna și un contract cu laboratorul german BioNTech pentru 4,5 milioane de doze, cu o opţiune de alte 30 de milioane de doze ale vaccinului produs în colaborare cu Pfizer. 

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024