Cutremur Turcia, foto- Ömer Yasin Ergin - Anadolu Agency

UPDATE, ora 13.45

Un alt cutremur a avut loc în Turcia astăzi la ora 13.24, cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter în Ekinozu (Kahramanmaraş), la o adâncime de 16,4 km. Seismul a fost cu atât mai șocant, cu cât a avut loc chiar în timpul transmisiunii în direct a postului de televiziune CNN TÜRK. Seismul a fost resimțit și în Diyarbakır, Ankara, Adana și Malatya.

Bilanțul comunicat până la această oră indică cel puţin 912 persoane şi peste 5.000 de răniți, a anunţat Autoritatea de Management al Dezastrelor şi Situaţiilor de Urgenţă (AFAD).

Sute de oameni sunt încă prinși sub dărâmături, iar bilanțul este de așteptat să crească și mai mult.

UPDATE, ora 13.30

Autoritatea de Management al Dezastrelor și al Urgențelor din Turcia (AFAD) a declarat că seismul cu magnitudinea 7,7 a avut loc la ora 4.17 a.m. (1:17 a.m. GMT) și a fost centrat în cartierul Pazarcık. Seismul a avut loc la o adâncime de 7 kilometri.

După primele estimări, cel puțin 912 de persoane au murit luni în Turcia, când un cutremur major cu magnitudinea de 7,7 a lovit sud-estul țării, au declarat oficialii locali.

Conform datelor oficiale, 912 persoane au fost ucise și 5.385 au fost rănite în provinciile Malatya, Şanlıurfa, Osmaniye și Diyarbakır, deși e de așteptat ca bilanțul să crească.

UPDATE, ora 11.30

Ministrul Energiei, Fatih Dönmez, a făcut o declarație cu privire la reducerile de energie din regiune: „Echipele noastre lucrează la repararea liniei de transport a gazelor naturale în Gaziantep, Hatay și Kilis. Există daune la aproximativ 30 de substații. Am trimis centralele noastre mobile în regiune. Sunt necesare gaze naturale și energie în spitale.”

UPDATE, ora 10.55

Într-o intervenție la Cumhuriyet TV, prof. dr. Ahmet Ercan, inginer și geofizician, a declarat că în urma cutremurului din Kahramanmaraş sunt aşteptate 6.000 de victime.

UPDATE, ora 10.20

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a anunțat că până la această oră sunt 284 morți și 2.320 răniți în urma cutremurului din Kahramanmaraş. Oktay a declarat că sunt 4 morți în Hatay, 7 clădiri avariate și 200 de clădiri distruse. În Osmaniye, sunt 20 de victime, 200 de răniți și 83 de clădiri distruse. În Adıyaman sunt 13 victime, 22 de răniți și 100 de clădiri distruse. În Diyarbakır sunt 14 victime, 226 răniți și 20 de clădiri distruse în Diyarbakır. În Urfa sunt 18 victime, 200 de răniți și 60 de clădiri distruse. În Antep sunt 80 de victime, 600 de răniți, 581 de clădiri distruse. În Kilis sunt 8 morți și 50 de clădiri distruse. În Adana sunt 10 victime, 118 răniți și 16 clădiri distruse. În Malatya sunt 47 de victime, 550 de răniți și 300 de clădiri distruse.
În total, 284 de morți, 2.323 de răniți și 1.710 de clădiri distruse. Vicepreședintele Oktay a declarat că Aeroportul Hatay este închis pentru zboruri. De asemenea, aeroporturile Maraș și Antep sunt închise pentru zboruri civile. Școlile din 10 provincii afectate de cutremur au fost închise timp de o săptămână.

UPDATE, ora 9.57

În Hatay, una dintre provinciile afectate de cutremur, pista aeroportului a fost grav avariată.

UPDATE, ora locală 9

Castelul Gaziantep a fost distrus în urma cutremurului cu magnitudinea 7,4 care a afectat 10 orașe din jurul provinciei Kahramanmaraș. Castelul a fost folosit în scop de observare în perioada romană și fusese restaurat la începutul anilor 2000.

UPDATE – ora locală 8

Cel puțin 76 de persoane au murit și 440 au fost rănite în urma cutremurului major cu magnitudinea de 7,4 care a lovit sud-estul țării. Acesta este bilanțul de la ora 6.30, ora Turciei, anunțat de Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD).

Peste 237 de persoane au fost ucise și alte 639 au fost rănite în țara vecină Siria, după o serie de cutremure puternice centrate în sud-estul Turciei. Seismele puternice au lovit regiunile Idlib, Alep, Hama, Latakia și Raqqa din Siria, a raportat agenția de știri de stat SANA.

***

În această dimineață, la ora 4.17 minute (ora Turciei), a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,4 pe scara Richter în provincia Kahramanmaraş, mai exact în cartierul Pazarcık. Cutremurul s-a resimțit extrem de puternic, întrucât a avut loc la o adâncime de doar 7 kilometri.

De asemenea, conform informațiilor Autorității pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD), cutremurul a fost resimțit în multe orașe, în special în Gaziantep, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun și Trabzon. Au fost 66 de replici, dintre care cea mai mare a fost de 6,6, anunță Anadolu Agency.

La scurt timp după seism au fost înființate birouri de criză, sub coordonarea guvernatorilor provinciilor din regiune.

În provincia Malatya au murit 23 de persoane, 17 în Şanlıurfa, 7 în Osmaniye şi 6 în Diyarbakır, deşi bilanţul ameninţă să crească mult din cauza pagubelor grave.

Echipajele intervin la fața locului

Imediat după cutremur au fost demarate acțiuni de salvare și de căutare în zonele în care se aflau clădirile prăbușite. Echipajele lucrează pe teren, în ciuda condițiilor meteo, estul Turciei aflându-se sub un val puternic de ninsori.

Din cauza cutremurului, sute de clădiri au fost afectate de seism, în Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya şi Hatay.

În orașul Şanlıurfa, 16 clădiri au fost distruse, iar guvernatorul Salih Ayhan a anunţat că primele informații arată că numărul morţilor este de 10.

În Osmaniye, 34 de clădiri au fost distruse în oraș, 5 persoane și-au pierdut viața, iar eforturile de salvare continuă.

În Adana, 2 clădiri cu 14 și 17 etaje au fost demolate, iar traficul este blocat, astfel că imediat după cutremur ajutoarele nu au putut veni.

În Malatya au fost distruse 130 de clădiri și sunt peste 100 de răniţi. La scurt timp după cutremur, trupurile a 3 persoane au fost scoase de pe dărâmături.

În Diyarbakır, 6 clădiri s-au prăbușit, 6 persoane și-au pierdut viața.

Cutremurul a fost resimțit și în Anatolia Centrală, dar până acum nu a existat niciun raport referitor la pierderi de vieți omenești, ci doar ușoare pagube materiale.

Seismul a fost resimțit puternic și în Siria, astfel că cel puțin 100 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului din această dimineață, anunță Anadolu Agency.

Alarmă de nivelul 4, care include ajutor internațional

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu a declarat imediat după cutremur: „Am propus o alarmă de nivelul 4. Aceasta este o alarmă care include ajutorul internațional”.

Până la ora 7, ora Turciei, au fost semnalate 6 cutremure, cu magnitudine de peste 6 pe scara Richter.

Avertismente din partea seismologilor

Șeful Departamentului de Inginerie Geologică ITU, prof. dr. Ziyadin Çakır, a declarat în presa turcă despre cutremurul care a avut loc în Kahramanmaraş: „Cutremurul a declanşat o secţiune pe Falia Anatoliei de Est. Cutremurele din această regiune pot declanşa falia către Nurdağı. Nu a existat niciun cutremur aici de mult timp”.

Prof. Dr. Naci Görür a avertizat: „Dacă vă aflați în zona cutremurului, părăsiți casa. Replicile vor fi mari, casele voastre deteriorate se pot prăbuși”.

Harta seismică a Turciei

În urmă cu câțiva ani, în Turcia a fost publicată o „hartă a riscurilor în caz de dezastru”, realizată de Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD), care indica locul în care a avut loc acest cutremur ca fiind de mare risc.

Turcia, harta risc seismic

Turcia, harta risc seismic

La 23 de ani de la devastatorul cutremur de la Düzce, din 12 noiembrie 1999, la aceeași oră, 18:57, în 12 noiembrie 2022 în Turcia a avut loc cel mai mare exercițiu de pregătire în caz de cutremur.

CITEȘTE ȘI: 17 august 1999, ziua în care au murit peste 18.000 de oameni, în urma unui cutremur de 7,4 pe scara Richter

Apel pentru donarea de sânge

Ăreședintelui Semilunii Roșii, Kerem Kınık, a invitat cetățenii din toată Turcia să doneze sânge pentru nevoi suplimentare care ar putea apărea în viitor, deși stocurile naționale de sânge sunt deocamdată suficiente.

Comunicarea cu telefoanele mobile

Pe contul de socializare al Autorității pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) se recomandă ca populația să evite să dea apeluri telefonice, cu excepția situațiilor vitale, iar comunicațiile să fie efectuate prin serviciul de mesaje scurte (SMS) și software de mesagerie pe internet.

Un comentariu la „6 februarie 2023: Cutremur devastator în sud estul Turciei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024