măsuri anti-Covid Mudanya, Bursa, Marea Marmara
Autoritățile din Turcia au luat cu surprindere populația la începutul acestei săptămâni, atunci când au decis să meargă către al treilea val al pandemiei cu actualele măsuri de restricție, în ciuda faptului că incidența cazurilor e în creștere.
Turcia e pe trend ascendent în ceea ce privește numărul de cazuri, deoarece acum două săptămâni, mai exact pe 1 martie erau 8.424 de infectări, iar după relaxarea măsurilor a ajuns în data de 15 martie, la 15.503.

Un exemplu concret, metropola Istanbul, acolo unde acum două săptămâni erau, conform surselor oficiale, 89.90 de infectări la 100.000 de locuitori, acum o săptămână erau 111.57, are acum 178.25 infectări la 100.000 de locuitori.

De asemenea, tot ieri a fost preluată în presa de pretutindeni declarația optimistă a ministrului Culturii și al Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, care preciza: ”Nu vom solicita pașapoarte de vaccinare de la călătorii internaționali când intră în țară. Avem la dispoziție procese vamale de talie mondială pentru a ne asigura că riscul transmiterii va fi redus în timpul călătoriilor în toată Turcia.”

Intrarea în Turcia e condiționată de un formular

La faptul că începând cu data de 15 martie 2021, la intrarea în Turcia călătorii trebuie să fi completat, cu 72 de ore înainte de a ajunge la graniță, un formular pe site-ul http: //register.health.gov.tr., o decizie care nu se aplică turiștilor care se află în tranzit.

Este important de precizat importanța acestui formular pentru autorități, deoarece astfel va fi creat automat un cod HES, în baza căruia călătorii vor putea fi contactați în cazul unui eventuale îmbolnăviri cu Covid-19 în timpul călătoriei, ori șederii în Turcia.

Din acest motiv, acuratețea și actualizarea informațiilor sunt extrem de importante. Formularul solicită pe lângă nume, datele din pașaport, email, numărul de telefon din țara de origine, date referitoare la modul în care se face intrarea în Turcia (pe cale aeriană, maritimă, feroviară, cu mașina, ori autocarul), dar și numele companiei cu care este făcut acest transport.

Acest formular este verificat la granițele Republicii Turcia, iar dacă informațiile sunt eronate, ori datele furnizate sunt false, călătorii riscă sancțiuni juridice și administrative. Mai mult, este posibil să nu li se permită accesul în Turcia.

Ce condiții trebuie îndeplinite la intrarea în Turcia

Reamintim că la intrarea în Turcia este necesară prezentarea unui test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. Conform reglementărilor impuse de autoritățile turce până în prezent, nu sunt derogări de niciun fel de la aceasta regulă.

În actualul tablou de îmbolnăviri e puțin probabil să se renunțe la testul PCR, ci așa cum stau lucrurile acum și cu o minimă previziune, testul PCR va rămâne obligatoriu, alături de formularul la intrarea în țară. Acest formular oferă codul HES care este folosit peste tot în Turcia: restaurante, cafenele, mall-uri, hoteluri, obiective turistice, transport în comun.

Turcia însă va oferi opțional un pachet de asigurare medicală pentru turiști, ce ar acoperi cheltuielile legate de Covid, cum ar fi tratament, medicamente și îngrijiri de urgență.

Cu toate acestea, turiștii ar trebui să dea dovadă de prudență, deoarece anul trecut, în vacanța de iarna mulți turiști au fost surprinși de schimbările impuse în timp foarte scurt. Concret, turiștii care au venit de Anul Nou în Turcia au avut program artistic doar până la ora 22, după care s-a dat stingerea, fără petreceri, fără muzică, party, DJ, deși era Revelion. Decizia a fost luată pe ultima sută de metri, așa că oamenii când au achiziționat pachetele de vacanță nu știau ce îi așteaptă.

De altfel, la finalul ședinței de cabinet din data de 15 martie, condusă de președintele Recep Tayyip Erdoğan, acesta a declarat că oricând pot fi reimpuse restricții generale.

Săptămâna trecută guvernatorii tuturor provinciilor au primit undă verde să aplice măsuri specifice zonelor roșii oriunde cred că se impune; altfel spus, vor putea pune în lockdown doar anumite zone, cartiere, localități cum este cazul celor din zona Rize, Samsun etc., pentru o perioadă mai lungă de timp, sau doar pentru câteva ore.

Anul trecut Turcia a avut 16 milioane de turiști, ceea ce o poziționează foarte bine în context internațional și cu siguranță va fi un domeniu de activitate pe care îl va prioritiza în perioada următoare, oficialii declarând că intenționează ca în acest an numărul turiștilor să ajungă la 30 de milioane. Turismul este o componentă importantă în economia Turciei, cu o contribuție de 12,7% înaintea pandemiei, în 2019.

Va avea Turcia propriul vaccin anti-Covid?

De la începutul anului, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că pentru a stopa pandemia de coronavirus se vor folosi vaccinuri aduse din străinătate doar până când vaccinul la care lucrează companiile turcești va fi gata. Ieri, ministrul sănătății, Fahrettin Koca, la bilanțul unui an de pandemie a declarat că 5 companii farmaceutice din Turcia au anunțat că vor începe testele pe oameni.

masuri anti-Covid

De ce nu vrea Turcia pașaport de vaccinare

Turcia, un stat cu 84 milioane de locuitori, folosește deocamdată doar vaccinul chinezesc Sinovac, care nu este acreditat de instituțiile europene. Așadar, e firesc să nu încurajeze folosirea pașaportului de vaccinare.

Pe de altă parte, așa cum arătam mai sus, autoritățile așteaptă ca specialiștii turci să pregătească propriul vaccin.

Nu în ultimul rând, turismul are o mare greutate în economia Turciei, așadar trebuie atins targetul pentru cei 30 de milioane de turiști.

Vaccinarea anti-Covid în Turcia

Până astăzi, Turcia a administrat 11.952.182 doze de vaccin chinezesc Sinovac, iar 3.982.859 persoane au primit ambele doze. Rezultatele celei de-a treia faze de testare a eficienței vaccinului Sinovac din China indică o eficiență de 83,5%, cu o rată de prevenire a spitalizării de 100%.

Campania de vaccinare a început cu cei care lucrează în domeniul medical (public, privat, universități cu profil medical, fundații medicale, farmaciști), precum și cu persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu handicap, precum și personalul din azilele de bătrâni. După ce se va încheia prima etapă de vaccinare, în faza a doua vor primi vaccin cei din sistemul de apărare al țării, cei din ministerul de interne (inclusiv pompierii, jandarmii etc.), cei din serviciile corpurilor de control de pe lângă primării, angajații firmelor de pază, cei din ministerul de justiție, din penitenciare, angajații din educație, cei din sectorul alimentar și transportatorii. Tot în această etapă vor fi vaccinate persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani.

Ajutoare financiare doar până la sfârșitul lunii martie

Decizia de amânare a restricțiilor este legată și de faptul că ajutoarele financiare acordate angajatorilor și angajaților se vor stopa la sfârșitul lunii martie. Chiar și așa, aproximativ 1 milion de angajați ar putea să își piardă locurile de muncă în Turcia, iar mii de companii să fie închise.

Au fost plătite aproape 10 miliarde de lire turcești ca sprijin salarial în numerar, către 2,5 milioane de angajați, iar suma stimulentelor date de la începutul pandemiei a ajuns la 80 miliarde lire turcești.

Reamintim că indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut în Turcia cu 15,61 % anual, inflația fiind cea mai mare din iulie 2019. În februarie 2021, din cele 415 articole acoperite în index, a existat o creștere a prețului mediu la 263 de articole, pentru 117 articole prețul a scăzut, iar pentru 35 de articole a rămas neschimbat.

Ce soluții s-au găsit pentru educație

În privința școlilor, de la începutul pandemiei au fost înregistrate 12.500 de ore cu lecții la toate materiile celor din ciclul primar, gimnazial șli liceal, în format video, de profesori specializați în școala la distanță. Aceste lecții sunt difuzate pe cele 3 canale de televiziune, EBA, dedicate școlii la distanță pentru fiecare ciclu de școlaritate. Totodată, pentru lecțiile de pe platfomele digitale, elevii au acces gratuit pe platformele EBA până la 8 GB pe lună, acces valabil de pe orice cartelă de telefonie mobilă.

Grupuri de asistență pentru cei cu vârsta peste 65 de ani

De la începutul pandemiei, Turcia a înființat grupuri de asistență socială pentru a ajuta cetățenii cu vârsta peste 65 de ani care locuiesc singuri și care au avut, iar în unele provincii încă mai au, anumite interdicții să iasă pe stradă. În acest context, au fost înregistrate peste 900.000 de cereri din partea cetățenilor cu vârsta peste 65 de ani.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024