Tot mai multe restaurante ale hotelurilor de lux din Bodrum oferă doar meniu à la carte. Va elimina Turcia sistemul all-inclusive?

Restaurantele hotelurilor de lux din Bodrum au început să concureze tot mai mult între ele, prin cooptarea în echipă a unor bucătari celebri și a unor servicii tot mai calitative. Totodată, din ce în ce mai multe hoteluri preferă ca în restaurante să renunțe la bufetul suedez și autoservire, în favoarea sistemului à la carte, titrează publicația Bodrum Haber Merkezi.

Managerii restaurantelor se întrec în organizarea prezentărilor culinare, care atrag atenția turiștilor locali, dar mai ales străini, toți fiind atrași de aromele care îi aduc și mai aproape de bucătăria turcească.

Nevzat Yılmaz, bucătarul șef al hotelului „Door’A” din Bodrum, spune că această competiție, în care au intrat hotelurile în mod neoficial, este extrem de benefică: „Ne uităm la calitate atunci când cumpărăm materiile prime (…) În prezent, satisfacția clienților noștri este la niveluri ridicate.” Acesta mai spune că revenirea la restaurantele a la carte, în locul bufetului suedez a eliminat cozile specifice sistemului all-inclusive. „Scopul, atât al președintelui Federației Bucătarilor Turci, cât și al ministrului Culturii și Turismului, este de a elimina all-inclusive pe plan intern și de a oferi oamenilor un serviciu turistic de foarte înaltă calitate. Multe țări au abolit acest sistem all-inclusive.”

Faimosul mic dejun turcesc, specific prin multitudinea de preparate, are acum o nouă configurare. Bucătarul hotelului de 5 stele „Door’A”, Nevzat Yılmaz, spune că acum micul dejun este mixt, dar fără absolut niciun bufet. „Micul dejun, prânzul și cina sunt în fața ta în cel mai delicios mod. Niciunul dintre clienții noștri nu stă la coadă pentru a cumpăra mâncare. Cele mai delicioase mese sunt aduse oaspeților noștri fără a le afecta confortul.” Acesta crede că dacă va fi eliminat sistemul all-inclusive, turismul va avea de câștigat și, în plus, mâncarea nu se va mai risipi.