Tunelul Eurasia

Începând cu data de 1 februarie, taxa de trecere a tunelului Eurasia a crescut cu 26%, ajungând astfel la 46 de lire turcești pentru autovehicule și 69 lire pentru microbuze.

Conform contractului, taxa pentru tunelul Eurasia se calculează de două ori pe an și include taxa pentru vehicul, procentul de creștere a inflației și TVA.

tunelul Eurasia
Tunel Eurasia Facebook

Nu se poate plăti cash sau cu cardul

Plata pentru trecerea tunelului Eurasia se face prin sistemele OGS sau HGS, fără posibilitatea de a plăti cash sau cu cardul. În cazul unui timbru expirat pentru sistemele OGS sau HGS, șoferii pot să plătească taxa online prin intermediul telefoanelor mobile, tabletelor, ori computerelor.

Dacă soldul este insuficient într-un cont OGS sau HGS, suma datorată poate fi depusă în aceste conturi accesând opțiunea „Taxă” de pe site-ul Eurasia Tunnel, sau apelând serviciul clienți la 0850 222 80 20. Dacă plata se face în termen de 15 zile, nu se aplică vreo amendă pentru permisul expirat, însă după acest interval de timp, se aplică o amendă de 4 ori mai mare decât taxa inițială.

Tunel Eurasia Facebook
Tunel Eurasia Facebook

La un calcul simplu, un proprietar de vehicul care utilizează zilnic tunelul dus-întors va plăti lunar 2.852 TL pe lună, în condițiile în care în Turcia salariul minim este de 2.825 de lire turcești.

Cât a costat Tunelul Eurasia

Costurile totale de construcție ale tunelului Eurasia au ajuns la 1 miliard 245 milioane $, din care 285.121.188 $ este capital turcesc, la care se adaugă un credit de 960 milioane $ (cu o scadență de 18 ani, pentru proiecte de infrastructură).

Tunel Eurasia Facebook
Tunel Eurasia Facebook

Din anul 2018, numărul autovehiculelor care au trecut prin tunelul Eurasia a scăzut cu aproximativ 1,62%. Din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus în 2020, numărul a scăzut de la 17,2 milioane de vehicule la 12,8 milioane de vehicule.

Conform acordului de operare a tunelului Eurasia, companiei de exploatare ATAȘ i s-a asigurat drept garanție faptul că 25 de milioane de vehicule vor trece anual prin tunel. Acest lucru nu s-a întâmplat din luna decembrie 2016, de când tunelul a fost pus în funcțiune. Statul turc a fost astfel nevoit să plătească 479 milioane lire turcești companiei ATAȘ.

Istoricul tunelului Eurasia

Proiectarea tunelului Eurasia a fost realizată de Parsons Brinckerhoff International Inc., una dintre cele mai importante companii din lume în acest domeniu.

Proiectul a început în data de 30 ianuarie 2013, iar perioada de construcție a fost stabilită la 55 de luni. Cu toate acestea, construcția proiectului a fost finalizată în 47 de luni și 3 zile (3 ani 11 luni și 3 zile).

Excavarea tunelului cu două etaje a proiectului a fost realizată cu Tunnel Boring Machine (TBM), săpăturile în tuneluri cu metode tradiționale au fost finalizate cu succes în mai 2015, iar săpăturile în două etaje în august 2015.

Tunelul Eurasia conectează pe sub strâmtoarea Bosfor partea asiatică de cea europeană și servește linia Kazlıçeșme-Göztepe din Istanbul, acoperind astfel un traseu total de 14,6 kilometri. Secțiunea de 5,4 kilometri a tunelului are două etaje, fiind construit cu o tehnologie specială, sub fundul mării. Lucrările de extindere și îmbunătățire a drumurilor au fost efectuate pe o distanță de 9,2 kilometri, fiind construite intersecții, pasaje subterane pentru vehicule și pasaje pietonale.

Tunel Eurasia Facebook
Tunel Eurasia Facebook

În interiorul tunelului, telefoanele de urgență sunt disponibile la intervale de 100 de metri. Sistemele de adresare publică, anunțurile radio și infrastructura GSM asigură comunicații neîntrerupte în timpul călătoriei, fluxul de informații nefiind întrerupt nici în caz de situații de urgență. Echipele de primă intervenție sunt bine antrenate, staționate la portaluri și în interiorul tunelului, echipate cu toate echipamentele necesare, putând interveni în doar câteva minute în orice incident. Camerele de urgență sunt accesibile la intervale de 200 de metri și permit trecerea între punți, care sunt separate una de cealaltă.

Tunel Eurasia Facebook
Tunel Eurasia Facebook

Ca un aspect inedit, mașina cu care s-a forat la construcția tunelului (TBM), numită „Yıldırım Bayazid” se clasează pe primul loc în lume, cu o putere de tăiere de 33,3 kW / m2.

Tunel Eurasia Facebook
Tunel Eurasia Facebook

Protecție în caz de seism în Tunelul Eurasia

La doar câțiva kilometri de traseul tunelului Eurasia se află câteva falii tectonice cu activitate seismică ridicată. În construcția tunelului sunt prevăzute două inele seismice proiectate pentru a reduce stresul și deplasarea cauzate de aceste activități seismice, fiind prima aplicație din industria tunelurilor cu aceste caracteristici. Astfel, în cazul unui cutremur, tunelul rezistă cel puțin până la o magnitudine de 7,25 pe scara Richter.

Tunelul Eurasia e operat de o companie turco-sud-coreeană

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu Direcția Generală Investiții în Infrastructură (AYGM) au atribuit operarea tunelului Eurasia companiei Avrasya Tunnel Management Construction and Investment Inc. (ATAȘ).

Concret, compania ATAȘ este responsabilă pentru finanțarea și construcția proiectului de tunel Eurasia, precum și pentru operarea acestuia timp de aproximativ 25 de ani. Cei doi acționari egali în ATAȘ sunt Yapı Merkezi din Turcia și SK E&C din Coreea de Sud.

Yapı Merkezi, 50 de ani de experiență în construcții

Companie de construcții de top în Turcia și în lume, Yapı Merkezi are 50 de ani de experiență și expertiză în proiecte de pionierat la nivel global, iar compania coreeană SK E&C este ramura de construcții și inginerie a Grupului SK, al treilea cel mai mare grup de afaceri din Coreea de Sud, care a fost clasat în anul 2016 pe locul 294 în lista Fortune Global 500, a celor mai mari companii din lume.

Tocmai de aceea, pentru acordul de finanțare, care reprezintă 78% din investiția totală a tunelului Eurasia, ATAȘ a primit premiul pentru „Cel mai bun acord de finanțare a proiectului de infrastructură 2012”  în cadrul Premiilor acordate de Thomson Reuters Project Finance International (PFI).

Tunel Eurasia Facebook
Tunel Eurasia Facebook

Premii pentru Tunelul Eurasia

De altfel, de-a lungul timpului, tunelul Eurasia a câștigat mai multe premii internaționale, cel mai recent la International Innovation Awards 2020, la categoria „Service și soluție”.

De asemenea, tunelul a fost premiat pentru metoda sa de întreținere de cea mai respectată revistă de inginerie din Marea Britanie, „New Civil Engineers”. Alte premii au venit din partea Federației Internaționale Rutiere (IRF), din partea Societății Coreene a Inginerilor Civili (KSCE), pentru contribuția sa la proiectele de iluminat (premiul „Architectural Lighting Award 2017”).

În 2016, revista Engineering News Record (ENR) a selectat tunelul Eurasia drept „Cel mai bun proiect al anului 2016 la nivel mondial” în categoria tunel și pod. În 2015 a primit premiul pentru cele mai bune practici de mediu acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), premiu acordat celor mai reușite proiecte în materie de sustenabilitate.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun parteneriat public-privat a fost acordat proiectului Eurasia Tunnel Project în 2012 de către EMEA Finance. Aceasta este cea mai importantă revistă de finanțe din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. 

Reamintim că de la de la începutul anului 2021 au crescut cu aproximativ 26% și tarifele de taxare pentru accesul pe rețeaua de autostrăzi, precum și pe podurile „15 Temmuz Şehitler”, „Fatih Sultan Mehmet” și „Yavuz Sultan Selim”.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia