Se redeschid școlile în Turcia. Ce alte decizii au fost luate

Autoritățile din Turcia au decis că educația față în față va începe în școlile din mediul rural în data de 15 februarie, iar de la 1 martie vor fi redeschise școlile pentru cei din clasele a VIII-a și a XII-a.

După ședința de cabinet din data de 1 februarie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a precizat că trebuie derulate pregătirile pentru redeschiderea școlilor, astfel încât elevii din mediul rural să revină din 15 februarie pe băncile școlilor, deoarece accesul la internet necesar educației online este destul de limitat pentru mulți dintre aceștia. De la 1 martie vor fi redeschise școlile pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, ulterior urmând să revină în sălile de curs și elevii celorlalte clase.

Totodată, președintele turc a precizat că dacă se va constata o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, procesul educațional poate fi suspendat din nou.

Astăzi au fost aduse mai multe precizări cu privire la redeschiderea școlilor, de către ministrul educației din Turcia, Ziya Selçuk. Unitățile școlare din mediul rural se vor deschide în data de 15 februarie, iar începând cu 1 martie, se vor deschide școlile pentru elevii cu nevoi speciale, precum și pentru cei din clasele a VIII-a și a XII-a care sunt în fața unor examene. Pentru celelalte clase, propunerea este ca elevii să meargă la școală 2 zile pe săptămână în sălile de curs, iar 2 zile cursuri online.

Așadar, Turcia deschide școlile, dar criteriile nu sunt aceleași pentru fiecare ciclu de școlaritate, însă participarea elevilor la educația față în față va depinde doar de decizia părinților. De altfel, pentru ca profesorii să nu fie expuși riscului de îmbolnăvire cu Covid-19 aceștia se pot vaccina pe parcursul lunii februarie.

Ședința de cabinet a președintelui turc nu a adus, din păcate, vești bune și pentru comercianți, care se confruntă cu mari dificultăți financiare din cauza măsurilor impuse de lupta împotriva coronavirusului. Președintele turc le cere acestora să mai aștepte până când va fi decisă relaxarea măsurilor în acest domeniu de activitate. Calendarul pentru relaxarea treptată a restricțiilor asupra comercianților va începe de abia când scăderea cazurilor de Covid-19 se va face sub un anumit prag (fără a fi precizat exact care este acesta).

Reamintim că în ultima perioadă de timp, în mai multe orașe din Turcia au fost organizate proteste ale proprietarilor de cafenele și restaurante, ale căror afaceri au fost extrem de afectate de măsurile împotriva Covid-19, solicitând autorităților să găsească urgent o soluție la această problemă economică.