low angle view of illuminated tower against sky at night

După ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că ar putea înființa un centru de gaze naturale pentru Europa în Turcia, presa rusă a scris că Europa va fi împărțită în două. Specialiștii spun că harta gazelor naturale se va schimba complet.

Decizia de a înființa în Turcia un centru de distribuție a gazelor pentru Europa ar putea fi luată în condițiile în care Rusia nu ar mai folosi conducta de gaze Nord Stream 1. Aceasta era folosită pentru transferul de gaze din Rusia în Europa, însă a fost dezactivată. Presa rusă a scris că dacă proiectul va fi implementat, va modela radical piața energetică a Uniunii Europene.

Pierderi pentru țările europene, avantaj pentru Turcia

Țările ale căror economii au beneficiat anterior de cooperarea în domeniul gazelor cu Rusia ar putea suferi pierderi serioase. Turcia însă ar putea avea un avantaj.

Serghei Kondratyev, vicepreședintele departamentului de economie al Institutului Rus de Energie și Finanțe, a declarat: „Turcia nu va fi doar cel mai mare centru de gaze din Europa, ci cel mai probabil va fi singurul”, a declarat acesta în presa rusă, conform cotidianului turc Sozcu.

Turcia, fie țară de tranzit a gazului rusesc, fie îl va revinde

Potrivit expertului rus, Serghei Kondratyev, Turcia ar putea deveni țara de tranzit pentru gazul rusesc către UE. Totodată o altă variantă ar fi ca gazul rus să devină proprietatea Turciei și să fie revândut. Dacă se va concretiza prima posibilitate, Turcia va putea obține un profit serios din plățile de tranzit.

Gazul rusesc va ajunge probabil în Turcia prin două noi ramuri ale Turkish Stream, cu un volum total de 55 de miliarde de metri cubi.

În aceste condiții, în următorii ani Turcia este pe cale să devină una dintre țările care ar beneficia de cele mai mici prețuri la gaze din Europa. Gazul ieftin rusesc va contribui serios la economia Turciei, care se află în acest moment în dificultate.

Turcia ar putea determina prețul gazelor rusești

Potrivit vicepreședintelui departamentului de economie al Institutului Rus de Energie și Finanțe, dacă Turcia reușește să cadă de acord asupra acestei chestiuni atât cu Rusia, cât și cu consumatorii europeni, ar putea determina prețurile gazelor. Potrivit expertului rus, țările balcanice, din centrul și sudul Europei vor putea beneficia de gaze din Turcia: Ungaria, Austria, Grecia, Bulgaria, Serbia și Italia.

Cum ar putea arăta harta energetică a Europei

Centrul de gaze naturale care urmează să fie înființat în Turcia va schimba și harta energetică a Europei.

Pe de o parte, vor fi Germania, Țările Baltice, Polonia și țările scandinave se vor concentra pe furnizarea de GNL american scump și gaz norvegian. De cealaltă parte, Balcanii, Europa de Sud și Centrală ar putea primi gaz mai ieftin din Rusia, prin Turcia.

Reacția SUA la posibilitatea înființării unui hub de gaze în Turcia

Anunțul președintelui rus Putin că dorește să înființeze un hub de gaze naturale pentru Europa în Turcia a provocat o reacție de amploare în SUA.

Vedant Patel, reprezentant adjunct al Departamentului de Stat al SUA, a subliniat care sunt sancțiunile care ar putea fi aplicate în acest caz. Acesta spune că Statele Unite îi îndeamnă pe aliați să ia măsuri pentru a-și diversifica sursele de energie și pentru a reduce dependența lor energetică de Rusia. Vedant Patel avertizează Turcia și toți aliații, că nimeni nu ar trebui să reprezinte un refugiu pentru tranzacțiile rusești.

Recent, Elizabeth Rosenberg, subsecretarul american al Trezoreriei responsabil pentru infracțiunile financiare și finanțarea terorismului, a efectuat o vizită de lucru în Turcia. Aceasta s-a întâlnit cu oficiali din Ministerul de Finanțe al Turciei și din Ministerul Afacerilor Externe. În timpul discuțiilor a fost reafirmată importanța cooperării dintre Statele Unite și Turcia în abordarea riscurilor generate de evitarea sancțiunilor. Mai multe detalii AICI.

Statele Unite au emis un nou avertisment Turciei cu privire la impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Deutsche Welle a publicat recent raportul intitulat „A doua fază a avertismentelor SUA cu privire la sancțiunile împotriva Turciei”, prin care administrația de la Washington a avertizat Turcia să nu încalce sancțiunile impuse Rusiei.

Reamintim că băncile turcești au decis să iasă din sistemul de plăți rusesc Mir, după ce SUA au avertizat băncile din Turcia că s-ar putea confrunta cu sancțiuni, dacă nu întrerup legăturile comerciale cu Rusia așa cum impun sancțiunile.