Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a respins cu fermitate miercuri orice mișcare care seamănă cu „o vânătoare de vrăjitoare” împotriva rușilor și a culturii ruse.

Practicile fasciste” împotriva rușilor aruncă în umbră lupta legitimă a Ucrainei”, spune președintele Turciei, considerând că alimentează un „climat de ură și ranchiună și semănând noi nemulțumiri”. Declarația a fost făcută după ce Filarmonica din Munchen (Germania) a concediat un dirijor rus pentru sprijinul său pentru președintele rus Vladimir Putin.

Președintele turc a criticat, de asemenea, organizațiile internaționale pentru că „nu au luat măsuri în privința zonelor de război, în special Consiliului de Securitate al ONU”. R.T. Erdoğan a reproșat de multe ori lipsa de fermitate a ONU în fața problemelor globale și consideră că a făcut eforturi ca la nivel internațional Consiliului de Securitate să fie mai incluziv.

De asemenea, președintele Erdogan a făcut referire și la atitudinea diferită a europenilor față de refugiații din Ucraina, comparativ cu cei din alte țări. Acesta consideră că e vorba de o mentalitate care discriminează asupriții pe baza religiei, originii naționale sau culoarea pielii, iar acest lucru nu are nimic de-a face cu umanitatea sau civilizația.

„Ankara nu i-a etichetat niciodată pe cei care fug de război și persecuție în funcție de limba lor, religie sau culoarea pielii”, a spus el. „Turcia găzduiește peste 4 milioane de refugiați, cei mai mulți dintre ei provenind din Siria, distrusă de război, mai mult decât orice țară din lume”, a mai spus președintele turc.

Întrucât miniștrii de externe din Rusia, Ucraina și Turcia urmează să se întâlnească săptămâna aceasta în Antalya, Erdoğan a subliniat eforturile diplomatice intense ale Turciei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

El a spus că speră ca întâlnirea din Antalya să „deschidă ușa” pentru o încetare permanentă a focului în Ucraina.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024