Președintele Erdoğan respinge „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva rușilor și a culturii ruse, considerând că alimentează un „climat de ură și ranchiună și semănând noi nemulțumiri”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a respins cu fermitate miercuri orice mișcare care seamănă cu „o vânătoare de vrăjitoare” împotriva rușilor și a culturii ruse. „Practicile fasciste” împotriva rușilor aruncă în umbră lupta legitimă a Ucrainei”, spune președintele Turciei, considerând că alimentează un „climat de ură și ranchiună și semănând noi nemulțumiri”.

Făcând referire la faptul că Filarmonica din Munchen (Germania) a concediat un dirijor rus pentru sprijinul său pentru președintele rus Vladimir Putin, Erdoğan a spus că astfel de „practici fasciste” aruncă în umbră „lupta legitimă” a Ucrainei de a rezista trupelor ruse.

Președintele turc a criticat, de asemenea, organizațiile internaționale pentru că „nu au luat măsuri în privința zonelor de război, în special Consiliului de Securitate al ONU”. Erdoğan a reproșat de multe ori lipsa de fermitate a ONU în fața problemelor globale și consideră că a făcut eforturi ca la nivel internațional Consiliului de Securitate să fie mai incluziv.

Președintele turc a făcut referire și la atitudinea diferită a europenilor față de refugiații din Ucraina, comparativ cu cei din alte țări, spunând că e vorba de o mentalitate care discriminează asupriții pe baza religiei, originii naționale sau culoarea pielii, iar acest lucru nu are nimic de-a face cu umanitatea sau civilizația. „Ankara nu i-a etichetat niciodată pe cei care fug de război și persecuție în funcție de limba lor, religie sau culoarea pielii”, a spus el. „Turcia găzduiește peste 4 milioane de refugiați, cei mai mulți dintre ei provenind din Siria, distrusă de război, mai mult decât orice țară din lume”, a mai spus președintele turc.

Întrucât miniștrii de externe din Rusia, Ucraina și Turcia urmează să se întâlnească săptămâna aceasta în Antalya, Erdoğan a subliniat eforturile diplomatice intense ale Turciei pentru a pune capăt războiului din Ucraina. El a spus că speră ca întâlnirea din Antalya să „deschidă ușa” pentru o încetare permanentă a focului în Ucraina.