președintele Erdogan

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a reacționat extrem de dur după ce 10 ambasadori acreditați la Ankara au cerut eliberarea din pușcărie a omului de afaceri turc Osman Kavala.

Președintele turc a solicitat ministrului de externe ca cei 10 ambasadori să fie declarați persona non grata, considerând ca fiind o grosolănie amestecul diplomaților europeni în treburile interne ale Turciei: „Ce credeți că este acest loc? Aceasta este Turcia! Acesta nu este un stat tribal așa cum ați putea crede. Nu puteți da aici instrucțiuni!”

Reamintim că în data de 18 octombrie, ambasadorii din SUA, Franța, Germania, Olanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Canada și Noua Zeelandă au semnat o declarație care a fost publicată în semn de protest pentru cei 4 ani de detenție ai lui Osman Kavala. Declarația a fost distribuită și pe conturile de socializare ale ambasadelor unor țări la Ankara (SUA, Germania și Canada).

Ce înseamnă „persona non grata”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan spune că a cerut ministrului de externe ca acești 10 ambasadori să fie declarați persona non grata, aceasta fiind o metodă folosită frecvent în diplomație de către o țară care găzduiește diplomați străini. Deși imunitatea diplomaților care au fost declarați persona non grata poate fi ridicată, aceștia își pierd statutul de angajat al reprezentanței diplomatice în țara în care se află.

Potrivit articolelor Convenției de la Viena, țara în care se află diplomatul poate declara un diplomat persona non grata fără o notificare prealabilă. Această metodă, care este folosită și pentru deportarea diplomaților suspectați de spionaj, poate avea ca rezultat un răspuns similar din partea celeilalte părți implicate în conflictul diplomatic.

Ce au cerut cei 10 ambasadori

În declarația semnată de cei 10 ambasadori, se arată că tergiversarea dosarului omului de afaceri Osman Kavala aruncă o umbră asupra democrației, statului de drept și transparenței sistemului judiciar turc și spun că acest caz ar trebui încheiat în mod echitabil și rapid, în conformitate cu prevederile internaționale. 

„În conformitate cu deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului în această chestiune, solicităm Turciei să asigure eliberarea imediată a lui Osman Kavala„, se arată în declarația semnată de ambasadorii SUA, Franței, Germaniei, Olandei, Suediei, Norvegia, Finlanda, Danemarcei, Canadei și Noii Zeelande.

Imediat după publicarea acestei declarații, cei 10 ambasadori au fost convocați la Ministerul Afacerilor Externe, după cum se arată și într-un comunicat emis de autoritățile turce. În documentul Ministerului Turc de Externe, se atrage atenția că declarația ambasadorilor se referă la un litigiu în curs de derulare în Turcia, iar cei 10 ambasadori au fost chemați de urgență la sediul Ministerului Turc de Externe în dimineața zilei de 19 octombrie.

Reacția Ministerului Turc de Externe

În comunicatul de presă al Ministerului Turc de Externe se arată că declarația diplomaților este inacceptabilă și că încearcă să politizeze procesele juridice și să facă presiuni asupra justiției din Turcia.

Diplomaților chemați la sediul Ministerului Turc de Externe li s-a subliniat că Turcia este un stat democratic de drept, care respectă drepturile omului, așa cum sunt consemnate în Constituția țării și li s-a reamintit că justiția turcă nu va fi afectată de astfel de declarații iresponsabile. Mai mult, autoritățile turce acuză diplomații semnatari ai declarației că au o abordare nesinceră și aplică dublu standard, fiind avertizați să se limiteze la responsabilitățile și îndatoririle lor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024