turcia barca turism

Din ianuarie până în noiembrie 2021, în Turcia au sosit aproape 23 de milioane de turiști străini. Autoritățile spun că astfel Turcia a depășit Spania la acest indicator, însă procentul reprezintă doar 60% din numărul de turiști care au vizitat Turcia în 2019.

Ponderea turiștilor cu venituri mari este în scădere

Președintele Asociației agențiilor de turism din Turcia (TÜRSAB), Firuz Bağlıkaya, spune că Turcia are de recuperat la capitolul cheltuieli, deoarece turiștii cheltuiesc mai puțini bani în Turcia, comparativ cu alte state, conform Organizației Mondiale a Turismului.

Dacă datele la nivel internațional arată că un turist a cheltuit într-o vacanță, în medie, 1500 de dolari, în Turcia cheltuiala este de doar 830 dolari. Pe de altă parte, în Spania, este de 1113 de dolari. Totodată, creșterea veniturilor din turism pentru Turcia este legată în ultimii ani de creșterea numărului de nopți de cazare agreate de turiști, de la 7,5 în anul 2019, la 12,35 în 2021.

Turcia vs. Spania

În primele 9 luni ale anului trecut, în Spania au fost 19,9 milioane de turiști, iar în Turcia 21,5 milioane de turiști. Trebuie reținut faptul că Spania și-a închis granițele, din octombrie 2020 până în mai 2021. Cu alte cuvinte, a rămas închisă timp de 5 luni, iar în perioada rămasă au fost primiți doar cetățeni UE și turiști dublu vaccinați din Europa. Prin urmare, nu trebuie să comparăm Spania cu Turcia, care nu și-a închis granițele pentru turiști în pandemie, spune președintele Asociației agențiilor de turism din Turcia (TÜRSAB), Firuz Bağlıkaya. Din păcate, mai spune acesta, ponderea turiștilor cu venituri mari este în scădere în Turcia, în timp ce ponderea persoanelor cu venituri mici este în creștere.

În timp ce rata grupurilor cu venituri mari și foarte mari din totalul vizitatorilor a fost de 14,47% în 2019, această rată a scăzut la 12,76% în primele 9 luni din 2021. Dacă adăugăm lunile octombrie, noiembrie și decembrie, aceasta va scădea la 11%. Pe de altă parte, rata grupurilor de turiști cu venituri mici și foarte mici, care a fost de 8,97% în 2019, a crescut la 9,88% în 2021. Cu alte cuvinte, în timp ce rata celor cu venituri mici și foarte mici crește, rata celor cu venituri mari și foarte mari scade. La nivel mondial, dimpotrivă”, spune Firuz Bağlıkaya.

Acuzații ale agențiilor de turism la adresa ministrului turismului din Turcia

Reprezentantul agențiilor de turism îl acuză pe ministrul turismului din Turcia că are un interes deosebit pentru stațiunile Uludağ, Çeşme, Antalya și Bodrum, dar Turcia nu înseamnă doar aceste destinații. „Dacă scopul nostru este să răspândim turismul în toată Turcia, de ce ne concentrăm doar pe aceste regiuni?”

Președintele Asociației agențiilor de turism din Turcia spune că pentru 2022, ținta este de a aduce 45 de milioane de vizitatori și de a avea venituri de 35 de miliarde de dolari. În această proiecție, venitul per turist este de 780 de dolari. Acest lucru este posibil doar dacă vor veni turiști cu venituri superioare, conchide Firuz Bağlıkaya.

Pentru anul 2022, președintele TÜRSAB a declarat că se așteaptă ca să crească numărul turiștilor ruși, englezi și germani și, de asemenea, să crească fluxul turistic de pe piețele din estul îndepărtat al Turciei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia