Opoziția din Turcia a dat publicității platforma program pentru alegerile din data de 14 mai, intitulată Memorandumul privind politicile comune ale Alianței Națiunilor. Documentul are 244 de pagini și include peste 2.000 de noi reglementări, în 9 rubrici principale, anunță Sozcu.

Acestea se referă la noi propuneri de reglementări în domeniul justiției, administrației publice, în lupta anticorupție, în economie, știință, cercetare, educație, politici sociale, dar și în domeniul politicii externe, apărare, securitate și politici de migrație.

Astfel, un eventual succes al opoziției din Turcia la alegerile electorale din data de 14 mai ar putea aduce noi soluții la problemele Turciei, precum și o nouă orientare a relațiilor internaționale.

Politica externă, apărare, securitate și politici de imigrare

„Masa celor 6”, așa cum este numită opoziția din Turcia în spațiul public, consideră că politica externă a Turciei trebuie să fie ghidată de sloganul „Pace acasă, pace în lume”, principiul lui Mustafa Kemal Ataturk, făuritorul Republicii Turcia.

Refugiați

Așa cum era de așteptat, unul dintre cele mai delicate subiecte ale campaniei electorale va fi legat de cei peste 5 milioane de refugiați de pe teritoriul Turciei. Liderii opoziției spun că vor „revizui Acordul de readmisie din 2014 și Reconcilierea din 18 martie 2016, care vor permite Turciei și UE să abordeze problema refugiaților asumându-și responsabilitatea comună și împărțirea sarcinilor.”

Reamintim că raportul „Transatlantic Trends” indică faptul 62% dintre participanții la un sondaj doresc ca guvernul turc să introducă politici mai stricte privind refugiații.

NATO

Conform memorandumului opoziției, se vor menține contribuțiile în cadrul NATO pe o bază rațională și luând în considerare interesele naționale.

De asemenea, în același document liderii politici ai opoziției doresc consolidarea Organizației Statelor Turce și spun că, dacă vor câștiga alegerile, vor respecta independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țărilor din Regiunea Orientului Mijlociu.

Ciprul de Nord

„Pentru a găsi o soluție justă și permanentă la problema Ciprului, care este cauza noastră națională, vom urmări obiectivele de a proteja drepturile dobândite ale Republicii Turce a Ciprului de Nord și ale ciprioților turci și de a asigura egalitatea politică suverană a celor două comunități”, spun liderii opoziției din Turcia.

Referitor la tensiunile recente dintre Grecia și Turcia, se arată că „Marea Egee ar trebui privită ca o zonă de pace, cooperare și bună vecinătate. Vom lucra pentru a atinge acest obiectiv și nu vom permite nicio dezvoltare care ar putea afecta zonele noastre de suveranitate din Marea Egee”, se mai arată în Memorandum.

SUA

Referitor la relațiile Turciei cu SUA, acestea se vor derula la nivel instituțional, în baza înțelegerii, egalității și încrederii reciproce. „Vom încerca să returnăm Turcia la proiectul F-35.”

Rusia

În ceea ce privește relațiile cu Rusia, acestea vor fi în continuare consolidate în baza înțelegerii, egalității „și cu un dialog echilibrat și constructiv la nivel instituțional.”

Lupta împotriva terorismului

În Memorandum se mai arată că Turcia va continua „lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste” și că se „vor activa eforturile de extrădare a teroriştilor care au fugit în străinătate”.

O altă prioritate va fi încheierea unor Acorduri de readmisie cu țările care sunt sursa migrației ilegale. „Nu vom permite ca Turcia să fie tratată ca o „țară tampon”, spun liderii politici ai opoziției. De asemenea, aceștia spun că „ne vom asigura că sirienii aflați sub protecție temporară se întorc în țările lor cât mai curând posibil, în condiții de siguranță și în conformitate cu legislația noastră și cea internațională.”

Nu se va mai acorda cetățenia turcă în schimbul achiziției imobiliare

Opoziția nu dorește ca în eventualitatea câștigării alegerilor din data de 14 mai să le mai fie acordată străinilor cetățenia turcă, dacă achiziționează locuințe în Turcia. Conform actualei legislații, străinii care doresc să obțină cetățenia turcă o pot face și dacă achiziționează un imobil în Turcia în valoare de peste 400.000 de dolari, cu obligația de a-l păstra timp de cel puțin 3 ani.

Președinte ales o dată la 7 ani

Memorandumul opoziției prevede că președintele Turciei va fi ales pentru un mandat de 7 ani. Imediat după ce a fost ales în funcție, președintele va fi demis din partidul său, iar la încheierea mandatului nu va mai avea dreptul să revină în politică.

De asemenea, tot în domeniul juridic, toate procedurile pentru starea de urgență vor fi supuse supravegherii judiciare și se va desființa Consiliul Judecătorilor și Procurorilor.

Sistemul parlamentar consolidat

Opoziția din Turcia dorește trecerea la un sistem parlamentar consolidat – „pentru un sistem puternic, liberal, democratic și echitabil, în care se stabilește separarea puterilor cu un legislativ efectiv și participativ, un executiv stabil, transparent și responsabil, o justiție independentă și imparțială”.

O altă prevedere se referă la reducerea pragului electoral la 3%.

Printre prevederile memoradumului opoziției mai regăsim un proiect pentru „Lupta socială împotriva violenței împotriva femeilor”, precum și promisiunea că va fi respectată „Convenția Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual”.

Economia, o prioritate

Liderii politici ai opoziției dau asigurări că dacă vor câștiga alegerile vor reduce inflația la o singură cifră în 2 ani de zile, că vor reda prestigiul și stabilitatea lirei turcești și că după primii 5 ani de guvernare vor dubla venitul pe cap de locuitor.

De asemenea, cetățenii nu încheie contracte în valută, decât în ​​circumstanțe obligatorii. Vom deduce TVA la toate tipurile de servicii de educație și formare. Vom folosi toate căile legale naționale și internaționale pentru proiectele de Parteneriat Public-Privat în care sunt detectate nereguli și corupție”, se arată în Memorandum.

Nu Canalul Istanbul, ci proiecte pentru irigații

Un alt punct al Memorandumului se referă la faptul că nu se vor mai folosi resursele naționale pentru proiecte precum „Canalul Istanbul”, ci pentru un proiect național pentru un sistem de irigații.

Turcia a aprobat planurile de dezvoltare pentru un canal artificial de navigație, lung de 45 de kilometri, cu o lăţime de doar 150 de metri și o adâncime de 25 de metri. Costurile construcției Canalului Istanbul sunt estimate la aproximativ 10 miliarde de dolari.

Educație

Memorandumul prevede modificări ale sistemului de educație. „Vom implementa învățământul obligatoriu ca 1+5+4+3, cu 1 an de învățământ preșcolar, 5 ani de școală primară, 4 ani de gimnaziu și 3 ani de liceu. Vom oferi manuale gratuite tuturor elevilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, fără a fi nevoie de cărți suplimentare”.

De asemenea, elevilor turci din școlile publice li se vor oferi gratuit apă, lapte și masa prânz. Liderii opoziției din Turcia spun că și programa de învățământ profesional va fi actualizată în conformitate cu profesiile viitorului.

Admiterea în învățământul superior se va organiza în mai multe etape, nu printr-un sistem centralizat ca până acum.

Alte prevederi

  • Conacele și palatele alocate acum Președinției vor fi deschise publicului. De asemenea, unele avioane aparținând Președinției vor fi vândute
  • Aeroportul Atatürk va fi redeschis
  • Banca Centrală a Turciei va avea sediul la Ankara
  • Universitățile își vor putea alege propria administrație

Sondaj electoral

Reamintim că rezultatele unui sondaj electoral realizat în noiembrie 2022 în Turcia arăta că 41,6% dintre cei chestionați au răspuns că ar vota cu alianța opoziției (Alianța Națiunii), iar 36,9% ar vota cu actuala alianță de la guvernare (Alianța Populară).

CITEȘTE ȘI: „În 2023, cele mai importante alegeri din lume vor avea loc în Turcia”, titrează „Washington Post”

Un comentariu la „Alegeri Turcia: Opoziția a anunțat principalele priorități. Care e soluția pentru refugiați și cum vrea să se deruleze relațiile cu Rusia și SUA

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024