O nouă atracție pentru turiști, la Istanbul: Çamlıca Tower

Inaugurată doar de câteva zile, impresionanta clădire Çamlıca Tower, cea mai înaltă structură din Istanbul, e pregătită să primească vizitatori. Turnul, cu o lungime de 369 metri și o înălțime de 587 metri deasupra nivelului mării, a devenit cea mai înaltă clădire din Istanbul, ceea ce înseamnă că oferă o panoramă unică a metropolei. Recent au fost anunțate tarifele pentru vizitarea turnului.

Pentru a vizita Çamlıca Tower, turiștii turci vor plăti 60 TL, iar turiștii străini 120 TL. Deoarece în această perioadă cozile sunt destul de mari, există și opțiunea de a achiziționa bilete VIP, care oferă posibilitatea unui acces facil pentru vizită, dar în acest caz costul biletelor este de 100 TL pentru turiștii turci și 200 TL pentru cei străini. Turnul este deschis vizitatorilor între orele 10 și 22, conform site-ului oficial, în zilele lucrătoare și sâmbăta, acesta fiind închis duminica.

„Turnul Çamlıca, cu caracteristicile sale tehnice și arhitectura unică, este un nou simbol al Istanbulului”, spunea la ceremonia de deschidere Adil Karaismailoğlu, ministrul turc al transporturilor și infrastructurii. Oferă o vedere unică a Istanbulului și include o cafenea, restaurant, pentru care puteți face rezervări AICI, dar și mai multe punți de observare.

Turnul de comunicații hi-tech oferă toate serviciile necesare radiodifuzorilor și operatorilor de telecomunicații, deservește instituțiile de televiziune, radio și mass-media, precum și operatorii de comunicații, având capacitatea de a difuza 100 frecvențe radio FM în același timp, acest fapt reprezentând o premieră mondială, fiind una dintre cele mai semnificative investiții ale Turciei moderne.

Prin această nouă construcție, se va elimina poluarea electromagnetică și vizuală a celor 33 de antene care se aflau anterior pe dealul Çamlıca și care reprezintau riscuri de sănătate pentru populație.

Turnul are 49 de etaje – patru la subsol și 45 deasupra – și atinge o înălțime de 587 metri deasupra nivelului mării, inclusiv o antenă de oțel de 168 metri și are structura rezistentă la seisme și la vântul puternic din zonă.

Istoric

Construcția turnului Çamlıca a început în anul 2014 și inițial trebuia finalizată în 2017. În tot acest timp, costul său a crescut de aproximativ 5 ori mai mult decât era planificat.

În noiembrie 2014, 27 de companii au aplicat pentru licitație, dar fără niciun motiv aceasta a fost anulată. O lună mai târziu, a fost modificată procedura și imediat a fost deschisă o nouă licitație, la care au participat companiile dorite. În ziua de 31 decembrie 2014, lucrarea a fost atribuită companiei Sarıdağlar İnșaat.

Fundația a fost pusă cu o întârziere de 400 de zile, pe 20 august 2016 și a fost dat publicității costul: 70 de milioane de lire. În februarie 2017, autoritățile au anunțat că va fi inaugurat în luna iunie, dar între timp, în martie era anunțată o creștere a cheltuielilor cu 39%, fiind semnat transferul a 67,9 milioane de lire turcești către firma contractantă Sarıdağlar İnșaat. Au apărut rapid întrebări în Marea Adunare Națională a Turciei, dar chiar și așa costul a ajuns la 1 miliard de lire.

În martie 2018, este organizată o licitație separată, pentru lucrările de securitate, amenajare a teritoriului și iluminat ale turnului, prețul de licitație fiind de 40,5 milioane de lire turcești în 2018.

Tot în 2018 a fost deschisă o nouă licitație pentru îmbrăcarea exterioară a turnului. Această ofertă „surpriză”, în condițiile era așteptată deja finalizarea construcției, a fost dată din nou companiei Sarıdağlar în spatele ușilor închise, suma suplimentară fiind de 91,5 milioane TL.

De asemenea, pe 29 martie 2019, a avut loc licitația pentru „Lucrarea de cumpărare a echipamentelor pentru antene și sisteme de emițătoare FM”, pentru 13,1 milioane de lire.

În septembrie 2020 s-a anunțat că turnul a fost dat în funcțiune, iar pe 29 mai 2021 a avut loc deschiderea oficială.

Fotoğraf- Ege Acar, Melike Altınışık Architects