Istanbul, lockdown

În urmă cu o săptămână, la instalarea lockdown-ului parțial, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că dacă nu scade numărul de noi infectări vor urma restricții mult mai drastice. Din păcate, după o săptămână numărul de cazuri noi de îmbolnăvire nu a scăzut deloc. Mai mult, a crescut foarte mult numărul deceselor.

raport infectari Turcia
raport infectari Turcia

Ca o premieră de la începutul pandemiei, în urmă cu câteva zile, lucrătorii din domeniul sănătății s-au răzvrătit și au ieșit în stradă, atragând astfel atenția că în urma celor mai recente măsuri restrictive e foarte puțin probabil ca să scadă numărul de cazuri și decese. Din păcate, au avut dreptate.

Printr-un comunicat de presă aceștia au cerut carantină totală pentru 28 de zile pentru că altfel, spun ei, nu va scădea numărul de îmbolnăviri. De asemenea, aceștia au mai propus reducerea la minim a călătoriilor internaționale, cu o carantină de 14 zile la întoarcere.

Prof. dr. Mustafa Necmi Ilhan, membru al Comitetului Științific pentru combaterea coronavirusului în Turcia, a spus că în cazul în care carantinarea parțială nu funcționează, următoarea etapă ar însemna închiderea mall-urilor, precum și restricții mult mai severe atât în sectorul public, cât și în cel privat.

Sistemul medical duce povara infectărilor

Ministrul sănătății, Fahrettin Koca, spunea acum două zile că rata de ocupare a paturilor de la terapie intensivă din Istanbul este de 71,4% și de 67,1% în Çanakkale, 73,5% în Tekirdağ, 69% în Kırklareli, 55,4% în Yalova.

Ministrul spune că în afară de contagiozitate, boala este acum și mult mai severă. Tulpina de coronavirus sud-africană a fost detectată la 285 de persoane din 11 provincii, iar cea braziliană la 166 de persoane din 9 provincii, dar tulpina din Marea Britanie rămâne majoritară în Turcia.

Presa din Turcia a insistat zilele acestea și pe declarația profesorului İsmail Balık, de la Universitatea din Ankara, referitoare la foarte multe rezultate fals negative ale testelor PCR, chiar dacă pacientul prezintă toate simptomele Covid-19. „Primul, al doilea și chiar al treilea test efectuat pe acei oameni rămâne negativ”, spune el.

Ce se întâmplă cu turismul în Turcia

Decizia Rusiei de a anula zborurile cu turiști până la 1 iunie, ar putea afecta puternic turismul din Turcia. Pentru sezonul estival 2021, speranțele hotelierilor turci erau puse în turiștii din Marea Britanie, Rusia și Ucraina.

Anul trecut, din cauza pandemiei, sectorul turistic a fost puternic afectat în Turcia, numărul de turiști străini fiind de 15.963.997, mai scăzut cu 69%, față de anul 2019. Cei mai mulți turiști străini au fost din Rusia (2.128.758 persoane), Bulgaria (1.242.961 persoane) și Germania (1.118.932 persoane), după care au urmat Ucraina, Marea Britanie, Georgia, Irak, Iran, Franța și Țările de Jos. Cea mai aleasă destinație a turiștilor străini a fost Istanbulul, urmat de Antalya, Edirne, Muğla și, respectiv, Artvin.

Declarația făcută de Tatyana Golikova, viceprim-ministru al Federației Ruse, referitoare la faptul că zborurile au fost oprite unilateral, a provocat îngrijorare în Turcia. Trebuie spus că decizia a afectat sute de mii de cetățeni ruși care visează la o vacanță în Turcia. Asociația rusă a operatorilor de turism, ATOR, într-o declarație cu privire la daunele cauzate de interdicția zborurilor, a anunțat că 533.000 de pachete turistice au fost vândute deja pentru perioada 15 aprilie – 1 iunie, iar suma de 32 de miliarde de ruble (aproximativ 413,7 milioane de dolari) a fost plătită deja pentru aceste vacanțe. Se estimează că decizia Rusiei va avea ca rezultat o pierdere de aproximativ două milioane de turiști și 1,5 miliarde de dolari din veniturile din turism, în special în cadrul pachetelor de turism prin intermediul operatorilor de turism și a călătorilor individuali, în Antalya, Istanbul și Cappadocia.

Președintele Asociației Hotelierilor de la Marea Egee (GETOB) și membru al Consiliului de administrație al Federației Hotelierilor din Turcia (TUROFED), Bülent Bulbuloglu, spune că au avut aceste așteptări deoarece în 2020 predominant turiștii veneau din Anglia și Rusia.

Președintele Asociației Hotelierilor din Turcia (TÜROB), Müberra Eresin, își arată îngrijorarea că după această decizie a Rusiei, este probabil ca multe alte țări să ia decizii similare și spune că acest fapt va îngreuna situația în care se află hotelierii din Turcia. Müberra Eresin spune că acum speranța celor din domeniul hotelier este că vor fi sprijiniți pentru rezolvarea problemelor financiare, cum ar fi amânarea taxelor fiscale, inclusiv reangajarea indemnizației de muncă scurtă de către guvernul turc și rezolvarea problemelor de finanțare și a creditelor bancare.

Vaccinul anti-Covid în Turcia

Turcia a trecut la o nouă fază a programului de vaccinare, acum fiind rândul persoanelor cu vârsta peste 55 de ani. Programările pentru vaccinare se fac foarte ușor, prin aplicația digitală E-nabiz, iar spitalele au prelungit programul de vaccinare până la miezul nopții. Ministrul sănătății spune că fiind periaoada de post a Ramadanului, cei care nu timp pe parcursul zilei pot fi vaccinați după iftar (masa musulmanilor de la apusul soarelui).

Până astăzi, Turcia a folosit 20.575.771 doze de vaccin, 12.672.444 persoane primind o primă doză de vaccin, iar 7.903.327 două doze. 

Inițial, vaccinările au început cu produsul companiei farmaceutice chineze Sinovac, dar recent Turcia a început să administreze și vaccinul Pfizer / BioNTech. Experții au declarat că rata de protecție a vaccinului Biontech poate fi cu 10% mai mare decât vaccinul Sinovac.

În Turcia, cetățenii pot alege vaccinul prin sistemul de programare, însă specialiștii spun că dacă o persoană folosește medicamente pentru sistemul imunitar, ori face ședințe de chimioterapie, tratament pentru cancer sau a avut o boală neurologică severă, prima alegere ar trebui să fie vaccinul Sinovac. Dar dacă e vorba de un tânăr sănătos, fără vreo boală cronică, atunci rata de protecție a vaccinului Pfizer/Biontech reprezintă un avantaj, comparativ cu vaccinul Sinovac.

Departamentul de Boli Infecțioase, Sănătate Publică și Microbiologie Medicală din Facultatea de Medicină Manisa a finalizat un studiu științific privind „Răspunsul imun al vaccinului inactiv SARS CoV-2 (Sinovac-Coronavac)”.Rezultatele studiului indică faptul că după prima doză de vaccin chinezesc Sinovac rata de dezvoltare a anticorpilor era de 25% și de abia după cele două doze de vaccin SInovac cantitățile de anticorpi au fost consistente, ajungând la  97%. Aceasta înseamnă că nu există suficientă imunitate după prima doză de vaccin și, de abia după cea de-a doua doză de vaccin Sinovac este stabilită imunitatea în fața coronavirusului.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia