Istanbul Galata Tower infectari

La finalul ședinței de cabinet desfășurată sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan, ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat că Turcia se confruntă cu o creștere a numărului de infectări de până la 40 de ori pe zi.

Astfel, încărcarea spitalelor s-a triplat, dar deocamdată acest fapt nu se resimte ca o povară în sistemul medical din Turcia. „Vedem că aceste creșteri nu sunt semnificative și grave la terapie intensivă”, a spus ministrul sănătății.

La întrebarea dacă se vor deschide noi unități de terapie intensivă, ministrul Koca a precizat că nu e nevoie de așa ceva în acest moment. Populația nu trebuie să se panicheze, deoarece va trebui să trăim cu Covid continuând aplicarea măsurilor personale ca până acum. „Acum știm cu toții unde să purtăm o mască și unde să ne protejăm. Nu vor fi lockdown-uri sau ceva de genul acesta. Avem un vaccin, avem un medicament, continuăm cu măsurile de precauție personale”, a spus ministrul turc al sănătății.

Vaccinarea rămâne o prioritate

În această perioadă, Turcia acordă o atenție specială vaccinării cu dozele de reamintire pentru cetățenii cu boli cronice și vârsta de peste 50 de ani. Acestora li se recomandă să poarte măștile în spațiile aglomerate.

Ministrul Koca recomandă vaccinarea cu produsul turcesc Turkovac, despre care spune că este „destul de eficient”. Totodată, îi avertizează pe cei care au infecții ale tractului respirator superior să poarte măști. Persoanele din categoria de risc trebuie să își facă testul Covid încă de la primele simptome, iar dacă rezultatul e pozitiv să înceapă urgent tratamentul.

Fahrettin Koca spune că de acum va trebui să ne gândim la Covid ca la o gripă, mai ales că în ultima perioadă simptomele sunt asemănătoare acesteia: dureri în gât, secreții nazale, febră și dureri musculare. „Se dezvoltă ca un tablou de gripă severă. Cu toate acestea, la cei cu boli suplimentare, aceste simptome pot fi mai pronunțate, ducând la spitalizare. De aceea trebuie să fim puțin mai atenți”, conchide ministrul Koca.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.