Muzeul de Artă Modernă din Istanbul, primul muzeu modern și contemporan din Turcia, se pregătește ca din data de 4 mai să își întâmpine vizitatorii în noua sa clădire proiectată de Renzo Piano – Building Workshop (RPBW), care și-a lăsat semnătura pe multe alte instituții de artă din lume.

Până în la începutul acestei luni, muzeul a găzduit 8.500.000 de vizitatori și a oferit educație artistică gratuită pentru 850.000 de copii și tineri.

Noua clădire a Muzeului de Artă Modernă din Istanbul este proiectată de arhitectul laureat al premiului Pritzker, Renzo Piano, creatorul clădirilor a numeroase muzee și instituții de artă internaționale, printre care Centrul Pompidou, Muzeul Whitney, Centro Botín și Beyeler.

Muzeul va pune la dispoziția vizitatorilor diverse săli de expoziție, dar și toate facilitățile și activitățile similare principalelor muzee din lume, inclusiv ateliere educaționale, un cinema, o bibliotecă, un magazin de design, spații pentru evenimente, o cafenea și un restaurant. La primul etaj al muzeului se află o galerie foto, o sală de expoziții de scurtă durată și sălile de activități. Sălile de colecție și expoziții temporare sunt la etajul doi, iar la nivelul terasei există o zonă unde vizitatorii se pot distra.

Muzeul de Artă Modernă va găzdui expoziții pe o suprafață de 10.500 de metri pătrați, iar elementele clădirii sunt inspirate de apele strălucitoare ale Bosforului, având fațada acoperită cu panouri de aluminiu în formă tridimensională, ce creează jocuri de lumini și umbre în lumina schimbătoare a soarelui și reflexiile apei.

Noua clădire a muzeului se deschide vizitatorilor cu noi expoziții:

  • „Insulele plutitoare”
  • Nuri Bilge Ceylan: „Elsewhere We Are Always Here”
  • Renzo Piano: „The Spirit of the Place and the Construction of Architecture”.

Despre Muzeul de Artă Modernă Istanbul

Instituția a fost fondată în 2004, ca primul muzeu de artă modernă și contemporană din Turcia, cu scopul de a împărtăși creativitatea artistică și identitatea culturală a Turciei cu pasionații de artă de pretutindeni.

Muzeul este situat în cartierul Beyoğlu din Istanbul, în interiorul complexului Galataport. Inițial, a fost inaugurat în data de 11 decembrie 2004, muzeul concentrându-se pe artiștii din Turcia. Președintele consiliului de administrație al Muzeului de Artă Modernă din Istanbul este Oya Eczacıbaşı, absolventă a Universității din Leicester și a Universității Boğaziçi. Aceasta s-a născut în 1959 la Istanbul, fiind fiica fostului ministru turc al Muncii și Securității Sociale, prof. Turhan Esener.

Oya Eczacıbaşı, Foto: Cumhuriyet
Oya Eczacıbaşı, Foto: Cumhuriyet

Ideea înființării muzeului a avut-o socrul ei, industriașului Nejat Eczacıbaşı, antreprenor, filantrop și membru din a doua generație al remarcabilei familii turcești Eczacıbașı. Acesta își dorea astfel să îşi aducă în continuare contribuţia la viaţa culturală şi artistică din Istanbul. „Clădirea Feshane de pe malul Cornului de Aur este pentru acest proiect”, iar de aici la punerea în practică a mai fost doar un pas.

Scurt istoric

Influențat de interesul și dinamismul pe care le aducea în 1987 prima expoziție internațională de artă contemporană, cunoscută acum sub numele de Bienala Internațională de la Istanbul, fondatorul Fundației pentru Cultură și Artă din Istanbul, dr. Nejat F. Eczacıbaşı, împreună cu Oya Eczacıbaşı, au decis înfiinţarea unui muzeu permanent de artă modernă la Istanbul.

După o lungă căutare, o zonă industrială din secolul al XIX-lea din Cornul de Aur, Feshane, a fost transformată într-un muzeu de artă contemporană. În 1992, clădirea a găzduit cea de-a 3-a Bienală de la Istanbul, dar proiectul muzeal pe termen lung nu a putut fi realizat atunci.

După moartea lui Nejat F. Eczacıbaşı, în 1993, Oya Eczacıbaşı a folosit Depozitul vamal nr. 4 drept locul principal pentru cea de-a opta ediție a Bienalei de la Istanbul, de lângă Academia de Arte Mimar Sinan.

Când prim-ministrul vremii, Recep Tayyip Erdoğan, a aprobat utilizarea permanentă a depozitului, proiectul Muzeului de Artă Contemporană Istanbul a fost adus la viață. Clădirea de 8000 metri pătrați alocată în 2004 a fost transformată astfel într-un muzeu modern complet echipat de către Tabanlıoğlu Architecture.

În această clădire muzeul a funcționat timp de 14 ani, ca primul muzeu de artă modernă și contemporană din Turcia. În 2018, „Istanbul Modern” s-a mutat într-o locație temporară, datorită construcției noii sale clădiri în aceeași locație cu Depozitul nr. 4.

Noua clădire a muzeului a fost proiectată de Renzo Piano Building Workshop (RPBW), fondată de Renzo Piano, care a semnat arhitectura unor muzee ​​emblematice și instituții culturale și artistice din întreaga lume.

Zona Cornului de Aur

Regiunea Bosforului din jurul Cornului de Aur a servit ca port natural de mii de ani, unind orașul cu alte centre comerciale și culturale din întreaga lume.

În secolul al XIII-lea, diferite colonii latine au început să stabilească porturi în această zonă. Unul dintre acestea a fost portul genovez, care a creat cartierul Galata, unde se află cartierul Tophane. Până în secolul al XVII-lea, docurile Tophane deveniseră principalul port pentru navele din Europa.

La început, fiecare companie de transport maritim avea o geamandură separată pentru a-și ancora navele și un set separat de vâsle pentru a debarca mărfurile și pasagerii. Acest sistem a devenit inadecvat pe măsură ce traficul de marfă și numărul de pasageri a crescut, iar în 1879 au început să fie construite digurile de-a lungul coastei.

În 1910, pe chei au fost construite depozite. Odată cu înființarea Republicii Turcia în 1923, aceste dane au fost date conducerii Administrației Navale și Porturilor, care a fost redenumită Administrația Națională Turcă în 1984. Docul a fost folosit ca port principal al Istanbulului până în 1990.

Puteți efectua un tur virtual al Muzeului de Artă Modernă – AICI.

Adresa: Istanbul Museum of Modern Art

Kılıç Ali Paşa Mahallesi, No:1/1
Tophane İskele Caddesi
No:1, 34433 Beyoğlu-Istanbul
Tel: 0090 212 334 73 00

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.