Noi măsuri în gestionarea pandemiei: restricțiile zonelor roșii de pe harta Turciei pot fi aplicate în provinciile galbene

În premieră, guvernatorilor provinciilor care sunt acum în zonele galbene de pe harta Turciei li se permite să impună măsuri restrictive specifice zonelor roșii, deoarece în unele provincii rata de contaminare cu noul coronavirus s-a dublat.

Pentru că de la începutul săptămânii trecute Turcia a făcut saltul de la 9500 de cazuri la 11.500, și ținând cont de faptul că nu s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri, autoritățile au decis că măsurile se pot modifica în funcție de evoluții.

Altfel spus, guvernatorii vor putea lua decizii locale pentru a-și proteja regiunile, vor putea aplica regulile zonelor roșii pentru regiunile care crează densitate și risc în oraș, chiar dacă harta riscurilor din provincie este galbenă. Asta înseamnă că noi restricții ar putea fi impuse pe o stradă aglomerată, într-un cartier sau în parc, acolo unde ar putea exista noi interdicții, cerințe de cod HES sau controale mai stricte.

În cadrul ședințelor, s-a luat decizia creșterii numărului de teste, ținând cont că infrastructura sistemului de sănătate poate rezolva până la 15-20.000 de cazuri, după care sistemul medical poate intra în colaps. Totodată, se atrage atenția că înainte de ridicarea interdicțiilor o persoană pozitivă putea infecta 3-4 persoane, dar acum acest risc a crescut la un risc de infectare pentru 7-8 persoane.

Reamintim că etapele de normalizare sunt evaluate în provincii în funcție de nivelul de infectare, catalogate cu albastru-galben-portocaliu și roșu. În timp ce restricția de weekend (lockdown) este complet ridicată în provinciile cu risc mic și mediu (albastru și galben)aceasta a fost păstrată duminica în provinciile cu risc mare și foarte mare (portocaliu și roșu). Restricțiile de noapte, între orele 21:00 și 5:00, se vor păstra la nivelul întregii țări. Situația va fi actualizată la fiecare două săptămâni de către consiliile provinciale, care vor face după caz noi reglementări.

În ultimele 24 de ore, numărul de cazuri noi de Covid în Turcia este de 11.187, din 129.299 de teste, rata pneumoniei la pacienți fiind de 3,6%.