mucilagiu marea marmara

O masă organică numită mucilagiu marin (sau „mușchi de mare”) a devenit o amenințare iminentă nu numai pentru Marea Marmara, ci i-a fost semnalată prezența și în Marea Neagră, în acest sens, guvernul turc derulând deja ample operațiuni de curățare.

La mai puțin de o lună după ce mucilagiul a fost raportat în largul coastei Mării Negre de la Samsun, un strat gros a apărut și în largul coastei Fatsa, un oraș din Ordu. Echipaje specializate au curățat zona afectată de mucilagiu, dar experții avertizează că, în „trei până la cinci ani”, Marea Neagră s-ar putea confrunta cu o situație la fel de sumbră ca cea a Mării Marmara de acum.

Plan de acțiune în 22 de puncte

Autoritățile din Turcia au anunțat deja un plan de acțiune în 22 de puncte pentru a elimina pentru început mucilagiul din Marea Marmara, după mai multe zile de discuții la care au participat oficiali guvernamentali, cadre universitare și experți. Parlamentul Turciei a acceptat să înființeze un comitet de analiză a acestei situații, astfel că într-o demonstrație de o rară unitate, cele 5 partide reprezentate în Parlament au convenit asupra unei comisii mixte care să investigheze cauza izbucnirii focarului și să propună măsuri de combatere a acestuia. Comitetul format din 19 membri va finaliza ancheta în termen de 3 luni.

Poluarea și schimbările climatice sunt printre cauzele apariției mucoasei marine, care distruge flora și fauna prin stoparea oxigenului de la fundul mării și care determină închiderea plajelor pentru înot. Specialiștii de la Facultatea de Științe Maritime de la Universitatea Ordu au declarat că poluarea a jucat un rol foarte important în apariția mucilagiului, indicând drept cauză utilizarea excesivă a azotului și a fosforului în agricultură, mai ales pentru producția de ceai și alune din zonă. De asemenea, președintele Recep Tayyip Erdoğan a dat vina pe deșeurile netratate aruncate în mare și asupra schimbărilor climatice.

mucilagiu marea marmara
mucilagiu marea marmara

Duminică, Murat Kurum, ministrul Mediului și Urbanizării, a anunțat că Turcia a curățat 1.197 de metri cubi de mucilagiu din Marea Marmara, iar operațiunile de curățare a mării sunt în desfășurare în 77 de locații, fiind vorba despre cea mai mare campanie de curățare maritimă din Turcia.

Mucilagiul a afectat pescuitul

Mucilagiul marin a afectat enorm pescuitul, care reprezintă o sursă principală de venit pentru mii de oameni din zonă. Presa turcă a raportat că vânzările de pește din provinciile Marmara au scăzut cu 70% după apariția mucilagiului marin. Pescarii spun că, dacă mucilagiul persistă, noul sezon de pescuit ar putea avea o scădere suplimentară a vânzărilor, în condițiile în care autoritățile spun că poate dura cel puțin un an curățarea mucoasei marine.

În același timp, „mușchiul de mare” amenință, de asemenea, turismul, deoarece au fost anulate multe dintre rezervările la hoteluri, atât la hotelurile din insulele de lângă Istanbul, dar și în stațiunile Erdek și Çınarcık, de pe malul sudic al Mării Marmara. Agenții imobiliari raportează și ei o pauză în vânzările și închirierile de reședințe de vară în zonele aflate de-a lungul țărmurilor Mării Marmara.

Mucilagiul – acumulat în cea mai mare parte în zona Bursa (Mudanya, Golful Gemlik, Gebze), zonele de coastă din partea anatoliană a Istanbulului și din jurul Insulelor de lângă Istanbul au acoperit parțial și malurile Mării Marmara. Substanța care acoperă coasta centrală a provinciei Yalova din nord-vestul Turciei a fost dispersată de vânt în zonele de coastă din districtele Çınarcık și Armutlu, precum și în orașul Esenköy, care sunt centre turistice importante.

mucilagiu marea marmara
mucilagiu marea marmara

Cel mai mare focar din istorie

Recentul focar al Turciei de-a lungul unor zone întinse ale Mării Marmara, mai nou Marea Neagră și Marea Egee, este considerat a fi cel mai mare din istorie și provoacă ravagii pentru comunitățile locale.

Situația dificilă a Mării Marmara este rezultatul a ceea ce au făcut oamenii. Acesta este rezultatul aruncării deșeurilor menajere și al poluării”, spune cineastul Tahsin Ceylan, care realizează un documentar despre impactul mucusului marin, scrie Reuters. Imaginile filmate cu drona arată feriboturi și nave de marfă înconjurate de această substanță vâscoasă, cenușie, care poate sufoca viața marină.

La rândul său, biologul marin Levent Artuz avertizează că astfel de probleme ecologice vor continua dacă nu va exista o schimbare în comportamentul oamenilor. El spune că în ultimii ani a crescut cantitatea de ape uzate evacuate în mare.

Profesorul Bayram Ozturk a avertizat că astfel de probleme vor continua, dacă nu vor fi făcute investiții pentru tratarea și purificarea apelor reziduale pompate din Istanbul. „Din cauza creșterii excesive a mucilagiului, mai multe specii sunt amenințate [inclusiv] stridiile, midiile, stelele marine. (…) Este o adevărată catastrofă, a declarat prof. Ozturk pentru BBC.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024