Koza Han, unul dintre cele mai vechi hanuri din Bursa – VIDEO

În Bursa, prima capitală a Imperiului Otoman, unul dintre principalele repere turistice este Koza Han, un vechi han construit în 1491 de arhitectul Abdul Ula Bin Pulad Shah, în timpul domniei lui Baiazid al II-lea.

Situat între moscheile Ulu și Orhan, Koza Han a fost inițial un loc în care se vindeau coconii de viermi de mătase, Bursa fiind de altfel un reper în piața țesăturilor de mătase obținute din coconi, o tradiție venită tocmai din Asia Centrală.

Hanul, care are două etaje și 95 de camere, e înconjurat de o curte mare, dreptunghiulară în mijlocul ei fiind o fântână sub o mică moschee. 

Camerele de la etaj sunt ocupate de magazine care vând articole din mătase naturala, iar la parter în majoritatea spațiilor funcționează cafenele sau alte mici magazine de suveniruri.

Din magazinele amplasate în incinta Koza Han puteți cumpăra diverse țesături de mătase (eșarfe, șaluri, articole de îmbrăcăminte, accesorii, textile pentru casă, suveniruri).  Detalii despre magazine, găsiți AICI.

Multe celebrități din lumea artistică, politicieni etc. au vizitat Koza Han, unul dintre oaspeții de onoare fiind Regina Elisabeta a Angliei.

Koza Han este deschis de luni până vineri între orele 8:00 – 19:30, sâmbăta între 8:00 – 20:00, iar duminica între 10:30 – 18:30.

Prin partea estică a hanului, în spațiul în care se aflau cândva hambarele, se face accesul către bazar, unde puteți continua să faceți cumpărături.