istanbul city kart

Turiștii care vin la Istanbul, unul dintre cele mai vizitate 10 orașe din lume, au la dispoziție încă de la începutul lunii septembrie un model special de „Istanbul City Card”.

Taxele pentru transportul public în Istanbul au fost majorate cu 29,10% la sfârșitul lunii decembrie 2022. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, turiștii care folosesc „Istanbul City Card” vor plăti 9,90 TL pentru un bilet electronic. Tariful pentru cea mai lungă distanță cu Metrobus este de 14,69 TL, tariful pentru cea mai lungă distanță cu Marmaray este 21,91 TL, iar pentru cea mai scurtă distanță este 9,90 TL.

Pentru turiști, opțiunea „Hop on-Hop off”

Turiștii deținători ai „Istanbul City Card” vor putea vizita cele mai importante repere turistice din Istanbul cu autobuzele etajate, „Hop on-Hop off”. Ei vor putea să coboare în punctul dorit și să-și continue călătoria, într-un interval de 24 de ore.

Opțiunea de abonament zilnic pentru turiști

O a doua opțiune pentru turiști este un tip de serviciu care oferă drept de trecere nelimitat în transportul public din Istanbul, în funcție de numărul de zile preferat de deținătorul cardului, de 1-3-5-7-15 zile.

Aparatele pentru „Istanbul City Card” sunt amplasate în peste 30 de puncte ale metropolei, în mare parte în zonele în care sunt concentrați turiștii.

De asemenea, turiștii pot folosi pentru transportul în comun în Istanbul aplicația digitală MobİETT, disponibilă atât în Google Play, cât și în Apple Store.

Prețurile pentru liniile de feribot City Lines

Pentru liniile de feribot City Lines, prețurile valabile de la 1 ianuarie 2023 sunt afișate în tabelul de mai jos. Programul feriboturilor poate fi consultat AICI.

Prețuri feribot în Istanbul
Prețuri feribot în Istanbul

Prețurile pentru feribot către Insulele Prinților sunt:

feribot Insulele Prinților
Prețuri feribot Insulele Prinților

Prețurile pentru tururile pe Bosfor:

Prețuri tururi Bosfor
Prețuri tururi Bosfor

Tarife taxi galben în Istanbul

  • Taxi galben, taxa de pornire: 12,95 TL
  • Taxi galben, taxă pentru distanță: 8,51 TL / km
  • Taxi galben, tarif orar: 100,80 TL /oră
  • Taxi galben, tarif pentru distanță scurtă: 40 TL

Cardul de transport în comun pentru locuitorii din Istanbul

O altă noutate legată de cardul de transport în comun pentru Istanbul, se referă la personalizarea acestuia, pentru locuitorii metropolei care se încadrează în categoriile speciale care beneficiază de preț redus. Valabilitatea reducerii cardurilor fără viză a fost deja eliminată automat. Din acest motiv, procesul de reînnoire a vizei va trebui efectuat anual.

Cardurile de reducere folosite de elevi, studenți, profesori și persoane cu vârsta peste 60 de ani, ori persoane cu dizabilități, angajați ai serviciilor de securitate, presă, sportivii naționali și lucrătorii din domeniul sănătății au prețul de 140 TL (doar cel pentru elevi și studenți) și 483 TL pentru restul categoriilor.

  • Biletul electronic, preț complet: 9,90 TL
  • Bilet electronic pentru studenți: 4,83 TL
  • Bilet electronic pentru profesori: 7,09 TL
  • Abonament complet: 777 TL
  • Abonament pentru studenți: 140 TL

A fost făcută o modificare a tarifului biletului de utilizare limitată, astfel un bilet cu o singură trecere costă 20 TL, cel cu 2 treceri costă 30 TL, cu 3 treceri costă 50 TL, iar cel cu 5 treceri costă 60 TL, anunță Haber Turk.

Cum se activează viza pentru reduceri la transportul în comun

Pentru a beneficia de reducere, elevii, studenții și profesorii au nevoie de o viză, care se poate obține atât online, cât și de la aparatele speciale Istanbul Kart (Biletmatik). Când aparatul „citește” cardul de reducere, viza se obține apăsând butonul de aprobare care apare pe ecran.

Viza se poate obține și prin aplicația mobilă Istanbulkart sau la adresa de internet istanbulkart.istanbul. La deschiderea aplicației digitale, va apărea un avertisment în cazul în care procesul de obținere a vizei nu a fost finalizat. Făcând clic pe textul de avertizare, puteți primi instrucțiuni pentru procesul de obținere a vizei Istanbulkart, după care puteți începe să utilizați din nou tariful redus.

Taxa de procesare a vizei Istanbulkart este de 13 TL.

Există și serie specială de carduri de transport Istanbul City Card, care prezintă fotografiile lui Ara Güler, unul dintre fotografii celebri ai Turciei.

istanbul Kart
Istanbul Kart, serie specială

Transportul în comun, cea mai bună opțiune pentru a vizita Istanbulul

Utilizarea „Istanbul City Card” reprezintă cea mai bună opțiune pentru a evita traficul în Istanbul, metropolă renumită pentru ambuteiajele sale și supraîncărcarea șoferilor de taxi.

Cardul de călătorie acoperă majoritatea vehiculelor de transport în masă, inclusiv tramvaiele care circulă în jurul Pieței Sultanahmet, unul dintre cele mai vizitate locuri de către turiști.

Primăria Istanbul pune la dispoziția călătorilor aplicația mobilă prin care se poate adăuga credit la permisele lor electronice și să folosească plata contactless printr-un cod QR în timp ce se îmbarcă în vehiculele de transport în comun.

Abonamentul electronic poate fi folosit și ca un card de debit preplătit pentru cumpărături în anumite locuri, cum ar fi supermarketurile.

Informații detaliate referitoare la transportul în comun în Istanbul găsiți AICI.