luna Ramadan Yesil Cami, Bursa

Mâine este prima zi de Ramadan, cea mai binecuvântată lună pentru credincioșii musulmani, în care aceștia vor ține post 30 de zile. Așadar, anul acesta, primul iftar al lunii Ramadan va avea loc pe 13 aprilie.

Luna Ramadan se va încheia miercuri, 12 mai, iar apoi va începe sărbătoarea Ramadanului. Autoritățile au insistat ca pe parcursul acestei luni importante pentru toți musulmanii, aceștia să nu se abată de la respectarea măsurilor anti-Covid. Totodată, s-a făcut un apel și la instituțiile de presă să acționeze responsabil și să evite informațiile false, slabe și nefondate.

„Măsurile luate ne impun să rămânem acasă seara”, precizează șeful Direcției pentru afaceri religioase din Turcia, Ali Erbaș. „Dacă, în funcție de evoluția epidemiei, avem ocazia să facem rugăciuni tarawih în moscheile noastre, vom lua decizia și o vom împărtăși națiunii noastre ”, a mai spus el. De asemenea, evenimentele precum „iftar” și „sahur” nu vor avea caracter public.

Măsuri impuse în luna Ramadan în 2021

Ministerul de interne din Turcia a trimis o circulară intitulată „Măsuri Ramadan” guvernatorilor din 81 de provincii, în care se precizează că vor fi impuse noi restricții, deoarece unele activități și practici care sunt tradiționale în timpul Ramadanului prezintă un risc în ceea ce privește combaterea epidemiei.

Nu sunt permise mesele publice de iftar, ori sahur, la care cetățenii să participe în mod colectiv.

De asemenea, în conformitate cu anunțul Direcției pentru afaceri religioase, rugăciunile tarawih vor continua să fie efectuate acasă anul acesta, la fel ca în anul precedent.

În luna Ramadan, producția de pâine, inclusiv producția de comenzi speciale la brutării, va fi încheiată cu o oră înainte de iftar pentru a preveni riscul cozilor, iar vânzările se vor face până la ora de iftar. În circulară este precizat că fiecare provincie își va evalua propria situație și vor fi luate măsurile necesare.

În luna Ramadanului, se vor păstra măsurile de precauție necesare, în special implementarea regulilor de distanță fizică, inclusiv în timpul vizitelor la morminte.

Având în vedere intensificarea traficului rutier care poate apărea înainte de orele iftar, este solicitată coordonarea de către municipalități cu cel puțin 3 ore înainte de ora iftar, precum și mărirea numărului de vehicule pentru transportul în comun.

Pentru efectuarea vizitelor la cimitire, care se intensifică în timpul lunii Ramadanului, intrarea și ieșirea în cimitire se vor face separat, iar regula distanței fizice și utilizarea măștilor rămân prioritare.

Având în vedere că frecvența cumpărăturilor poate crește înainte / în timpul lunii Ramadanului, vor fi luate măsurile specifice. În acest context, după cum se menționează în circularele trimise anterior provinciilor, numărul de clienți acceptați simultan pentru fiecare centru comercial și piață va continua să fie determinat prin decizia instituțiilor de profil de igienă sanitară.

Controale intensificate pentru respectarea măsurilor anti-Covid

Se vor intensifica inspecțiile companiilor / întreprinderilor care utilizează prețuri exorbitante pe parcursul lunii Ramadan și, în caz de situații contradictorii, vor fi luate imediat măsurile judiciare / administrative necesare.

Luna Ramadan fiind o lună a responsabilității sociale se va depune un efort susținut pentru a oferi în mod special sprijin cetățenilor care au diferite nevoi, în special orfanilor.

Pe parcursul lunii Ramadan la nivelul întregii țări se vor impune în weekend restricțiile de circulație (lockdown) și vor continua și restricțiile zilnice de până acum, de la ora 21 la ora 5 dimineața, iar restaurantele și cafenelele din toată Turcia își vor limita serviciile în sistem „pachet service” sau livrare la domiciliu, cu prelungirea programului de lucru pentru onorarea comenzilor online.

În plus, restaurantelelor și cafenelelor li se vor oferi încă un suport financiar. De asemenea, în lunile aprilie și mai, angajaților din acest domeniu vor primi un stimulent financiar de 1500 TL de persoană.

Din păcate, numărul infectărilor este în creștere în Turcia, 58 de provincii fiind în categoria de risc ridicat de infectare,ceea ce reprezintă 80% din populația Turciei.